ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Martin Klus: „Nezaočkovaní pôjdu po návrate do karantény, zaočkovaní nie“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus zverejnil na sociálnej sieti niektoré novinky ktoré sa budú v najbližšej dobe týkať cestovania, napr. ako nezopakovať tragickú druhú vlnu a zaplátať „diery“ na hraniciach:

„Naším cieľom je čím skôr nájsť systémové riešenie, ktoré odbúra neistotu ľudí, ktorí si chcú naplánovať dovolenky. Otvorene sme sa preto rozprávali o tom, že bez permanentných tzv. zdravotných kontrol na hraniciach, nebude možné skontrolovať, z akých krajín ľudia na Slovensko reálne prichádzajú. Prísnejší kontrolný režim na hraniciach je preto jedna z vážnych alternatív. Inšpiráciou môže byť aj susedné Rakúsko, kde polícii dodnes aktívne vypomáhajú s kontrolou aj vojaci.

Lenže ak to na Slovensku myslíme s kontrolou hraníc vážne, musíme nastaviť taký režim, aby to NEFUNGOVALO ako v súčasnosti. Mnohí ľudia si totiž dnes navzájom dávajú vedieť, na ktorých hraniciach sa kontroluje a na ktorých nie. Obchádzajú systém, a to je vzhľadom na riziká spojené s delta variantom koronavírusu nezodpovedné a neprípustné! Prosím vás, nerobte to, v záujme vášho zdravia aj zdravia vašich blízkych!  

JEDNODUCHÉ RIEŠENIE, KTORÉ POMÔŽE NÁM VŠETKÝM – VŠETCI ČO MÔŽETE, DAJTE SA ZAOČKOVAŤ

Zaočkovaní ľudia sa podľa návrhu ÚKŠ SR vyhnú domácej karanténe aj testovaniu. Inými slovami – z tzv. teritoriálneho princípu, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne, prechádzame do tzv. individuálneho (teda uniformného) systému. Ten nebude rozlišovať, odkiaľ človek prichádza, ale či je človek prichádzajúci na Slovensko zaočkovaný (oboma dávkami) alebo nie je zaočkovaný. Očkovaní už nebudú musieť ísť do karantény. Každý, kto bude prichádzať ako zaočkovaný naspäť na Slovensko, bude automaticky uvoľnený z karantény aj z testovania, pretože sa vie preukázať európskym alebo národným covid certifikátom.

Aj takto chceme motivovať tých, ktorí váhajú s očkovaním alebo sa ešte očkovať nedali. Dnes už je vedecky dokázané, že zaočkovaní sú ďaleko menšími prenášačmi koronavírusu a najmä ich priebeh ochorenia je ďaleko menej nebezpečný, ako u nezaočkovaných osôb. Ak by sa teda aj niekto zaočkovaný nakazil v zahraničí a prišiel by späť na Slovensko, tak okrem toho, že je u neho oveľa menšia pravdepodobnosť prenosu na ďalšiu osobu, tak klinické následky, vrátane hospitalizácie, sú oveľa menej komplikované.

NIEKTORÉ VÝNIMKY AJ PRECHODNÉ OBDOBIA BUDÚ NEVYHNUTNÉ

Dôležitou témou sú aj deti od 12 do 18 rokov. Tie by mohli mať prechodné obdobie na očkovanie niekoľko týždňov, počas ktorých sa im odporúča zaočkovať sa. Na deti pod 12 rokov, by sa malo prihliadať cez rodičov resp. tzv. sprevádzajúcu osobu. Ak sú títo resp. táto zaočkovaná, tak sa deti nebudú musieť registrovať, ak rodičia zaočkovaní nebudú, na dieťa sa bude takisto vzťahovať domáca karanténa.

Diskutovali sme aj o tých, ktorí sa z objektívnych zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať resp. o tzv. pendleroch, na ktorých každodenné potreby prechádzať hranicou tiež nesmieme zabúdať. Samozrejme, pri zachovaní ochrany verejného zdravia. Viem si predstaviť pri tejto skupine ľudí pravidelné bezplatné testovania na COVID-19, tak, ako to bolo v predchádzajúcom období. S tým súvisí aj diskusia o dostupnejšom RT-PCR testovaní pre občanov, keďže antigénovému testovaniu do istej miery zrejme „odzvonilo“.

Ďalšie detaily v tejto chvíli nie je možné zverejniť, pretože definitívne slovo bude mať až vláda na svojom rokovaní v stredu. Následne by nové pravidlá mohli začať platiť od piatka, 1. júla 2021, resp. od pondelka 5. júla, čo osobne považujem za reálnejšie a vzhľadom na hĺbku zmien aj korektnejšie. O všetkom podstatnom, vás, samozrejme, budem včas informovať.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Čiže zaočkovaný bude zvýhodnený voči nezaočkovanému. A ako to bude keď zaočkovaný ktorý nebude v karanténe a prinesie delta variantu korony a nakazí nezaočkovaného ? To bude ok či ako ?

