ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Problémom stretov človeka so zvieratami a straty ich plachosti je človek

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Tohtoročné jarné mesiace priniesli do spoločnosti témy, o ktorých doteraz z nejakých dôvodov veľmi nebola alebo nemusela byť reč. Jedno z najviac diskutovaných je zvýšený počet útokov medveďov na ľudí, iba niekoľko dní dozadu dokonca zavinenia smrti konkrétneho človeka medveďom. Povedzme si, čo sa zmenilo.

Aj u nás na rovine, kde sme medveďa mohli vidieť len v učebnici prírodopisu základnej školy prípadne v ZOO, bol medveď spozorovaný a to v blízkosti ľudských obydlí. Písali sme o tom tu:

Pozor ! V Pate bol zaznamenaný pohyb medveďa

Skutočne prípadov spozorovaného výskytu medveďa je viac a ľudia si tohto problému všimnú až vtedy, keď či už naživo, alebo z médií vidia rozbité okno, alebo vylámané dvere do cukrárne, či ako konzervy otvorené smetné nádoby, v ktorých sa „maco“ so svojim potomstvom pohrabal, aby sa v nočných hodinách zasýtil.

Čo sa teda zmenilo? Už niekoľko rokov sa ochranári snažia upozorňovať na zabezpečené alebo nedostatočne zabezpečené stojiská s veľkoobjemovými nádobami v oblastiach, kde sa medvede vyskytujú. Toto vrátane bežného vykladania odpadových nádob a dokonca odpadkov v sakloch pred domy, spravidla každý týždeň večer pred ich odobratím firmou zabezpečujúcou zvoz odpadov spôsobuje prirodzené zjednodušenie si zháňania potravy u tejto šelmy, jej plachosť a návraty na tie miesta, kde určite potravu bez námahy nájde.

Z informácií ochranárov vyplýva, že medvede sú schopné zapamätať si dokonca večer, kedy s pravidelnou istotou odpadné nádoby a sakle plné „dobrôt“ ľudia pred domy vykladajú.

Riešením sú zabezpečené stojiská na odpadové nádoby.

Nie je teda chybou medveďa, že sa pravidelne približuje k ľudským obydliam, ale nás ľudí. Sme to totiž my, kto narúša prirodzené prostredie pre medveďa, najlepšie priamo v lesoch staviame hotely, rekreačné centrá a výrazne rozširujeme turizmus všade tam, kde sa medveď cítil prirodzene doma a neohrozený.

Ďalším problémom je systematické zberanie letných plodov najmä ľuďmi z nižších sociálnych vrstiev a následne ich predaj pri cestách prechádzajúcim húfom turistov. Jednoducho oberáme zvieratá o prostredie, v ktorom sú doma oni a čudujeme sa, keď sa prispôsobia ľuďmi im nanúteným podmienkam.

Ďalším problémom je pohodlnosť a prikrmovanie zveri priamo pár metrov od posedov poľovníkov, ktoré sú dokonca situované pár metrov od vyasfaltovanej cesty do lesa. Takýto stav zadokumentovali odborníci Ministerstva životného prostredia, aby poukázali na ďalší problém, ktorý prikrmovanie spôsobuje. Medvede takto učia svoje mladé, kde opätovne s pravidelnou istotou potravu nájdu a to bez toho, aby za ňou museli chodiť kilometre v prírode.

Medveď je šelma, s ktorou sa neoplatí zahrávať a dokonca snažiť sa urobiť si s ňou selfíčko na pamiatku a následne sa fotografiou chváliť na sociálnej sieti. Skutočne je potrebné uvedomiť si, že sme to my ľudia kto narúša rovnováhu v prírode a kto chce za každú cenu všetko a všetkých okolo seba ovládať. Aj v tomto prípade platí nevyhnutnosť problém analyzovať a vykonať opatrenia, ktoré ho budú eliminovať, aj keď náprava v tomto smere bude zdĺhavá.

Ak náprava sinantropných jedincov nie je možná, žiaľ nastupuje zásahový tím ŠOP a medveď / medvedica veľa krát aj s potomstvom, musia byť humánnym spôsobom utratené.

Toto chceme? Určite nie! No aby tomu bolo inak, sa musíme pričiniť všetci.

