ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Dnes poslanci urobili ďalšie významné gesto : zastavili vyplácanie osobitných dôchodkov domácim pomocníkom okupácie : eštebákom a politickým predstaviteľom totalitného režimu.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Jan Budaj

Predvčerom uplynulo 30 rokov od dňa, kedy sme sa zbavili okupantov. Viaceré média tomu venovali pozornoť – a to vďaka tomu, že tento rok sme si nadobudnutie štátnej zvrchovanosti pripomenuli ako Pamätný deň SR.
Dnes poslanci urobili ďalšie významné gesto : zastavili vyplácanie osobitných dôchodkov domácim pomocníkom okupácie : eštebákom a politickým predstaviteľom totalitného režimu.
Tieto dve symbolické gestá nemajú silu napraviť krivdy. Niekdajší kolaboranti a odporcovia slobodného Slovenska sú zväčša už na pravde Božej a svoje politicky nadobudnuté majetky si spravidla užívali až do konca životov (pozri napr. vila Vasila Biľaka). . Rovnako si užívali 30 rokov aj penzijné výsady (napr.výsluhové dôchodky) a aj faktickú beztrestnosť (pozri gen. A.Lorenc, posledný šéf ŠtB).
.
Ale hoci parlament schválil ustanovenie Pamätného dňa ukončenia okupácie (21.jún) až po 30 rokoch, a rovnako aj aj zrušenie doterajších výsad strojcov a strážcov totality, sú obe tieto rozhodnutia dôležité. Hovoria totiž niečo dôležité o nás samotných : že sme celý ten dlhý čas nezabudli na pravdu. A druhý dôležitý signál : aj mladí ľudia vedia, že tu niečo celé tie roky nebolo v poriadku.
Priatelia, my starší vieme, že skutočné krivdy sa na tomto svete nikdy neodčinia. Ak vám politická moc zmarí už v mladosti životné nádeje iba pre váš „triedny pôvod“ , alebo ak vám zabráni vo vzdelaní (napr. pre vierovyznanie), alebo zničí vašu sebaúctu a osobnú integritu, či zdravie,… ostáva iba na vás, či si nájdete zmysel a hodnotu svojho života. Čakanie na odčinenie, ani pomstu nepomôžu.
Dve rozhodnutia, ktoré verejne ocenili okamih, v ktorom sme sa (po výhre demokratickej revolúcie) zbavili sovietskych okupantov a rozhodnutie odlišovať postoj štátu ku obetiam totality a ku ich prenasledovateľom : to sú míľniky tvorené pre budúcnosť. Takto si budujeme demokratický štát.

Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Keď chcú naprávať krivdy, tak by nemali zabudnúť aj na seba. Aj niektorí z nich neoprávnene využívajú diplomy a tým aj tituly, na získanie východných miest, hoci diplomové práce, ako sa preukázalo, boli poopisované už z predchádzajúci prác, takže to nebola ich diplomová práca. Nebolo by na čase im tieto diplomy odobrať? Ale hrajú sa na mŕtvych chrobákov a bez hanby ich využívajú. Prakticky ukradnuté. V minulom režime, takéto niečo bolo zverejnené v zbierke zákonov a tiež v školských zvestiach. Oni sú s hanbou práva ruka.

  2. Súhlasím s vami. Odpísané diplomovky to nie je zrovna fér. Ale tým že niekto odpisal diplomovku neurobil toľko zla ako bývalí štébaci ktorí mlátil a mrzačili konkrétnch ľudí. Mučli a vraždili a za to všetko si nakoniec užívaju vysoko nadpriemerné dôchodky. A tí ktorí celý život niesli násedky mučenia s podlomeným zdravím maju často veľmi podpriemerné dôchodky.

  3. Všetci sú rovnakí. Aj terajší poslanci nie sú škodní. Len paušálne náhrady na tento rok sú: poslanci s trvalým pobytom v Bratislave dostávajú 2040€, mimo Bratislavy 2380€. To sú kráľovské zárobky. Ľuďom, ktorí cestujú za prácou, aj tím sa to takto zohľadňuje? Ich pažravosť nemá medze.