  2. Od dnes platí, že každý test si platí každý sám, chcú ešte uzákoniť to, že zaočkovaný si to nebude muset platiť. Má to motivovať nezaočkovaných k „dobrovolnému“ očkovaniu.

    kto ste doteraz neochoreli a nie ste ani očkovaní, tak jezdte vitaminy C,D . Neriskujte ochorenie experimentálnou vakcináciou. Stále sa nič nevie o dlhodobých vedlajších účinkoch a poteraz nebola ani jedna vakcína schválená ako bezpečná.
    Covid vakcíny boli vyvinuté počas pol roka, pretože preskočili práve tie testovacie procesy na ludoch, inak vývin trvá roky.

  3. Nikto si to neodskace spravia si taky zákon že budú chránený Neodsudzujem zaoc a nezaoc každého vlastný výber Len raz zbadáme že už platíme sparanie v nose a toto iste spravia z vakcinou zapol roka sa bude platiť všetko je to o tom nech majú kšeft Bohadsi budú ešte Bohadsi a mi normál chudobnejší Tieto všetky vlády to robia iba pre seba a nepozerajú na normálnych ľudí Len nech sa majú oni dobre

  4. Sprostredkovateľský bonus je určený pre „kohokoľvek, kto presvedčí iného o tom, aby sa zaočkoval,“ vysvetlil minister.

    Zaočkovaným by bol človek vo veku nad 18 rokov, ktorý sa zaočkoval prvou dávkou od 1. júla tohto roka do 31. októbra tohto roka. Ak by osoba presvedčila ísť sa zaočkovať človeka vo veku do 50 rokov, dostala by za to od štátu 30 eur, ak by išlo o osobu vo veku od 50 do 60 rokov, bonus by predstavoval 60 eur a pri presvedčení niekoho, kto by mal nad 60 rokov, by sprostredkovateľský bonus dosiahol 90 eur.

    Uviesť svojho sprostredkovateľa budú môcť zaočkovaní cez webovú stránku vytvorenú ministerstvom financií.

    https://spravy.rtvs.sk/2021/06/financne-odmeny-za-ockovanie-matovic-predstavil-premiu-a-sprostredkovatelsky-bonus/

  5. Zakerna a spinava politika ktoru nastoľuje tato vlada. Doslova donucovacia diktatorska. Dufam ze sa doba zmeni a takato politika na vlastny narod a obyvatelatvo bude tvrdo potrestana.

  6. utekaj do tvojho milovaného Ruska, tam žiadna donucovacia a diktátorská politika nie je, tam to uzákonili ako povinné očkovanie a basta.

  7. to je sranda ako tú najviac plačú tí obdivovatelia minulého režimu, ktorý sám zaviedol povinné očkovanie a aj keby si dostal 100 vakcín tak by si si do toho kapitalizmom skazeného Rakúska/Nemecka ísť zarobiť ani náhodou nemohol…:-D..títo sú dneska najvačší demokrati a obhajcovia slobod ale ani na chvílku by neváhali sa vrátiť do minulého režimu v ktorom by tu vakcínu dostali príkazom, hranice by v živote neprekročili a o nejakej slobode prejavu ani nehovorím..:-D

  8. Ratafak Plachta,to čo je za logiku? Na motto,kto má iný názor,nemá právo,má byť ticho.Poslednou dobou,nie je dôležité,čo človek povie,ale kam patrí.A to sa ťahá aj celou politikou.U mňa je dôležité len pravda,je mi jedno,či ju povie Matovič,alebo Fico,alebo ako sa všetci volajú.Dobrovolne,povinné.To je ten istý prípad,ako dobrovoľne povinné testovanie.Uvidime,aký to bude mať účinok.Aj zaočkovani môžu byť nositelia virusu.Ludia by mali ísť všetci do karantény,a všetci sa dať testovať,inak sa máme všetci na čo tešiť.

  9. a čo nám niekto zakazuje napísať názor? ja som napísal svoj a ty svoj,,,a nikto za neho nepojde sediet, tak o čom?…ja sa len smejem na tom jak nám tu zarputilí komunisti zrazu obhajujú slobody, ktoré v tom ich milovanom režime zdaleka neboli…:-D

  10. Bohus, ved uznali
    Certifikáty o očkovaní, testovaní alebo prekonaní ochorenia vždy po ruke aj bez potreby fyzických dokumentov

  11. Mňa by len zaujímalo a doteraz mi nikto na to neodpovedal, tak snáď pán Majko mi odpovie, keďže publikuje takéto sračky…aký je rozdiel medzi očkovaným a neočkovaným? Prečo jeden musí ísť do karantény a druhý nie? Veď očkovanie je len na ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia, nerobí z človeka nesmrteľného a dokonca očkovaný je bezpríznakový prenášač…takže prečo tie rozdiely? Či očkovaní majú už také výhody, že môžu aj vírus šíriť? 😤

  12. Napriklad
    Podle předběžných výsledků velké studie v Izraeli brání vakcína Pfizer/BioNtech nejen propuknutí choroby, ale velmi efektivně i jejímu šíření (snižuje infektivitu až na desetinu).
    Doufali jsme, že ke snížení infektivity po očkování dojde, ale takhle výrazný pokles je skvělá zpráva. Dosažení kolektivní imunity je zřejmě možné.

