ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

NATO JE POZOSTATOK STUDENEJ VOJNY, MALO SA ZRUŠIŤ SPOLU S VARŠAVSKOU ZMLUVOU

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

#MapaTýždňa: NATO JE POZOSTATOK STUDENEJ VOJNY, MALO SA ZRUŠIŤ SPOLU S VARŠAVSKOU ZMLUVOU

Sú tri neustále sa vracajúce mýty, dezinformácie, ktoré sa nám stále objavujú na našej dezinfo-scéne. Prvé, že „NATO obkľučuje Rusko“, druhé, že „ten/tá, kto kritizuje ruskú agresiu na Ukrajine je rusofób“. No a do tretice, že „NATO je pozostatok studenej vojny, malo sa zrušiť paralelne s Varšavskou zmluvou“ (tí, ktorí sa chcú tváriť, že sú inteligentní, používajú namiesto pozostatku „relikt“).
Tak venujme sa teda tomu poslednému, aspoň krátko. Krátko, lebo je to taký nezmysel, že stačí zopár viet na vysvetlenie…
Pointa je v absolútne odlišných podstatách oboch organizácií – Varšavskej zmluvy a NATO. Varšavská zmluva bola nedobrovoľným spolkom, do ktorého členov nahnali z Moskvy, aby zabezpečili vojenskú a politickú nadvládu nad strednou a východnou Európou. Vystúpenie v podstate nebolo možné (pakt opustilo jedine Albánsko, ktoré v kontexte studenej vojny malo minimálny geostrategický význam). Štáty, ktoré sa o to pokúsili – Maďarsko v roku 1956, Československo v roku 1968 – boli okamžite napadnuté „spojencami“ (mimochodom invázia v roku 1968 bola jedinou vojenskou operáciou Varšavskej zmluvy – irónia osudu, že voči vlastnému členskému štátu). Nebola to teda žiadna dobrovoľná aliancia slobodných štátov, ale prostriedok sovietskej okupácie, ktorá sa usilovala o absolútnu politickú, vojenskú a ekonomickú kontrolu. Vstup nebol dobrovoľný, ale nanútený z Moskvy. Rozpadlo sa to pri prvej možnej príležitosti.
Nič toho neplatí pre NATO. Nikto členské štáty nenútil, aby do aliancie vstúpili, bolo a je to ich vlastné rozhodnutie. Najlepším dôkazom je novodobá história po studenej vojne, kedy sa hlavným zahraničnopolitickým cieľom štátov v strednej Európe, vrátane SR, bol vstup do NATO (a EU). Nikto nás nenútil, bolo to naše slobodné rozhodnutie. Nikto sem neposielal okupačné jednotky, jednoducho sme sa sami rozhodli. Ďalším dôkazom je pretrvávajúci záujem ďalších štátov o členstvo, viď napríklad Ukrajinu a Gruzínsko. Keď napríklad Francúzsko pod vedením generála De Gaulle-a rozhodlo, že chce opustiť vojenské zložky NATO a vykázalo všetky aliančné jednotky, veliteľstvá, dokonca aj sídlo NATO z francúzskeho územia, nenasledovala invázia amerických, britských, nemeckých a belgických armád, ale každý rešpektoval rozhodnutie Paríža (hoci to určite nebolo jednoduché pre spojencov).
Bolo by treba akceptovať základnú logiku v medzinárodných vzťahoch – aliancie prežijú, keď členovia majú záujem o jej existenciu. Keď nemajú, tak sa to dá na určitý čas udržať silou, okupáciou, tak ako to bolo v prípade Varšavskej zmluvy, ale skôr či neskôr sa rozpadnú – v konečnom dôsledku rozpad Varšavskej zmluvy sme v strednej Európe prežívali ako oslobodenie.
Keď majú členovia záujem, aby aliancia existovala, tak prežije. To je prípad NATO. Nič nevyvolá väčšie zhrozenie v Európe, vrátane nášho regiónu, ako nápady, že NATO treba zrušiť, nahradiť, oslabiť. A práve to je najlepší dôkaz, že porovnávať NATO a Varšavskú zmluvu môže len ten, kto buď zámerne manipuluje alebo absolútne nerozumie ako medzinárodné vzťahy fungujú. Neviem, čo je horšie.
Zdroj mapy: worldatlas.com
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Jednoducho napísané: Keď Amerika si nechá fiktívne potopiť dáku loďku v juhočínskom mori kde následne obviní činu z napadnutia tak Slovak môže baliť kufre a hurá do boja na druhú stranu sveta bojovať po boku Amerického brata…
    Tak isto keď Turecko vyhlási že ho napadlo Arménsko tak Slovak hurá do boja po boku Turka voči kresťanom.
    A presne na takéto prípady sú tu ľudia ako Ondro ktorí vás budú dlhodobo presviedčať aké skvelé je byť v NATO.
    Aj Philip Morris mal ľudí v USA čo chodili po školách a presviedčali mladých aké je skvelé keď budú fajčiť a ako im to obohatí spoločenský život.