  4. Plagiaty diplomoviek su vaznym problemom pre spolocnost a to nielen u politikov, ale aj u policajtov, statnych uradnikov vselikde na ministerstvach, ci uradnikov poukladanych na mestskych a obecnych uradoch.

    Nechapem ako je mozne, ze niekto, kto ukradne 3X rozok po 9 Centov lebo je hladny je povazovany za zlodeja a ide do basy a iny, kto ukradne diplomovku a na zaklade nej ziska titul, nasledne funkciu a podstatne iny plat je takmer OK?

    Mame pomylene moralne hodnoty, etika mnohym ludom uz nic nehovori a pre vlastny prospech su schopni cohokolvek…

    Tu je ale temou STB a konecne aspon ake take ustrihnutie prijmov ludi, ktori rovnako pre svoj prospech likvidovali zivoty inych.

  5. Podľa mňa,takýto zákon nemôže existovať,ak sa niekto previnil,treba ho súdiť,ale kolektívna vina nie je proste možná,musí to byť individuálne označené,a potom sa môže uvažovať o treste.Vlada nemôže brať ľuďom dôchodky,podľa toho kde pracovali.

  6. suhlasim s tym, ze ti stb-aci, ktori boli zakerni, nech su potrestani. Ale co ak existovali (existuju) aj taki, co boli len zamestnani v stb? …co potom so zamestnancami dnesnej sis? – tiez niektori vykonavaju zakernu (utajenu) pracu. Niektori su uz vo vysluhovom dochodku a uzivaju si ho podobne, ako zamest. stb

  7. …je to vizitka kratkozrakosti a neprofesionality nasej vlady – presne tej, ktorej niektori clenovia ukradli vyskoskolske tituly – katastrofa

  8. Keď sa zmení režim, čo je nepravdepúodobné ale nikdy nehovor nikdy, tak sa stopnú dôchodky dnešným policajtom? Vojakom? Siskárom? Príde mi to trochu choré. Nie všetci tam slúžili s nadšením a pokiaľ viem, tak u štb bolo aj množstvo pracovníkov, ktorí nikdy neviedli výsluchy, či mučili väzňov. Ono každá doba má svoje pre aj proti. Kto si myslí, že v demokracii a kapitalizme sa nepáchajú svinstvá, je na omyle. Akurát sú tolerované, bohužiaľ.

  9. Na Slovensku to tak chodí, mafia poukazuje na mafiu, zlodej kričí chyťte zlodeja a štb-áčik hodnotí štb-ákov.

  10. 9.júna 1990…večer v sídle VPN..Budaj oznámil,že sa vzdal kandidatúry..Som jeden z tých,ktorí boli v zoznamoch ŠTB..vedení,ako spolupracovníci…tvdenie,že na spoluprácu z ŠTB,pristúpil kvôli získaniu pasu,tvrdenie,že ŠTB neustále klamal,je rozprávka,asi taká,že aj napriek tomu,že ho chytili pri ilegalnom prekročení hraníc a potom sa v pohode,dostal na vysokú školu…toto je informácia z knihy..Afery po novembri..

  11. doporučujem tento článok zo SME spred 20 rokov,a hlavne to čo hovorí niekdajší min.vnútra Pittner:

    „Kooptovaný parlament rozhodol, že budú zriadené občianske komisie a niektorí zvlášť preverení príslušníci ŠtB môžu pracovať v novej tajnej službe,“ spomína poslanec Ján Langoš, podľa ktorého to už v tom čase bola chyba vedúca k reaktivovaniu ŠtB.