  13. Pre Seredanku. To čo je za otázku? To sa hádam pýtaj ministra zdravotníctva, alebo toho kto je na to kompetentný a nie tu.

  14. Sereďanka 2. júla 2021, 9:10..očkuje sa krátko, tých štúdií ešte nie je moc,ale dajú sa dohladať..ako píše Josef ten rozdiel medzi očkovanými a neočkovanými je pomerne velký, podla štúdií až 89% očkovaným Pfizerom nie je infekčných…ešte vyjadrenie předsedu České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka: „Riziko, že by plně očkovaný jedinec nákazu skrytě šířil v populaci, je do jisté míry a teoreticky sice možné, ale v praxi zcela minimální. A pokud by očkování nechránilo před dalším přenosem, tak by v populaci nedocházelo k poklesům nákazy.“….takže ja vidím tie rozdiely minimálne 2 a podstatné…očkovaný asi nákazu teoreticky širiť može, ale v omnoho menšom rozsahu a menšou pravdepodobnosťou ako neočkovaný + je menšie riziko že ti očkovaní zahltia zdravotnícky systém tak ako sa nám to stalo v zime, pretože presne ako píšeš – chráni pred ťažkým priebehom…a to je myslím dosť podstatný rozdiel, aby sme nemuseli v nemocniciach liečiť len armádu ľudí s covidom ale mali dostatočné kapacity na ostatné choroby/zranenia..

  15. Drahá pani Sereďanka !
    Tu nejde o rozdiel medzi opichanými a neopichanými ale o to aby bolo čo najviac ľudí opichaných.Ak ide tejto zapredanej vláde o zdravie ľudí,tak prečo nie sú aj ostatné lieky zadarmo ?
    Prečo sa tak snažia silou – mocou napichať tú gebuzinu do ľudí ? Ešte aj úplatok ponúkajú.
    Všetkým politikom za posledných 30.rokov neišlo o blaho národa ale iba o svoje vlastné. Na národ kašlú ! A odrazu nám chcú napichať niečo za čo sa ani výrobca nechce zaručiť ! Vraj to je pre naše dobro. Odrazu nám chcú dobre ? Naša vyšinutá vláda ? Neuveriteľné ! Určite za tým niečo je

  16. áno Daniel, je to tak cielom je mať očipovaných čo najviac obyvateľov, aby sme na jeseň/zimu zase nemuseli zaplniť nemocnice a ísť do lockdownu…to je totižto omnoho drahšie ako vakcinácia….niekde to ludia pochopili, niekde potrebujú motiváciu a niekde je to povinné, vo finále ide všetkým vládám o to vyhnúť sa drahým hospitalizáciám a lockdownom….židojaštery jedny..

  17. zabudol ešte upozorniť, že oveľa výhodnejšie a úplne beztrestne môžu po celom svete cestovať práve tí čo na ten ich pochybný sajrajt zomreli. Tým už nehrozí žiadna karanténa. Hyeny pre peniaze dokážu aj zabíjať

  18. Skusim aj pre tych jednoduchsich. Pri takychto pandemiach je osvedcene vytvorit v populacii tzv. kolektivnu imunitu. A to sa da bud premorenim rozumej prekonanim choroby, alebo vakcinaciou. Pri covide ale moze mat ochorenie fatalne nasledky, preto je vyhodnejsie ockovanie. Ale aby to malo vyznam je potrebne ,,opichat,, min 70% populacie.
    A ze ockovanie ma zmysel je historicky dokazane. Hoci aj experimentalnou latkou.

  19. Jozef. Pekne si to napísal. Ale prečo sa neuznáva prekonanie.? jednoduchá otázka a zatiaľ žiadna rozumná odpoveď

  20. pre Anonym, načo by sa mal dať zaočkovať? Však on používa pancierove vozidlo a v ňom je chránený pred covidom!!!!!!!!!

  21. Bohus, vcero som Ti odpisal:
    Bohus, ved uznali
    Certifikáty o očkovaní, testovaní alebo prekonaní ochorenia vždy po ruke aj bez potreby fyzických dokumentov

  22. PS. Ale ako pise subnorma vedla, aj ja som proti. Protilatok vacsinou po prekonani je malo, ved preto aj uvadzaju tu ochrannu lehotu 180 dni. Najvhodnejsie by bolo protilatky vzdy zmerat.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img