Pre lepšie pochopenie problematiky prinášame videozáznam vyhotovený Ministerstvom životného prostredia, ktorý aj ľuďom neznalým problematiky nepochybne súčasný stav ozrejmí.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Takto tendenčne napísaný článok so skrytou reklamou pre úradníkov MŽP nezverejnia ani korporátne SME alebo Aktuality.
    Keby sa autor radšej pousiloval vysvetliť prečo sa medveď hnedý objavil v miestach, kde nemá svoje obvyklé rajóny: Myjavské kopanice, M. Karpaty nad Pezinkom, Levické chotáre alebo už aj Patanský chotár a pod.
    Prečo MŽP nezverejní informáciu o tom že Slovensko má najväčší výskyt tejto šelmy v pomere ku veľkosti svojho územia v celej Európe? Radšej sa tu prezentuje nejaký zásahový team. V.Tatry sú známe o.i. aj tým, že medveď hnedý je tam premnožený viac ako kdekoľvek inde aj vinou silného turistického priemyslu a stále neopodstatnene chránený. Lebo veď hotely nevenujú dostatočnú pozornosť zabezpečeniu odpadových kontajnerov. A čo taký posledný prípad, žiaľ smrtelného útoku medveďa na človeka, hlboko v Korytníckych lesoch, 100 km od V. Tatier, kde o kontajneroch ani nechyrujú, alebo v chatárskej oblasti Sučian, kde obživu pre seba nenájde ani sýkorka? Ale zato maco zdemoluje niekoľko chatiek?
    Majko, zobuď sa! Ale pred tým ako sa preberieš z enviromentálneho sna daj jednu celodennú túru z Valčianskej doliny po hrebeni V. Fatry až po Ružomberok. Určite to bude materiál na zaujímavé čítanie doložené osobnou skúsenosťou a nie prevzaté drísty od úradníkov MŽP.

  2. Faktom je, že macovia sú premnožení. A za to človek nemôže. A o tom ma nepresvedčí nikto ani z MŽP. Mimochodom roky tu niekto verklíkuje o zabezpečených kontajneroch. Hm, ten maco ide ku kontajneru preto, že cíti potravu a je jedno či je zabezpečený, on k tomu kontajneru príde tak či tak. A bude k nemu chodiť dovtedy kým bude cítiť potravu. Alebo sa uzamknutim stojiska zabráni aj šíreniu pachu?

  3. Dnešná agentúrna správa SITA:
    „V Kežmarku na cyklistickom chodníku dnes medveď ohrozoval cyklistku. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti s tým, že žene sa podarilo ujsť.“
    Polícia zároveň uviedla, že vykonáva potrebné opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti občanov. Zvýšila počet hliadok na miestach, kade by mohol medveď vstúpiť na územie samotného mesta.

  4. Anonym 18. júna 2021, 17:57 – ani Vas nikto presviedcat nebude. Vychadzajuc z Vasho prispevku to totiz nema cenu. Cista strata casu.

    Pre ostatnych diskutujucich – vychadza sa z realnych skusenosti a praxe. Ked sa medved nedostane k potrave v kontajneroch, na miesto sa nevarcia. Medved je selma, ktora potrebuje denne urcite mnozstvo potravy. Nebude teda chodit cuchat tam, kde sa nenaje. 😉

    Tak, ako pri vakcinacii, aj tu plati – nechajme odborne problemy na odbornikov.

    PRAVE TERAZ prebieha vyborna online diskusia na TA3 – polovnik – starostka Klastora pod Znievom, Slastan, sef Zasahoveho timu a Juro Smatana, statny tajomnik MZP.

  5. Pupkatý polovník 2 18. júna 2021, 21:10 – moj nazor som napisal: Tak, ako pri vakcinacii, aj tu plati – nechajme odborne problemy na odbornikov.

    Vy ste schopny len spamovat diskusiu nezmyselnymi poznamkami.

  6. Miloš Majko 18. júna 2021, 21:16
    Pozeral som tu diskusiu na TA3. Po niektorých argumentoch J. Smatanu a p. Slašťana som nevychádzal z údivu. Tak medvedica aj s mláďaťom potulujúca sa v extraviláne GA sa tam prišla skryť pred samcom, aby nezabil jej mláďa!! Vôbec tam nehľadala potravu, lebo v jej prirodzenom prostredí jej má síce dostatok, ale sú tam zlí macovia samci, čo číhajú na jej potomstvo!
    Alebo, aby sme predišli škodám na produktoch poľnohospodárskej výroby, bude treba prijať opatrenia (ó aké úradnícke) v poľnohospodárstve a chrániť svoju úrodu!! To sú teda výkony hodné kandidáta Bulo roka. Takže pred medveďmi si budeme oplocovať polia aby tam nechodili, po lese budeme chodiť najmenej s dvomi dobermanmi alebo argentínskymi dogami, Nevychádzam z údivu! p. Slašťan poučil divákov o tom, že medveď neútočí na človeka, lebo ak by tak bolo, stačí mu jeden úder a zabije ho. Alebo: na Aljaške alebo v Škandinávii žije oveľa viac medveďov ako u nás. Len akosi zabudol poznamenať aj údaje o rozlohe týchto území.
    Samé odborné skvosty zo zastaralých skrípt. Takže starosta z Kláštora pod Znievom (miesto so zvýšeným výskytom medveďa) tam bol len na to, aby strašil divákov. Toľko odborných múdrostí som už dávno pohromade nepočul.
    Takže si počkáme až na prípad, keď medveď roztrhá deti ako tomu bolo v Slovinsku alebo priam p. št. tajomníka.

