ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Sme pripravení na zvládanie živelných udalostí po 10 rokoch upozorňovania na ich nárast?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Posledné dva týždne, teda toto leto s najväčšou pravdepodobnosťou už aj ľudí pochybujúcich o vážnych zmenách v klíme na zemi presvedčili o probléme, ktorý sa na ľudí rúti závratnou rýchlosťou.

Dlhotrvajúce na naše geografické pásmo nezvyklé vysoké teploty, predtým povodne likvidujúce ľudské obydlia a len niekoľko dní dozadu tornádo, ktoré v podstate fatálne zničilo niekoľko obcí v Čechách, snáď už presvedčili aj tých najväčších pochybovačov o nevyhnutnosti konať. Dnes už nie teoreticky, ale prakticky aby sme dokázali v najbližšom období vôbec prežiť prehnané? Nie, vôbec nie. Treba si totiž uvedomiť, že súčasná doba je výrazne odlišná od tej z pred niekoľkých desaťročí a to, čo do fungovania spoločnosti tak financovania života bežných občanov.

Dnes nie je výnimočné, skôr sa stáva pravidlom, že mladé rodiny si berú úvery prakticky na celý život (mnohí aj na čas dôchodku) na zabezpečenie vlastného bývania. Práve tornádo, aké bolo v Čechách či nárazová vlna spojená s povodňou, dokážu prakticky každý u nás stavaný dom zlikvidovať tak, aby človek v podstate z minúty na minútu zostal na ulici a to ešte s úverom na krku. Vieme totiž, že poisťovne si na našom trhu dovolia niečo, čo by ich v Nemecku ani len nenapadlo a výluky z poistení sú tak vážne, až sa skôr či neskôr nad systémom (ne)plnenia v prípade poistných udalostí poisťovňami budú musieť zaoberať príslušné autority.

Nečakaným živelným udalostiam sa výrazne musia prispôsobiť aj záchranári a teda štát. Na základe informácií pochádzajúcich od ľudí, ktorí sa prakticky v deň tragédie na Morave boli pozrieť priamo na mieste vieme, že už Česká republika je od nás hodne popredu. Štát bol schopný okamžite aktivovať tím USAR a v priebehu niekoľkých hodín presmeroval neskutočné množstvo záchranárskych zložiek z celej krajiny priamo na miesto tragédie spôsobenej prírodným živlom. Za dobu, kedy v Čechách vybudovali výborný systém schopný reálne pomôcť občanom v núdzi sme my stihli vytunelovať množstvo verejných finančných zdrojov a na predražených nákupoch zabezpečiť biznis najmä „svojim ľuďom“a to ešte aj tam, kde prioritne mali financie smerovať do prostriedkov na záchranu ľudských životov. Aby sme nezabudli, ešte sa nám podarilo zo štedrých štátnych dotácií technicky vybaviť de facto súkromné občianske združenie Culkovej komplexnej záchrannej služby.

Opätovne to asi bude vyzerať zvláštne, keď spomeniem, že predmetnej problematike sme sa na SOL venovali už pred 11 rokmi a na dnes už reálny stav sme teda upozorňovali dostatočne zavčasu.

O živelných udalostiach, ktoré nás v takomto množstve vtedy len čakali a potrebe pripraviť na ne aj záchranárske zložky sme sa venovali priamo v týchto článkoch publikovaných 01.02.2011 a dokonca 02.09.2010:

http://archiv.seredonline.sk/clanky/sme-pripraveni-na-zivelne-udalosti-alebo-stale-dufame-ze-nas-to-zase-bezbolestne-obide/index.html

Z článku uverejneného na SOL pred  11 rokmi vyberáme:

Hlavne tento rok je na mimoriadne udalosti v podobe povodní, veterných smrští či intenzívnych dažďov spôsobujúcich okamžité prívalové vody zatápajúce celé mestá, veľmi bohatý. Asi nie je ďaleko od pravdy tvrdenie, že takto intenzívne sa s nami príroda ešte nepohrala. Plné ruky práce majú každý mesiac záchranári i hasiči snáď vo všetkých kútoch republiky. Vo viacerých obciach domy ich obyvateľov ešte nestihli vyschnúť a už sú zatopené znovu. V mestách sa valila voda po cestách a chodníkoch tam, kde nikdy nebola a ani ju tam nikto nepredpokladal. Dnes vieme, že nie je výnimkou pokles teplôt v priebehu niekoľkých hodín aj o dvadsať stupňov Celzia. V Tatrách napadal prakticky uprostred leta sneh. A toto všetko môže byť mimoriadne nebezpečné pre turistov, dovolenkárov, bežných vodičov a samozrejme aj pre ľudí žijúcich v danej oblasti.
Záchranárčina sa bude asi musieť veľmi rýchlo prispôsobiť danému vývoju. Dokonalá príprava na živelné udalosti ktorých frekvencia a následný priebeh je oveľa drastickejší, ako tomu bolo v uplynulom období. A zároveň postihujú oveľa väčší priestor.
Zásahy budú musieť byť rýchle a to si vyžiada aj dovybavenie novou technikou, ktorá umožní včasnú evakuáciu ľudí z postihnutých oblastí a záchranu majetku týchto ľudí. Zároveň bude musieť nastúpiť oveľa lepšia a širšia ochrana opustených obydlí pred rabovaním.
Integrovaný záchranný systém čakajú nové úlohy, nácviky situácií, ktorých sme doteraz boli svedkami hlavne v zahraničí. Na príslušných miestach musia byť odborníci so skúsenosťami aj zo zahraničia, ktorí takéto náročné úlohy zvládnu. Tak, aby sme následne nemuseli hovoriť, že nás príroda zaskočila.

– – –

O ničivom tornáde v Českej republike iba niekoľko kilometrov od našich hraníc, sme písali tu:

Slovenskí záchranári sú už v Čechách: “Sme na mieste a nič horšie sme nevideli”

Pomoc pre Českú republiku

A ako vyzerá také vyčínanie tornáda, sa môžete pozrieť tu:

Na mieste, ktoré spustošilo tornádo pomáhali aj Slováci

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. „Keď vtáčika chytajú, pekne mu spievajú“. To v plnej miere platí aj o poisťovniach. Nasľubujú vám aj modré z neba, ale horšie je to s plnením. Mohli by sme napr. spomenúť poistenie domácnosti. Teraz, aby ste pomaly mali poistenú aj každú lyžičku, nehovoriac o vytopení susedov. To záleží, či je to prasknutý radiátor, alebo pračka. Vodiči, ktorí mali rozbité predné sklo od kameňa z cesty, mali veľké problémy, aby dostali náhradu, hoci platia aj havarijné postenie. Podobne je to aj so životnou poistkou… Tu klient ťahá za kratší koniec. Tých nezmyselných dôkazov čo žiadajú, ľudia rezignujú. A to chcú. A konečne aj výška úhrady?

  2. To nie sú len poisťovne, ale aj banky, elektrikári, dane… Napr. prečo za garáž má platiť takú vysokú daň, pritom neničí cesty a naproti tom, čo stojí po uliciach aut, čo ničia cesty a chodníky, majitelia neplatia nič, to zaplatíme všetci. Tak podobne akú veľkú spotrebu elektriny má v garáži a pritom platí neúmerne vysokú cenu /predtým sme platili za elektromer/? Sme jeden štát postavený na zdieraní ľudí. Veď inak by toľko politických strán finančné podporoval? A cena potravíny? Škoda hovoriť.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img