ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

AKTUÁLNE: Supercely zasahujú aj Slovensko – AKTUALIZOVANÉ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V súvislosti s tornádom v oblasti Hodonína, ktoré fatálne zlikvidovalo nehnuteľnosti a majetok občanov v obci Hruška a okolí možno čiastočne zasiahne aj Slovensko.

Zo stránky SHMÚ citujeme:

Silné supercelárne búrky postupujú aj na Slovensko
Niekoľko superciel sa aktuálne vyskytuje v tesnej blízkosti nášho územia v okolí okresu Skalica. Tá najjužnejšia z nich už zasiahne aj naše územie a s veľkou pravdepodobnosťou prinesie prívalový dážď, krúpy a silný nárazový vietor. Najvýchodnejšia z týchto superciel priniesla aj tornádo, vyskytlo sa veľmi blízko našich hraníc v Hodoníne. [MŠ]

zdroj: shmu, Fb

 

Z voľne dostupných zdrojov prikladáme niekoľko záberov a videí z tornáda, ktoré pustošilo časť Českej republiky.

 

AKTUALIZOVANÉ

Podľa najnovších informácií sa majú búrky presúvať na celú Moravu. Búrka zasiahne aj Kysuce, spolu so silným vetrom a prívalovými zrážkami.

AKTUALIZOVANÉ  24.06. 2021  o 23:48

Dialnica D1 v smere na Slovensko je neprejazdná, popadali na ňu elektrické stĺpy.

Minister Hamáček  do postihnutých oblastí na Moravu presmeroval zložky Integrovaného záchranného systému.

Zranených je zatiaľ cca 150 ľudí a stovky nehnuteľností sú poškodené.

Záchranári sa snažia z pod trosiek domov vytiahnuť zavalených ľudí.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. veľmi ma bude zaujímať názor odborníkov/podotýkam odborníkov/ na to či tornádo o sile 3až 4,čo je u nás dosť neobvyklé,má priamy súvis s klimatickými zmenami a globálnym otepľovaním

  2. To by toho nebolo aby sa nenasiel volaky hlupak o 5-tej rano ktory sa vyjadri uplne presne konkretne a trefne k clanku ktory sice cital,ale nepochopil

  3. zmena klímy 25. júna 2021, 7:14 – tornada sa uplne bezne vyskytuju v urcitych zemepisnych sirkach. Teda vo svete su beznym javom.

    Problem je, ze nikdy neboli ani len nahodou v nasej zemepisnej sirke. V com je problem?

    My nemame na to pripravenu infrastrukturu, ziadne stavby (ani rodinne domy) a uplne este ani zachranarov a systemy sledovania tornad.

    Inak o nevyhnutnosti pripravit sa na ine nastrahy pochadzajuce prave zo zmien klimy, som pisal pred 10 rokmi. Hladajte clanok v starom archive.

  4. pre zmena klímy: odbornici sa uz v minulosti vyjadrovali, ze klimaticke zmeny povedu k extremnejsim atmosferickym javom.

  5. Česko nieje Slovensko , a Sered s tymto nema nic spolocne, piste članky co sa deje vo fetackej Seredi a ne odveci ,alebo si premenujte stranku a nie že SERED ONLINE ….

  6. Miloš Majko 25. júna 2021, 10:34
    „zmena klímy 25. júna 2021, 7:14 – tornada sa uplne bezne vyskytuju v urcitych zemepisnych sirkach. Teda vo svete su beznym javom.
    Problem je, ze nikdy neboli ani len nahodou v nasej zemepisnej sirke.“

    Teraz ale neviem či Česko aj Slovensko patria geograficky do toho istého pásma zemepisnej šírky. Asi bude treba trochu korigovať učebnice zo zemepisu

    A teraz trochu z archívnych údajov:
    Zoznam tornád v Čechách je dlhý. Začali sa už v roku 1993.

    16. 7. Tornádo o sile F2 vo Spálené Poříčí. Škody: Niekoľko sto metrov dlhý pás zničeného lesného porastu.
    1997
    27. 6. Tornádo o sile F2 v okrese Rokycany. Škody: Zničené sady, lesné porasty, škody na rodinných domoch, strhané ploty a múry, zničenie niekoľkých stodôl.

    1998
    21. 7. Tornádo o sile F2 v okrese Karlovy Vary. Škody: Značné poškodenie lesného porastu, vytvorené rozsiahle polomy, poškodenie striech niekoľkých domčekov a stodôl.
    2000

    12. 6. Tornádo o sile F2 v Málková, okres Chomutov. Škody: Početné poškodenie porastov pozdĺž ciest, škody na lesnom poraste, škody na poľnohospodárskych plochách, zdemolovaná športová hala, zničené strechy na poľnohospodárskom statku, poškodený niekoľko domčekov.

    2. 7. Tornádo o sile F2 v okrese Pelhřimov. Škody: Zničený lesný porast.

