ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Župa ponúkne bezplatné ubytovanie pre študentov v systéme duálneho vzdelávania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM|  Od nového školského roka budú môcť študenti zapojení do systému duálneho vzdelávania trnavskej župy bývať v školských internátov bezplatne. Rozhodli o tom poslanci Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja na zasadnutí v pondelok 28. júna 2021.

„Pokračujeme v plnení sľubov. Župný balík duálnych výhod sme opäť rozšírili. K štipendiám a bezplatnému cestovaniu v prímestských autobusoch sme pridali bezplatné ubytovanie v župných internátoch. Takto chceme motivovať mladých ľudí, aby sa prihlásili do systém duálneho vzdelávania, ktorý je jedinečnou formu štúdia, pretože účelne kombinuje získavanie teoretických znalostí s ich aplikáciou v praxi,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Študenti si okrem nadobudnutia zručností a obohatenia svojho životopisu v rámci duálneho vzdelávania aj zarobia. Pre prvákov sú pripravené štipendiá vo výške 50 eur mesačne. Bezplatné ubytovanie môžu dostať počas prvého a druhého ročníka. Duálna BUS karta, vďaka ktorej môžu bezplatne cestovať v prímestských autobusoch, im platí počas celej dĺžky štúdia na strednej škole.

Oproti augustu minulého roka stúpol počet uzatvorených duálnych zmlúv o viac ako tretinu, a to na 155. Počet zapojených škôl sa zvýšil z 20 na 25 a od najbližšieho septembra pribudnú ďalšie. V priebehu tohto školského roka sa počet zamestnávateľov zapojených do systému duálneho vzdelávania zvýšil zo 169 na 209.

Od septembra 2022 budú možnosť bezplatného ubytovania v župných internátoch môcť využiť aj študenti prvého a druhého ročníka, ktorí sa vzdelávajú v nedostatkových študijných a učebných odboroch, ako napríklad murár, tesár alebo mäsiar. Kompletný zoznam odborov, ktoré bude župa intenzívnejšie rozvíjať, bude predstavený koncom tohto roka. Pre týchto študentov župa pripravuje aj štipendiá. Všeobecne záväzné nariadenia, podľa ktorého budú prideľované, by mali krajskí poslanci schváliť na mimoriadnom zasadnutí koncom júla tohto roka.

Jozef Viskupič, trnavský župan

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img