ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Dobré správy z parlamentu pre živnostníkov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|   Poslanci Národnej rady SR schválili na aktuálnej schôdzi novelu živnostenského zákona, ktorú pripravilo ministerstvo vnútra. Prináša zjednodušenie podmienok z pohľadu živnostníkov. Ide predovšetkým o zníženie administratívnej záťaže pri ohlasovaní živnosti využívaním informácií z registra obyvateľov.

NAJDÔLEŽITEJŠIE ZMENY :

✅ Okresný úrad si údaje na účely získania výpisu z registra trestov overí priamo cez REGOB, ohlasovateľ živnosti ich nemusí dokladovať.
✅ Vypúšťame povinnosť okresného úradu vyžiadať si v rámci konania o odpustení prekážky prevádzkovania živnosti vyjadrenie Slovenskej živnostenskej komory.
✅ Predlžujeme lehoty na oznámenie zriadenia prevádzkarne, a to až do 15 dní, doteraz musel podnikateľ túto skutočnosť oznamovať najneskôr v deň jej zriadenia.
✅ V nadväznosti na potreby praxe zavádzame väčšiu variabilitu inštitútu pozastavenia prevádzkovania živnosti, a to odstránením minimálnej a maximálnej doby pozastavenia.

▪CIEĽOM je umožniť, aby doba pozastavenia prevádzkovania živnosti nebola zákonom limitovaná.

▪Podnikateľ po zapracovaní navrhovanej zmeny bude oprávnený oznámiť živnostenskému úradu dobu pozastavenia živnosti na ním určenú dobu s ohľadom len na svoje aktuálne potreby a možnosti.

▪Podnikateľ bude mať rovnako ako doposiaľ priestor kedykoľvek v priebehu pozastavenia oznámiť živnostenskému úradu zmenu doby pozastavenia prevádzkovania živnosti.

✅ Znižuje sa aj výška pokuty. Vzhľadom na neprimeranú prísnosť právnej úpravy pri ukladaní pokuty za neohlásenie prevádzkarne živnostenskému úradu sa najvyššia prípustná hranica pokuty zníži z 1659 eur na 663 eur.

Účinnosť novely živnostenského zákona bude od 1. augusta 2021.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Tak toto je fiasko za rok a pol.
    A to ešte ide sekta s vodcom plánuje zrušiť paušálne výdavky a zvýšiť DPH.
    Živnostník už dnes je na kolenách a táto vláda s platom 4 tisíc eur mesačne ich s úsmevom na perách pochová

  2. Zhrniem výhody živnosti:
    – ručím celým svojim majetkom
    – čo je to dovolenka???
    – PN z toho čo si odvádzam teda z minimálnej mzdy
    – 13. plat keď budem robiť sobotu aj v nedeľu
    – príplatky na nadčas a prácu v sťažených podmienkach ->samozrejme veď zákazník to rád zaplatí a ako inak podctivo na doklad + DPH
    – stravné lístky ->samozrejme veď si ich možem dať do odpisov
    – firmené auto a mobil-> ale jasné bavorák v garáži a iPhone vo frcgume aby sa mi nerozbil keď budem špricovať omietku 😂

    Si načisto robíte živnostník je podľa tejto vlády najväčší boháč a preto mu to treba riadne osoliť na daniach. Už sa teším keď k povinnej výbave okrem lopaty a vodováhy budem museť nosiť registračnú pokladňu s anténou na internet aby som mohol ihneď vystaviť online daňový doklad.

    A ešte som zabudol keď si nevybaví živnostník robotu, napr ako to bolo počas pandémie tak odvody ho aj tak neminú tak ako napr v ang kde je to odpustené.

    Milujeme Vás 🥰 preto budem opäť voliť

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img