    Opačný názor mal a má Ladislav Pittner, ktorý bol v roku 1991 ministrom vnútra. Podľa neho bolo vyhodenie pracovníkov rozviedky a kontrarozviedky neprijateľné. „Veľmi rýchlo by ich získali cudzie spravodajské alebo rôzne iné služby.“

    „V oblasti boja proti kriminalite sme jednoducho nemali dostatok skúsených pracovníkov, čo trvá až do dnešných dní. Tak v polícii, ako aj na prokuratúre,“ tvrdí Pittner.

    Občianske komisie, ktoré posudzovali spôsobilosť aj minulosť každého príslušníka ŠtB, boli zložené zo zástupcov hlavných politických strán, Občianskeho fóra a VPN. Cez sito komisií mali prejsť tí „najmenej škodní“. Komisie sa vytvárali narýchlo, často z náhodne vybraných ľudí, čo nemali prehľad o presnej činnosti jednotlivých príslušníkov, a tak aj preverovanie bolo povrchné.

    Čítajte viac: https://www.sme.sk/c/184683/november-este-neznamenal-koniec-statna-bezpecnost-prezila-dodnes.html
    Nové úrady – starí ľudia
    V priebehu roku 1990 začali pri federálnom ministerstve vnútra vznikať nové demokratické inštitúcie. Do novozriadených útvarov prijímali jednak príslušníkov ŠtB, ktorí prešli previerkami, jednak ľudí, ktorí rady ŠtB opustili počas čistiek v sedemdesiatych rokoch. Zvyšok tvorili ľudia „nepoškvrnení“ komunistickou tajnou službou, ktorí mali postupne eštébákov nahradiť.

    Správy ŠtB dostali svojich nástupcov. Rozviedka (I. správa) sa zmenila na Úrad pre zahraničné styky a informácie federálneho ministerstva vnútra. Nový úrad prevzal spolu so sídlom, evidenciou, archívmi aj veľkú časť zamestnancov I. správy.

    Nová kontrarozviedka pod názvom Úrad na ochranu ústavy a demokracie (UOÚD) sa stala súčasťou federálneho ministerstva vnútra a vznikla vlastne zo štyroch správ ŠtB: kontrarozviedky (II. správa), slovenskej kontrarozviedky (XII. správa), sledovačky (IV. správa) a spravodajskej techniky (VI. správa).

    Zo IV. správy – vojenskej kontrarozviedky – vzniklo Vojenské obranné spravodajstvo ako súčasť federálneho ministerstva obrany. Podľa Vladimíra Palka (KDH), predsedu parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, prešlo len minimálnou zmenou. Po rozpade federácie slovenská časť prešla pod slovenské ministerstvo obrany, kam patrí do dnešných dní. „Do tohto útvaru sa nikdy nedostali žiadni ‘čistí‘,“ hovorí dnes Palko.

    Z V. správy – ochrana štátnych činiteľov – vznikol federálny úrad ochrany ústavných činiteľov.

    Nová ŠtB

    Členovia občianskych komisií po niekoľkých mesiacoch rozhodnutie o prelievaní príslušníkov ŠtB otvorene kritizovali. Podľa nich už na začiatku mali byť všetci príslušníci ŠtB prepustení. Dokonca novú kontrarozviedku – Úrad na ochranu ústavy a demokracie označili za ŠtB skrytú pod novú firmu. „Napriek previerkam to bol stále útvar, kde bolo veľa príslušníkov ŠtB,“ spomína Palko.

    Vnútri úradu vládla medzi pracovníkmi z ŠtB a novými nevraživosť. V lete roku 1990 sa stal federálnym ministrom vnútra Ján Langoš, ktorý nahradil Richarda Sachera. „Zistil som, že občianske komisie ‘oživili‘ 2000 agentov ŠtB, ktorí pracovali na Úrade na ochranu ústavy a demokracie. Riaditeľ Jiří Müller bol vtedy priamo podriadený ministerstvu vnútra, preto som ho odvolal,“ spomína dnes Langoš.

