ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Tropické teploty teda už máme, no chýba nám akurát to more…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dlhotrvajúce tropické horúčavy počas dňa pokračujúce tropickými nocami s teplotami v našom geografickom pásme iba niekoľko rokov dozadu úplne nepredstaviteľnými. Pätnásť rokov dozadu sme si takéto teploty veľmi radi užívali pri Jadrane, resp. Stredozemnom mori. A južnejšie. Tropické teploty teda už máme, no chýba nám akurát to more…

Dlhodobo vysoké teploty prinášajúce utrpenie ľudí a zvierat však nie sú celým problémom. Skutočným problémom je systematické likvidovanie našich lesov a v mestách aj vzrastlých stromov, po ktorých funkciu ochrany pred prehrievaním miest novo vysadené splnia až za dvadsať či tridsať rokov.

Zničenie vzrastlých prakticky sto ročných líp a ich vypílenie a nahradenie betónom najlepšie vidíme u nás v Seredi.

Naši potomkovia nás nepochvália ani za vyasfaltovanie Pekárskej ulice bez zasadenia stromov do verejného priestoru a na parkoviská. Prehrievanie našich miest vďaka takýmto chorým rozhodnutiam je závratné a pre živé organizmy mimoriadne škodlivé.

Zariadime sa technikou? No, nie vždy a zďaleka nie všade.

Problémom sú aj činžiaky a rodinné domy, v ktorých nebolo počítané s inštaláciou klimatizácií v stovkách kusov a tak infraštruktúra bez jej rozšírenia neumožní komfortné používanie dvoch či troch klimatizačných jednotiek v každom byte prakticky 24 hodín denne.

Na Slovensku pri cene elektrickej energie to neumožní ani finančný príjem bežných ľudí. Dostávame sa tak do stavu, že opätovne len ti bohatší budú mať šancu prežiť stále dlhšie trvajúce horúčavy teplotou šplhajúce sa k 40 stupňom C.

Jednoducho máme problém. Vidíme ho denne, no pre jeho riešenie robíme pramálo. Skôr končíme v nič neriešiacich diskusiách dnes už menej v krčme, no o to viac na internete  namiesto toho, aby sme samosprávy nútili prijímať také opatrenia, ktoré by následky vážneho otepľovania klímy v mestách  aspoň zmierňovali.

Aj tu sa skutočne zbadáme až vtedy, keď bude neskoro?

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. pan majko v tomto mate 100% pravdu ale ludstvo sa nezbada nikdy, je nenazrane chce mat stale vacsi komfort bohatstvo atd. a tak sa to nikdy nezastvi, bohu zial.

  2. Veľmi dobre , napísané a bohužiaľ aj v okolitých dedinách .Honba za predajom pozemkov je prednejšia ako stromy a príroda. Bohužiaľ..

  3. Bolo by zaujímavé zistiť kto má aké auto s akým agregátom. Zároveň či potrebuje auto aj na pár minút chôdze zo svojho domu napríklad do obľúbenej kaviarni….
    Všetko začína u jednotlivca

  4. Táto civilizácia pôjde onedlho kade ľahšie. Tak ako mnohé iné civilizácie pred nami, počas miliárd rokov existencie matky Zeme. Po starých národoch občas niečo nájdeme, kladivo vrastené do uhoľného ložiska, prastaré kyselinové akumulátory, alebo mesto zarastené v džungli zamorené rádioaktivitou, atď. Po nás sa možno nájde starý USB kľúč, možno aj s kauzou Gorila alebo DVD s výberom Roba Kazíka, alebo nefunkčný iPhone. Normálny kolobeh života a zániku vo vesmíre.

  5. Dnes pocas dna teplota atakovala 40 st.C
    Na slnku 60 st. C – suchy, nedychatelny vzduch…

    Vecer o 19.30 bola teplota 32 st. C

    Vecer o 21.30 bola teplota 29 st. C

    V noci – teraz aktualne mame necelu pol hodinu pred polnocou a teplota 26 st. C

    V noci sa ma mesto ochladzovat. Velke vybetonovane plochy, asfaltove parkoviska pred nakupnymi centrami – to vsetko pocas dna naakumuluje teplo a v noci ho postupne uvolnuje.

    Cele zle…

    Kolko stromov padlo len v Seredi za nieco viac ako 10 rokov likvidovania vsetkeho, comu sa hovori strom?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img