  7. s.i.n. 18. júna 2021, 21:51 – v prvom rade, v diskusii bola starostka.

    Nasledne – prave Smatana to povedal jasne – neexistuje cislo odstrelu, ktore zaruci ze medved sa nepride nazrat k nezabezpecenym odpadkom.

    Cesta je neriesit nasledky, ale pricinu.

  8. Anonym 18. júna 2021, 23:13 – sucasne MZP ma po prvy raz v historii vedenie zlozene z ludi, ktori sa ochrane prirody aktivne venuju pravdepodobne dlhsie, ako ste Vy na svete. A to hovorim o ministrovi Budajovi, ako aj o statnom tajomnikovi Smatanovi. Skuste nastudovat, nepochybne najdete bez problemov.

  9. Miloš Majko 18. júna 2021, 21:14
    „Tak, ako pri vakcinacii, aj tu plati – nechajme odborne problemy na odbornikov.“
    Nechcel som hovoriť o odborníkoch…, ale ak sú tí, čo všemožne presadzujú vakcináciu aj pomocou politickej propagandy a odmietajú diskusiu a so skutočnými odborníkmi ktorí sledujú pandemický vývoj vo svete na vedekej úrovni a zamlčiavajú reálny stav v spoločnosti , tak pri najbližšej možnej príležitosti sa budem uchádzať aj ja o miesto „odborného“ poradcu na MŽP.
    A o tej medvedici, čo bola pri GA skrývať svoje mláďa nič?

  10. nemecka stala ockovacia komisia STIKO neodporuca plosnu vakcinaciu deti,informoval o tom institut roberta kocha RKI,nemecka vlada sa riadi vyhlaseniami RKI.
    TAK KURVA KTORI ODBORNICI SU TI DOBRY ?tie dve nenazrate prasata mikas a krcmery,alebo nemecky institut RKI? ked uz sa bavime o vakcinacii.

  11. Priatelia, nepriatelia, nesiahajte p. Majkovi na „odborníkov“! Excelentní odborníci z pandemickej komisie vydali nariadenie, podľa ktorého nakazení ľudia mohli chodiť nakupovať do obchodov, No čo už, pre niekoho sú to odborníci, Niet čo dodať.

  12. Ak mal bežný občan pozitívny test na covid 19 a nedodržiaval nariadenú karanténu, bol stíhaný za ší­re­nie ne­bez­peč­nej ná­kaz­li­vej ľud­skej cho­ro­by. Odborníci vydali nariadenie, podľa ktorého aj ľudia nakazení covidom 19 môžu za určitých okolnosti ísť na nákupy. Rovnako aj nakazení poslanci NR SR mohli ísť do parlamentu hlasovať o dôležitom zákone. Neuveriteľné precedensy, kedy „odborníci“ de facto udelili vybraným skupinám výnimku z trestného zákona, čo je v normálnej spoločnosti absolútne neprijateľné.

  13. Ešte na tému odborníci:
    Už dlhší čas rezonuje aj v médiách téma Podhájska. Toto termálne kúpalisko získalo svojich priaznivcov aj v zahraničí (CZ) a premávala tam dokonca aj pravidelná linka. Dnes zíva prázdnotou, lebo do jediného bazéna so studenou vodou sa nikomu nechce a také majú aj inde. Čo sa stalo? Z výkonu štátnej moci podliehajúcej MŽP museli ukončiť prevádzku. Dôvod: vypúšťajú do priľahlého potoka viac teplej vody ako je povolené! Je to merateľná veličina a teda aj overiteľná. Asi to tak bude. Lenže je toto taký problém ktorý sa nedá pri dobrej vôli mocných v št. správe prekonať? Ak sú tam odborníci ako v štátnej ochrane prírody, tak asi áno. Známa kauza medvede. Tu si je treba položiť otázku: kto a čo týmto nariadením získal? Možno ochranári ŽP tým, že teplota v potoku, kam bola vypúšťaná teplá odpadová voda poklesla na prijatelnú úroveň. To neviem dostatočne zodpovedne posúdiť. A kto s týmto nariadením stratil? Obec Podhájska prišla o príjmy z prevádzky kúpaliska a z miestnych daní, obyvatelia obce, ktorí poskytovali niekoľko desiatok stále obsadených ubytovaní, drobní podnikatelia pri poskytovaní reštauračných služieb,…a nakoniec aj štát na daniach.
    Prečo? Ak je pravda to, že prevádzkovateľ nedodržiaval parametre pre výpuste odpadovej vody , tak to musel byť dôvod na odňatie licencie? Smutné na veci je, že celý problém vyriešiť to bol a ešte stále je v rukách aj v tomto článku tak ospevovaných odborníkov na MŽP.