    Čítajte viac: https://www.sme.sk/c/184683/november-este-neznamenal-koniec-statna-bezpecnost-prezila-dodnes.html

    Čiže malé zhrnutie nakoniec,mnohí príslušníci ŠtB aj naďalej pracovali pre už „demokratické“tajné služby,brali plat,príp.výsluhové dôchodky,a je logická otázka,čo s týmito?

  12. pre Miloša O5:10 v mnohom často nesúhlasím, ale ten predposledný odstavec je na 1 z hviezdičkou. Dodám len, že to platí pre celý svet nielen Slovensko.

  13. Je reálna šanca že za pár rokov aj dnešný príslušníci dnešnej vlády ktorí zapríčinili smrť cez 12 tisíc životov svojimi rozhodnutiami či skôr benevolentnosťou budú odsúdení alebo im tiež siahnu na dôchodky.

  14. Tento zákon je výsledkom pomsty, slabosti a arogancie moci nenažratej gambatej svine – domovník a jemu podobných. Doporučujem nezabúdať, že na každú sviňu sa voda varí. Aj na nich, ich pomocníkov, prisluhovačov a riťolezov.
    Koniec ich volebného obdobia sa každým dňom blíži.

  15. toto je Slovenská mentalita, vždy treba súdiť, či potrestať až o 30 či 5O rokov, ale tí čo teraz robia zle, tí čo teraz najviac ubližujú tak tí tiež budú súdení o ďalších 30 rokov? Ak chceme aby sme žili v slobodnom a spravodlivom štáte tak v prvom rade musíme súdiť teraz nie až vtedy keď sú bezmocní a nikomu neubližujú. Ak chcú niekomu okresať privysoký dôchodok tak nech to urobia ale len právnou cestou a nech ich nehádžu všetkých do jedného vreca. Takéto správanie je: dám príklad Ak v meste napadne nejaký pes človeka, tak by potom bolo správne, aby všetkých psov len zato, že tiež sú psy tak ich veterinár musí utratiť? Pretože ten zákon ktorý teraz schvaľujú je robený podľa tohto princípu

  16. Tiež mi to pripadá, že ten návrh vzišiel z pomsty. Kopec ľudí sedelo v kanceláriách a nikomu neublížili. Kolektívna vina.

  17. Zamyslel sa niekto z diskutujucich aj hlbsie nad problemom, ako neporovnatelnym porovnavanim so sucasnostou?

    Napriklad vzitim sa do situacie STB-akmi perzekuovanych ludi po revolucii zijucich z malickych dochodkov, lebo vdaka tym ESB-akom nemali sancu na dobre zamestnanie pocas sociku ?

    Sucasna pravna uprava ma jedinu vaznu chybu – meska 30 rokov !!

  18. Pán Majko,nič nového ste nenapísal,tento zákon nemôže byť proste v žiadnej demokratickej krajine,ale samozrejme na Slovensku.Mate a poznáte takých ľudí,čo niekoho utlacali,tak ich ohľadne,nemôžete ale trestať niekoho podľa kolektívnej viny,to nepripadá v úvahu.To proste nejde.Vzdy to musí byť individuálny prístup.Toto už nie je sranda.Umyte si tie krvavé oči,a začnite normálne žiť.

  19. Mozno staci skutocne nemat tie krvave oci a tosku sa rozpravat s ludmi, ktorych byvaly razim skutocne perzekuoval.

    Napr. stacilo aby boli veriaci, aby ich rodina emigrovala do zagranicia, aby niektory clen rodiny v 1968 na protest vpadu okupacnych vojsk do CSSR vystupil z KSC…

    Aby sa venovali pisaniu, rozmnozovaniu a distribucii samizdatov, alebo nabozenskej literatury.

    Aby za svoje presvedcenie podpisali Chartu 77, Niekolko viet, alebo sa zucastnili Svieckovej manifestacie.

    Stacilo odmietnut vstupit do KSC a pruser bol na stole. A to pre celu rodinu – aj deti v skole !!

