ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Demänovská jaskyňa slobody oslavuje

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP |MM|  Inaugurácia známky pri príležitosti stého výročia objavenia jaskyne.

Demänovská jaskyňa slobody oslavuje 100 rokov od svojho objavenia. Boli to dvaja nadšení jaskyniari, ktorí dňa 3. augusta 1921 prekopaním sedimentov rieky Demänovka objavili jadnu z najkrajších jaskýň Slovenska. Pri tejto príležitosti Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v spolupráci so Slovenskou poštou vydáva poštovú známku Ochrana prírody: Demänovská jaskyňa slobody. Slávnostnej inaugurácii známky sa zúčastnil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Demänovská jaskyňa slobody je súčasťou národnej prírodnej pamiatky Demänovské jaskyne. Tento jaskynný systém sa stal najdhlším v pohodrí Karpát s dĺžkou 43km, keď v novembri 2020 objavili 250m nových chodieb a siení v Demänovskej ľadovej jaskyni.

Jaskyňa slobody vyniká svojou nádhernou a obdivuhodnou výzdobou, od tenučkých brčiek až po mohutné stalagnáty, excentrických aragonitových tvarov, rlôznych foriem jazerných stalagmitov, či stalaktitov. Nádherné leknové jazierka patria k najkrajším útvarom celého Demänovského systému. Verejnosti sú sprístupnené od roku 1924. Výnimočnosť jaskyne je aj v unikátnej jasyknnej faune. V podzemných vodách žije pozoruhodný živočích – studničkár tatranský (Niphargus tatrensis), ktorý sa stal hlavným motívom poštovej známky.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča poznamenal, že táto podzemná krása si zaslúži maximálnu ochranu. „Všetky kroky, ktoré envirorezort vyvíja na obmedzenie bezbrehej výstavby v Demänovskej doline – od zavedenia prísnej verejnej kontroly až po dôsledné presadzovanie dôrazu na ekologické dopady v územnom plánovaní – sledujú jediný cieľ. Záchranu tohto jedinečného územia, jeho prírodného bohatstva a zásob podzemných vôd,“ povedal Kiča.

Poštová známka s nominálnou hodnotou 1,9 EUR vychádza v emisii Ochrana prírody v náklade 60 tis. kusov. Jej autorom je akademický maliar Igor Piačka.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img