  14. s.i.n a ty si kto, jeden z tých načierno ubytovateľov alebo rovno prevádzkár? Ono kradnúť teplú vodu zo zeme a potom ju nadrzovku špinavú vypúšťať do potoka, to je také slovenské, iba sa nabaliť a nič neinvestovať do technológií. Bola to iba otázka času.

  15. Keď sa teda vrátim k téme medveďa hnedého, tak tu je prevzaté konštatovanie (nie je z mojej hlavy) s ktorým sa ale plne stotožňujem:
    „…. množiace problémy s medveďom nevyrieši 5-členný zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý zlyhal už pri usmrtení medvedice s mláďaťom a ponechaní 3 ďalších sirôt. .. MŽP manažment dlhodobo nezvláda. Nerobí to najdôležitejšie – nekomunikuje s nikým z miestnych ľudí, samosprávami, odbornými organizáciami (moja pozn1. :a práve toto je Vaša agenda p. Majko vo vzťahu komunálnych resp. regionálnych politikov ku občanom) . Vládne len od „zeleného stola“ (moja pozn.2: tak ako niektorí starostovia a primátori), MŽP tu už dávno nie je pre ľudí, ale pre granty, ktoré prijíma na nezmyselnú ochranu toho, čoho ochranu už dávno zabezpečili poľovníci a ľudia z vidieka!

  16. s.i.n. 20. júna 2021, 9:45 – uz ste si zistil fakty ohladom Podhajskej?

    – – –

    K medvedom: vyjadrite sa prosim k videozaznamu, rozhovorm s odbornikmi a fotografii, kde je zachyteny polovnicky posed par desiatok metrov od automatickeho krmidla. V suvislosti s Vami deklarovanou ochranou zabezpecenou polovnikmi.

    Dakujem.

  17. Miloš Majko 20. júna 2021, 13:02
    Vyjadrenie je celkom jednoduché: Video natočilo MŽP za účelom obhajoby a propagandy svojho úradníckeho konania, ktoré má žiaľ, ďaleko od reality. Preto nemôže byť iné ako to zverejnené. Ja viac verím ľuďom, ktorí sa často potýkajú s problémom medveďa vo svojom okolí kde žijú.
    Dnes som čítal jedno vyjadrenie človeka, ktorý zdá sa, má trochu prehľad o medvedej populácii u nás ale aj inde vo svete. Podľa neho každoročne MŽP vynakladá na rôzne štúdie o medvedej populácii okolo 800 tis. €. Som naklonený veriť údaju, že v Slovenských lesoch (ale už aj v chotároch) žije asi 1800 týchto šeliem. Teritórium na Slovensku, ktoré predpokladá ich prirodzený výskyt bez konfliktov s človekom počíta s max. 800 jedincami! Zlé je, že okrem človeka – homo sapiens, niet nikoho, kto by ho ohrozoval. A práve to „sapiens“ dnes človeku akosi často chýba. Zákon o poľovníctve je postavený tak, že viac chráni medveďa ako človeka. Pri neodôvodnenom zastrelení medveďa hrozí strata slobody, ale život človeka v prípade odškodnenia za smrť spôsobenú medveďom sa stanovuje na max. 30 platov priemernej mesačnej mzdy.
    P.S. a o tom príbehu s galantskou medvedicou, ktorý nám vysvetlil p. št. tajomník v TA3 nebude nič?

  18. s.i.n. 20. júna 2021, 14:57 – skusim znovu:

    Vyjadrite sa prosim k faktom uvedenym vo videu a fotografii, na ktorej maju polovnici posed 10 m od vybetonovanej cesty do lesa a automaticke krmitko len kusok od posedu.

    Dakujem.

  19. Miloš podla mna uz sracas zdravy rozum. Tak kurva uz aby sa clovek bal ist do lesa na prechádzku s deťmi aby ich tam nenapadol a nedojebal medved. Kludne sa uz moze motat medved aj tu v poronde. To ze ty a tvoje dieťa nevies co je to prechádzka lesom neznamena ze mas rozum aj so Smatanom a Budajom na odbornost ked tu propagujes a obhajujes taketo hluposti.

  20. Obyvatel 20. júna 2021, 19:48 – podla mna, Ty stracas zdravy rozum, kedze nie si ochotny ani len identifikovat pricinu problemu a tu riesit. Dokedy budeme vo vsetkom riesit nasledky len preto, ze nie sme ochotni problem pomenovat a urobit opatrenia na odstranenie pricin a nasledne znizenie pravdepodobnosti opakovania sa.

