ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Dnes je tomu 30 rokov, čo územie Československa 20. júna 1991 opustili poslední ruskí okupanti.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Juraj Mesik

Dnes je tomu 30 rokov, čo územie Československa 20. júna 1991 opustili poslední ruskí okupanti. Po 23 rokov okupácie po sebe zanechali zdevastovanú ekonomiku, vzdelanosť, kultúru krajiny, mnohé ekologické škody neboli odstránené dodnes.
Celú generáciu ľudí u nás okradli o slobodu, životné perspektívy Rakúska (ktoré sme mali na jar 1968) a nahradili ich perspektívou ruských stepí, masového členstva v Zväze československo-sovietskeho priateľstva, pokrytectva, ohýbania chrbtov a soft verzie ruského gulagu.
Už len menšina ľudí nad cca 45-50 rokov zažila a pamätá si, čo okupácia pod hlavňami tisícok tankov a čižmami desiatok tisíc ozbrojencov znamenala. V školách sa o okupácii – a o kolaborácii s okupantmi – mladí skoro nič nenaučia a tak časť ľudí smutno-naivne verí báchorkám zľahčujúcim okupáciu a jej dôsledky, moskovskej propagande prirovnávajúcej ruskú okupáciu a otroctvo rokov 1968-1991 k nášmu dnešnému členstvu v NATO a EÚ.
Zabúdaním na okupáciu a život v otroctve si koledujeme o ďalšiu – „Jediné poučenie z dejín je, že ľudia sú nepoučiteľní“.

Pár faktov o okupácii a odchode okupantov:
Ruské okupačné posádky (pôsobili vtedy pod dobovým označením „sovietske“ – otročili v nich zotročení mladí muži z Ukrajiny, Kazachstanu, Gruzínska, Uzbekistanu, Tatarstanu a z desiatok iných podrobených národov) boli na Slovensku usadené v mestách Nové Zámky, Komárno (a strelnica Modrany), Štúrovo, Lešť, Rimavská Sobota, Jelšava, Rožňava, Ružomberok, Zvolen, Malacky, Nemšová, Vrútky, Nové Mesto nad Váhom a Bratislava.
V Čechách ich bolo ešte podstatne viac https://domov.sme.sk/…/sovieti-po-sebe-zanechali-spust…
Stredná skupina sovietskych vojsk mala v Československu 76 posádok. Kým v Česku mali Sovieti štyri vševojskové divízie, na Slovensku iba jednu. V celom Československu bolo 73 500 okupačných vojakov, 39-tisíc rodinných príslušníkov, 1220 tankov, 2500 bojových vozidiel pechoty, 105 lietadiel a 175 vrtuľníkov.
Na troch miestach republiky Rusi využívali skladiská pre jadrové zbrane.
Už v prvej etape odsunu sa z Československa vyviezlo 36 254 ton technického materiálu
Od marca do júna 1990 to bolo 239 vlakov, ktoré mali spolu 15 328 vagónov
Po vlastnej osi odišlo za ten čas aj vyše 1 150 kusov automobilovej techniky
Stredná skupina mala 73 500 vojakov a 16 270 rodinných príslušníkov.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img