  2. Všetci jedným dychom tvrdia a presviedčajú, ako im záleží aby sa ukončili boje, ale pritom všetci zbroja, vyrábajú zbrane, ktoré potom vyvážajú a draho predávajú bojujúcim stranám. Nikto tým nechce prestať, veď to je najlepší zdroj príjmov. Takto z nešťastia iných dobre bohatnú.

  3. Pointa je v absolútne odlišných podstatách oboch organizácií – Varšavskej zmluvy a NATO.
    Súhlasím.
    NATO už roky predvádza, že vojenské konflikty treba vyhľadávať a neustále si hľadať nepriateľov. To všetko pod zámienkou mieru. Aj tento mýtus sa mohol spomenúť. A netreba zabudnúť na OSN, ktorá má okrem iného za úlohu zabraňovať vojenským konfliktom, ale samozrejme pravidelne v tomto zlyháva. Mimochodom bolo by zaujímavé zverejniť štatistiky koľko životov má na svedomí Varšavská zmluva a koľko NATO.

  4. Uveďte jeden príklad, kedy NATO plnilo svoj účel a nebolo zneužité humUSAkmi na vojnové zločiny..
    Rozhodne zrušiť. Členské štáty len financujú drancovanie a vojny jednej mocnosti!

  5. NATO je a bola zlocinecka skupina_organizacia, ktora mala zaniknut v suvise s riadenym znicenim prosperujuceho a sebestacneho vychodneho bloku.
    Schvalne, preco sa neuvadza statistika kolko zivotov ma na svedomi NATO a kolko Varsavska zmluva? myslim, ze mnoho ludi by zmenilo nazor…

  6. Podľa Wikipédie je Organizácia Severoatlantickej zmluvy medzivládna obranná organizácia… Klamstvo hneď v úvode.

  7. Pri velebeni NATO si treba vždy zadať do vyhľadávača:

    Milica Rakic

    To hovorí za všetko… A je to len jeden z miliónov nevinných životov..

  8. Chcú ovládnuť svet. Tlačia sa do Európy, kde si chcú rozmiestniť radarové stanoviska, robiť tu vojenské cvičenia… a my odvádzať 2% HDP. Keby sa nemiešali do vnútorných záležitostí štátov a tým vyvolávali konflikty, nemuselo by byť toľko vojen. A konečne, nemáme aj my na tom podiel? Kam sa podelo toľko strateného vojenského arzenálu zo skladíšť? Kto na tom zarobil?

  9. NATO je rovnaký obranný pakt ako IS alebo Hamas 😀 Koľko vojen a konfliktov vyvolalo USA a zatiahlo do toho množstvo štátov na základe sfalšovaných dôkazov? Stačia spomenúť najväčšie. Druhá vojna v Iraku, Afganistán, prevrat v Líbyi atď. Stále nič? Nikomu neprekáža fakt, že nás NATO, či pardon USA i keď to je jeden bordel zaťahuje do svojich konfliktov kde im ide predovšetkým o získanie kontroly nad územím a nerastným bohatstvom tej ktorej krajiny? A tu sa máme všetci posrať, že patríme do NATO. Huráá, nikto nás nenapadne. A kto nás dovtedy ohrozoval? Eskimáci? NATO nemá s obranou nič spoločné. Ide len o biznys zbrojárskej lobby, ktorá núti krajiny kupovať výrobky vopred určených firiem a parádne si na tom mastia vrecká. Mimochodom, prečo NATO nezasiahlo voči Turecku, keď napadli Arménsko? Ohrozovali a neustále vyvolávajú konflikt s Gréckom, tiež členom NATO. Ani to nikomu neprekáža. No choďte s takým spolkom do péčka. Čím skôr sa NATO rozpadne alebo z neho vypadne množstvo krajín, tým lepšie pre celý svet.

  10. Čo vlastne NATO obraňovalo v Iraku, Sýrii, Afganistane..? Čo tam majú čo obraňovať? Akým spôsobom tie štáty ohrozovali USA?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img