  21. Keď ste tu už spomenuli domovníka z MŽP tak som dnes v TV postrehol, že už je tak prežraný, že na jeseň mu budú musieť rúško ušiť z posteľnej plachty, chudák kotolník.

  22. Pre Anonym 20. júna 2021, 7:14. Ach ty tupec. A ty ked sa vyštíš alebo vykadiš vonku v prirode tak ju nespiniš? Alebo ked sa kupes vonku vo vahu alebo jazere tak to nespiniš?. 70% celého naroda sa kupe v tokoch a jazerach. Budaj a jeho ludia ekonomicky odrovnali celý region a samozrejme aj prijem do štátnej pokladne. A to si Budaj a jeho ludia neuvedomuju ze prave z tejto statnej pokladne dostavaju nadpriemerny plat.

  23. Miloš treba si uvedomit ze medved je drava selma a Slovensko je male na take mnozstvo kolko ich uz tu je a hlavne ze človek pri strete je slabší. Mozno ked zacnes chodit do lesov a zazijes takyto stret a boj o vlastny zivot pochopis. Zatial len obhajujes a trepes hluposti. Alebo co chces aby sme prestali chodiť do lesov na prechádzky a všade v dedinach a mestach si zacali vsetci zamykat smetné kose?

  24. Ideš do lesa, stretneš medveďa, si na vine. Veď načo sa tam drbeš. Ideš večer po ulici, stretneš medveďa, kto je na vine?

  25. Prave ze som si pozrel to video a nieje v nom nic prelomoveho. Aj v malom haji mas kopu krmelcov na prikrmovanie. A co teraz? Ten medved v Pate alebo medvedica s mladatom v Abrahame sem prisli lebo su tu krmelce pre vysoku zver? A doteraz co robili na ministerstve ked este len cakaju na spocitanie medvedov? Aj polovnici su odborníci tak ich nechajme robit si svoju robotu a zdravu regulaciu. Alebo Budaj a Smatana a Majko su lepsi odbornici? A to ze polovnici prikrmuju v urcitom obdobi zver jadrom asi vedia preco to robia. Co ma ta zver tu žrat ked rastie vsade len skodliva repka alebo priemyselne parky?

  26. Nedávno som bol aj s manželkou u priateľov v dedinke Ponická huta pri Banskej Bystrici. Dedinka pod horou. Bývajú tam roky. Nikdy nemali problém s medveďmi. Ale posledné roky sa boja chodiť po dedine nieto ešte do lesa. Bodaj by nie keď idú na zastávku autobusu a tam už čaká medveď na autobus do Banskej Bystrice. Podľa mňa je holým nezmyslom hovoriť o tom, že za všetko môžu nezabezpečené kontajnery. Keď raz na m2 je tak akurát dosť jeden medveď a zrazu sa na metri štvorcovom tlačia traja, tak ich je asi moc. Alebo si snáď niekto myslí že medvedica čo sa potuluje pri Galante si v Smečku prečítala že v Galante a okolí sú nezabezpečené kontajnery a tak sa tam vlakom vybrala na skusy či je to pravda alebo je to len hoax?

  27. Miloš Majko 20. júna 2021, 15:37:
    To som už urobil tu: s.i.n. 20. júna 2021, 14:57. Stačí čítať s porozumením a bez emócií.
    Posedy sa vždy stavali na miestach kde zver nájde obživu a odkiaľ poľovníci strieľajú na zver (všeobecne). Tak je tomu aj kúsok od vášho domu v chotári smerom na Vlčkovce. Áno, je to voči zveri (všeobecne) nekorektné. Ale rovnako nekorektné je šíriť prostredníctvom médií za štátne peniaze bludy. Viď vami toľko omieľané video.
    Časy, keď na lovenú zver sa usporadúvali hony a strelci jazdili na koňoch sú dávno preč! Preto tie posedy.
    Máte možnosť podať ministrovi návrh na odchyt macov a predať, alebo len tak darovať ich do iných krajín, kde to na svoju rozlohu ani nespozorujú.
    Pekný večer.

  28. Ked aj po pozreti si videa a vypocuti konkretnych argumentov stale pisete vseobecne a neviete identifikovat pricinu, nevidim dovod pokracovat v diskusii a zabijat tym cas.

    Na zaver snad – napise niektory z Vas odbornikov, kolko medvedov treba odstrelit, aby sa problem neopakoval?

  29. Pán Majko prečo pred dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi medvede nebehali po mestách a nenavštevovali hotelové kuchyte v čase, keď za plotňou ešte stál kuchár? Povedal by som, že mali dostatok priestoru v horách a nepotrebovali sa špacírovať po uliciach. Takže odchytiť či odstreliť by ich bolo asi treba toľko, aby sa ľudia nemuseli báť vyjsť zo svojho domu. Ja by som na začiatok odchytil povedzme 200 či 300 jedincov a ponúkol ich tam, kde by o ne bol záujem. A ak by sa situácia nezlepšila o rok by som to zopakoval a tak podobne. P.S spomínaná pani z Ponickej Huty veľmi fandila pánovi Budajovi ale dnes už by mu hlas kôli medveďom nedala. To sú jej slová.