    2001
    31. 5. Tornáda o sile F3 a F2 v okrese Benešov a okres Havlíčkův Brod. Tornádo bolo spôsobené výskytom supercelární búrky. Vyskytlo sa aj niekoľko sekundárnych savých vírov. Škody: Úplne zničené niekoľko lesov – stromy boli pomliaždenie s či odlomené nad koreňom a odhadzované, zničené niekoľko stodôl a hospodárskych stavieb, poničené niekoľko obytných domov. [6]

    20. 7. Niekoľko tornád o sile F2 na Morave. Možný výskyt supercel. Škody: Značne poničené lesné porasty, škody na poľnohospodárskych stavbách, poničená úroda, škody na obytných domoch, poničená záhradkárska kolónia.
    2004

    Podrobnejšie informácie nájdete v článku Tornádo v Litovli.

    9. 6. Veľmi silné tornádo o sile F3 (252 až 332 km / h) v Litovli. Jasná ukážka sily tornáda v obývané oblasti. Škody: zničené či celkom zborené mnoho budov v meste, miestami úplne zničené verejné osvetlenie a dopravné značenie. Lampy boli unášané tornádom aj niekoľko metrov, zničené cesty a chodníky. Poškodených niekoľko parkov a mnoho ďalších, aj pomerne urastených stromov. Poškodenie či prevrátenia automobilov, kontajnerov, telefónnych búdok. Les za mestom v páse niekoľko desiatok metrov širokom a stovky metrov dlhom, bol úplne zničený. Podľa informácii odborníka sa jednalo o najsilnejšie tornádo za posledných 20 rokov: „V stredu v 16.45 h sme odchádzali z profesionálnej stanice Luká do Doksan. Cestou sme zaznamenali približujúce sa búrku, ktorá sa stáčala smerom na Olomouc. Potom, čo sme vyšli na hlavnú cestu z Olomouca do Mohelnice, sme si všimli približujúceho sa lievika visiaceho z oblaku druhu kumulonimbus, po niekoľkých minútach sme vleteli do smršte vody a lístia zo stromu a veľa toho už nevideli, navyše poryvy vetra šmýkali autom do strán . Pomaly sme išli cca 10 minút, než sme sa dostali z najhoršieho„- Martin Možný, SHMÚ

    2005
    29. 7. Tornádo o sile F2 v Krušných horách. Škody: zničenej strechy budov poľnohospodárskeho družstva, zničené strechy a múry u niekoľkých obytných budov, poničené niekoľko áut.

    2007
    18. 1. Možné tornádo v obci Třebeň, okres Cheb o sile F2.

    28. 2. Tornádo v obci Heřmanice u Jaroměře, okres Náchod o sile F1.

    11. 7. Tornádo o sile F1 v lesnom priestore v okolí mesta Trutnov vyvrátilo niekoľko stromov.

    19. 7. Tonádo o sile F1 v obci Zbytiny, okres Prachatice strhal niekoľko striech.

    28. 9. Tornádo o sile F1 v obci Deštná u Jindřichovho Hradca zničilo strechy a spôsobilo lesné polomy.

    2008
    25. 6. Supercelární tornádo o sile F2 (v úvahe bol i stupeň F3) na Chrudimsku. Pravdepodobný výskyt sekundárnych savých vírov – lokálne a ostro vymedzené vážne škody na lesnom poraste, značne vzdialené od miesta pôsobenia materského tornáda. Škody: rozsiahle polomy v lesoch, miestami boli staré smrekové lesy úplne zničené. Mnohoročné stromy boli zlomené v polovici a odhodené, niektoré stromy odkôrnenie a „ošklbaných“. Zničeniu mnohých budov, najmä strhnutím striech. Najsilnejší a najničivejšie tornádo od „Litovelského“ tornáda. Škody sú dodnes viditeľné na lesnom polome z letiska Podhořany – smer Krkanka (Železné hory).

    2009
    26.4. bolo videné tornádo v meste Slaný, okr. Kladno. Škody boli minimálne.

    2010
    21.6. Prostějov (Kralice). Škody: zničené pole s repkou, žiadne väčšie škody nevznikli. Sila tornáda bola F1.

    2011
    21.6. Pardubice (Staré Čívice). Škody: zničené budovy a priemyselné objekty. Sila tornáda dosiahla F2.

    2013
    18. júna – Krnov (mestskej časti Kostelec a Ježník)

    27. mája – Chotětov (Viditeľná bola iba tromba, ktorá netrvala ani 3 minúty)

    2016
    24. mája – Červená Hora. Tornádo zničilo strechu poľnohospodárskej usadlosti, kompletne zrovnalo so zemou murovanou stodolu, zničilo strechy teletníku a kravína a zlikvidoval stromoradia pozdĺž cesty do susedného Žernova. Obec odrezalo od elektrickej energie.

    2018
    23. septembra – Horšov. Podľa výrazných škôd na statku v Horšov a popadaných stromov v úzkom páse dlhom 3 km bola stanovená intenzita tornáda na F1.

    23. septembra – Chrášťany (okres Rakovník). Tornádo sprvu zasiahlo Kněževes a Chrášťany, kde poškodilo strechy domov a vyvrátilo stromy. Potom tornádo spôsobilo extrémne polomy v neďalekom lese a zničilo 2 stožiare vysokého napätia. Tornádo malo intenzitu F1.

    2021
    24. júna – Hodonín. Tornádo o sile EF-3 až EF-4

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img