    Takze nemiesto tych krvavych oci skuste mysliet, studovat alebo sa pytat tych, ktori o tom nieco skutocne vedia…

  20. To nie je hlbšie zamyslenie sa nad problémom, ak niekto preferuje názor, že kolektívna vina je neprijateľná? To nie je hlbšie zamyslenie sa nad tým, ak je potrebné posudzovať každý prípad a podľa toho rozhodnúť, kto si to vyplácanie dôchodkov nezaslúži? Vy ste sa zamyslel dostatočne hlboko nad problémom? Asi ani nie.

  21. Anonym 24. júna 2021, 21:36 – mam taky pocit, ze Vy ste spravne neidentifikoval pointu legislativnej zmeny.

    Ide o eliminaciu tak zavratneho ZNEVYHODNENIA OBETI voci tym, ktori systemu sluzili a obete vlastne tvorili.

  22. nech posudzuju kazdeho jednotlivo nie kolektivne. Aj praca v stb bola praca ako akakolvek ina. Aj teraz sa najdu ludia svine, ktori su (zatial) v mensine.
    Moja mama tiez odmietla vstupit do strany a neboli sme nijako postihnuti – takze tiez by som doporucil pozerat sa na to objektivnejsie.

  23. …a co bude s tymi, co schvalili a potom nakupovali testy na covid cez trnavsku firmu? – videl som clanok ako tato firma financne narastla pocas covidu
    To akoze stat nema dostatok prostriedkov a ludi, aby zorganizovali takyto obchod???
    …aj takyto budu bez dochodkov? – takisto poskodili obcanov SR a ovela viac ako stb-aci

  24. Pán Majko,ja komu ste posledným príspevkom odpovedal,som okrem podpísania charty toto všetko prežil,a krvavé oči aj tak nemám.A nie je tak dávno,čo ste sa urazlivo vyjadril k tomu,že som emigroval.A okrem toho som tu videl nejaký odkaz a číslo agenta ŠTB pre Vaše meno,ja nič netvrdím,bol to Váš menovec?

  25. Europsky sud pre ludske prava sa uz v tomto vyjadril a to tak, ze je mozne takto potrestat byvalych agentov istych tajnych sluzieb. Nie vsetkych iba na urcitych postoch.
    Takze je to mozne. Len to prislo neskoro. Ostatne staty to uz davnejsie spravili.

  26. Jozef,ozval si sa samozrejme,ako som čakal,tento verdikt nepoznám,ale sám si potvrdil,čo my všetci tvrdíme.Ze nemôže byť kolektívna vina,ale len niektorich,a to len na určitých postoch.

  27. Anonym 25. júna 2021, 9:11 – ste hlupak, ktory nevie citat, alebo este je tu aj druha moznost – umyselne tvrdite nieco, co nie je pravdou. Ale rad sa povavim aj na tuto temu.

  28. Ja som skor cakal, ze si precitas aspon dovodovu spravu tohoto zakona skor, ako zacnes spletat. Je presne popisane koho sa takato dan bude dotykat.
    A k tomu rozhodnutiu sudu – bolo to pretriasane ked sa to dialo v Polsku. Inak maju takyto zakon v Estonsku, Lotysi, Madari, Cesi,Nemci….

  29. Anonym 25. júna 2021, 10:31 – nech sa paci, vyprosujte si co len chcete. Ak ale citat viete, tak plati druha moznost, ze nepravdive informacie VEREJNE sirite UMYSELNE a to je este horsie, ako ta hlupost…

  30. Jozef 25. júna 2021, 11:00 – cakat nejake studium u tychto ludi je utopiou. Oni len maju nieco v hlave, dostanu to z nej von a zpravidla ani len netusia, ako to je hlupost. Keby pisali pod svojimi menami, hanbili by sa uz aj pred vlastnymi domacimi zvieratami.

  31. Pán Majko,čo to trepete aké informacie,a čo také?Veď to bolo vycapene na VašomSoľ,tak to sa potom musíte obratit na toho,kto to tam dal.Ja sa pýtam na to,čo som videl vo vašich novinách.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img