  30. No ked budem mat taky plat ako p. Budaj tak si dam aspon tolko prace aby som si nastudoval nejake uzemne normativne poziadavky a moznosti toho ktoreho uzemia ale v prvom rade prihliadajuc na bezpecny zivot obyvatelstva a nie medveda. Ale hlavne nech si necha poradit od odborneho polovneho zdruzenia a nie od uz asi univerzálneho odbornika na vsetko p. Smatanu

  31. Podobny pripad ochrana vlkov. Uz ich bude vela. A otazkou casu kedy velke svorky napadnu cloveka. Tak ako v tej reportazi. Kedy zdatneho zdraveho jelena ktory uz nemal sancu aj ked vyrhol dve zvarane oplotenia zabili a roztrhali v zahradach domov

  32. presne pomenovane p.kurbel,a netreba na tak jednoduchu matematiku mat ani tri vysoke skoly,ale bohuzial ked rozhoduju rozne individua od stola z bratislavy,pan samozvanec smatana by nam mohol ukazat aku ma kvalifikaciu k posudzovaniu daneho problemu.
    aj ten najsprostejsi cigan v osade vie,ze medvede su premnozene.dnes si uz na vsetko budeme volat odbornikov,idem sa vysrat,poprosim nejakeho odbornika nech my vysvetli ako si mam utriet rit,ci z hora na dol alebo o pacne ,volam smatanovi!,

  33. nebojte sa medvede sa budu strielat ako kovboji na zapade,zacne hubarska sezona,ciganov budu plne lesy a nebodaj medved roztrha ciganske decko,vsetko sa zaraz zmeni,medved bude nepriatel c.1,nebezpecna selma,urcite bude mat aj besnotu a predsa nemozme dovolit aby nam zabijal socialne slabsich obcanov,polovnici budu kritizovany,ze zanedbali svoje reviri a dovolili premnozenie nebezpecnemu predatorovi,smotana bude najvacsi a najhlucnejsi odbornik na divoku zver a dufam,ze zakvasi: na vine je putin a rusko,predsa medved je symbol ruska.

  34. Pan Kurbel, ked bude stav, kedy si medved s drobcami pride sadnut k nam na kavu, poviem ze mate pravdu.
    Pokial vsak stabilne chodi k nezabezpecenym kontajnerovym stojiskam lebo je nauceny na to, ze tam vzdy najde vyhodene sladkosti, nedojedeny chlieb z desiatej, zbytky z ineho jedla, kelimky od milacikov, jogurtov, termixov a pod. a samozrejme pod automaticke krmitka chromych a pohodlnych polovnikov, tak s Vami nesuhlasim.

    Video prinieslo rozhovory s niekolkymi odbornikmi skumajucimi zivot medveda desiatky rokov. Ja verim im, Vy kludne verte svojim skusenostiam z 5 minutoveho skumania jeho zivota v ZOO.

    Este nedavno som si aj ja myslel, ze maco je fajn kamos a dvoj mesacne mlada by som si rad pomojkal a odfotil by som sa s nim. Az do momentu, kedy na moj pokus priblizit sa k nemu (bol za pletivom a cakal na vypustenie spat do prirody) a dotknut sa ho, reagoval takou slahou do ohrady, az som si myslel, ze ju zvalil.
    Co dokaze dospela medvedica chraniaca si mlade, radsej vidiet nechcem.

    Pred selmai musime mat respekt. Nesmieme ich vytlacat z prostredia pre nich prirodzeneho a musime akceptovat zasady ktorych dodrziavanie nesposobi narast sinantropnych medvedov.

    Inak nad niektorymi radami sa clovek po niekolkych dnoch debat s odbornikmi pousmeje rovnako, ako by sa odbornik pousmial nad radami bezneho cloveka napr. v oblasti bezpecnosti atomovych elektrarni.

    Cele je to skutocne o tom, ze ako verim odbornikom v pripade vakcinovania, tak v pripade tomto. Po urcitom case prilisneho sledovania urcitych webov neriesiacich relevantnost prinasanych informacii, stupa pocet odporcov vakcinovania a zastancov strielania zvierat len preto, lebo sa serieme uz do kazdeho zalesneneho kuta krajiny.

    A este – nezabudnime sa na FB pochvalit plnymi kosmi nazberanych lesnych plodov a hub – a potom cakajme, ze medved namiesto do lesa zacne chodit pre prirodzenu potrebu do Tesca.

  35. pre Miloš Majko 21. júna 2021, 0:09:
    Vy ste v tejto, ale aj podobných diskusiách nazbieral už toľko faux pas, ktoré wiki o.i. vysvetľuje aj ako „chybný krok či omyl, prerieknutie sa, ktoré spôsobí nepríjemnosť alebo i pohoršenie“ a to len za cenu tvrdohlavej dôvery vo vašich očiach „odborníkov“. Prosím, verte si v čo chcete a komu chcete a píšte tak podobne. Keď ste sem zatiahol aj dôveru v odborníkov propagujúcich vakcináciu (o ktorú je stále menší a menší záujem) odporúčam vám prečítať si toto a až do konca:
    https://ww
    Nech vás neodradí médium ktoré stanovisko skutočného odborníka s medzinárodným ratingom zverejnilo. Je mi jasné že korporátne médiá takýto článok nezverejnia, lebo sa im nehodí do ich propagandy.
    Ak si to prečítate až do konca, pokojne tím vašim „odborníkom“ verte aj naďalej. Budem vám fandiť v tom aby vás nepostihlo to, o čom píše zdroj:

    https://korona.gov.sk/koronavirus-na-slovensku-v-cislach/
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    aby som nezdržoval, z článku som vyextrahoval tieto čísla:
    V Európe (488 mil. obyvateľov) je koronavírusom nakazených 47 363 001 z toho je 1 090 683 potvrdených úmrtí čo je 2,302% (priemer). Na Slovensku sú podľa (propagandy) ŠUKL na covid 4 úmrtia z 12478 čo je 0,032%!! V ostatných krajinách Európy je toto % nasledovné: Francúzko 1,92%, PL 2,59%, H 3,709%, CZ 1,81%, A 1,641% Je treba dodať viac?

    PS: okrem už spomenutého promenádovania sa medveďa v extraviláne Kežmarku 18.6.21 (píše o tom aj PZ SR) ten istý zdroj dnes oznamuje nočnú prechádzku medveďa aj po uliciach Žiaru n/Hr aj s foto
    https://www.facebook.com/KRPZBB/posts/1766034183607274
    Mám tomu rozumieť tak, že všade po Slovensku majú neporiadok okolo kontajnerov?

  36. V minulosti tu pobehoval a zil tyrannosaurus tak dufam ze po znovunaklonovani jeho DNA ich vzkriesia a budu vypustat do nasich lesov hôr a pripadne dufam ze ich este najskor zavakcinuju proti covidu. 😂 Ludom uz dobre jebe

  37. Obyvatel ty ideš porovnávať pravidelné vypúšťanie celých bazénov mimo čističku do potoka s okúpaním sa človeka v potoku? Ná čo si sa ty s medveďom zrazil? A k tým medveďom: čo sa zrazu rozmnožili až teraz za Budaja? Čo ste doteraz nekričali, že ich treba strieľať. Aj pred pár rokmi medveď dokaličil staršieho pána, bolo to aj medializované. A poľovníci iba tichúčko šúchali nohami. A pán Sklenár k vám sa aj škoda vyjadrovať. Asi ste starší pán, preto by ste mal byť rád očkovaniu, veď hlavne kvôli starým ľuďom je celá táto maškaráda, aby sme ich chránili. A prečo vám automat maže odkazy, tak trochu porozmýšľajte, možno na to prídete.

  38. SAVO, tak specialne pre teba to napisem este raz a po lopate aby si to aj ty pochopil. 70% celeho nasho naroda sa kupe v prirodnych jazerach a tokoch. To je take mnozstvo ludi ze aj ked je na Podhajskej dajme tomu je 5000 ludi je to stale male cislo oproti 70% celeho naroda, kde 70% naroda ští a serie kade tade a dokonca podstatne viac aj do jazier a tokov ako v Podhajskej kde su wc standartne. Ako netvrdim ze nieje co v Podhajskej v tomto smere zlepšiť ale takto zruinovat celý region. tak to dokaze len totalny tupec ktoremu este asi nedoslo v hlave ze co sposobil. Ekonomicke skody obrovskeho rozsahu nie len celeho regionu ale aj štatu na daniach a poplatkoch. A pritom ten tupec a kopu dalsich tupcov co tomuto asistuju su vsetci platení prave z takýchto prijmov do štátu. SAVO pochopil si pointu? 🙂

  39. Ale no tak. Ze udajne odoberali vodu bez platenia? Miloš nie nahodou aj ty odoberas vodu zo zeme na polievanie bez platenia? A znovu sa budem opakovať ze cca70% rod. domov na SK maju studne a bez platenia a polievaju. Kurva ake platenie za vodu z vlastnej studne,ktora spadne z oblakov. Ako platenie vodarnam kde maju hospodarske a trasove naklady ok, ale platit za vodu z vlastnej studne a na vlastnom pozemku tak to je v pici. A navyse tu vodu pouzivali pre verejnost cize obyvatelstvo a samozrejme dokonca platili dane zo zisku za navstevnost a kupanie sa v tejto vode. Defakto je to verejny zaujem a potreba vyuzitia pre obyvatelstvo. Treba najst a volit politikov ktori tento skurveny system napravia v prospech obyvatelstva. Jozko ty ked nemas co rozumne napisat tak radšej nepis na moju adresu.

  40. Obyvateľ – porovnavas termalny vrt zo studnou v zahrade? Porovnavas vodu z termalneho vrtu a z bazena ktora sa vylieva do potoka a vodu zo studne ktora sa vylieva do zahrady (naspat do spodnych vod)? Cudujem sa preco nemas Podhajsku aj ty v zahrade…
    Pre verejnost? Verejny zaujem? Ono da sa povedat ze zarabali na tom, ze zadarmenko si cerpali vodu ktora podla teba spadla z oblakov, ale prezradim ti, ze termalna voda z neba nepada.

    Zvycajne s Majkom nesuhlasim, ale momentalne mu musim dat za pravdu, zisti si fakty.

  41. Ale no tak. Zas sa tu niekto tvari dôlezito. Ano voda je kolobeh. Tak ako niekde sama od seba vyviera tak aj presakuje naspet do podzemia. Niekde je studena niekde teplejsia a ked niekde preteka cez minerály tak je dokonca nasytena ich zlozenim. Nerob tu z toho nieco extra co vies len ty a tvoje informacie. Su miesta kde je termalna cize tepla voda len 100 m v hlbke. A take studne sa bezne vrtaju preto ze plytsie toky su kontaminovane. Nerob tu z toho neinformovanost. A nevidim najmensi dovod preco by mal niekto platit za vodu ktora pada z oblakov. A je uplne jedno ci je studena alebo teplejsia. Tento stat sa nijako nepricinil o jej teplotu. A znovu opakujem ze obyvatelstvo cca 70% rod. domov robi kolobeh vody v podstatne vecsom mnozstve ako nejaka Podhajska a podobne zariadenia ktore platia dane.

  42. ty osol, ides porovnavat 1900 m hlboky vrt s 80°C vodou s nejakym zasratym 3metrovym u svojej babky? Ty nazyvas nezakonne vypustanie chemicky znecistenej slanej vody kolobehom? A ze kradez schvalujes, u teba uplne normalne. Ty kolobeh spadnuty z oblakov.

  43. Jozko uz som ty pisal ze ked nemas co rozumne napisat tak na moju adresu radsej nepis a nerob tu zo seba chuja este vecsieho než si. Vies kolko je po SK prieskumnych vrtov a vytekaju len tak, a aj geotermalnych? A nikto za ne neplati. Proste musia byt pootvorene lebo… A bol si sa v tej Podhajskej aspon raz pozriet? A v tom akoze mrtvom potoku ziju žaby. Vies co to znamena? V prvom rade ze si chuj a ze ides mudrovat tam kde si mozno ani nebol a vies o tom prd. A v druhom rade voda ma byt zadarmo a pre kazdeho,tak ako vzduch. Ale ked tento stat riadia chuji ako si ty tak potom to tak dopadne ze najchudobnejsi narod v EÚ bude prvý platit aj za ten vzduch co dycha.

  44. Obyvatel ty budeš pravdepodobne jeden z tých obyvateľov, ktorí tam načierno ubytovávali Čechov, samozrejme žiadne dane neplatili, iba do svojho vačku, a teraz prišli na chvíľu o kšefty. Nech sa obrátia teraz na toho, čo to tam prevádzkoval. Podhájska bol podľa teba pre štát taký mega výnosný podnik, že VW v Bratislave sa môže strčiť. To sme sa pobavili, že krach celého regiónu.

  45. Obyvatel – dolezito sa tu tvaris len ty. Ohanas sa tu “mudrostami”, ale zatial si nenapisal ani sam nic rozumne. Opakujem ti naposledy, termalna voda nepada z oblakov! Voda zadarmo? Vies o tom ze to je nase sucasne a buduce dedicstvo? Ze voda v buducnosti bude drahsia ako ropa?
    Svk najchudobnejsi narod? Asi nevies o existencii Rumunska a Bulharska, alebo si este nepostrehol ze vstupili do EU. Pouc nas, kolko je na SVK prieskumnych vrtov? A kolko z nich nema povolenie ako nemala Podhajska? Poprosim ta fakty a nie zvasty. Pises tu perlu za perlou, ty chytrak.

  46. Obyvatel – Podhajska – geotermálny prameň silne mineralizovanej vody v hĺbke 1900 m. Voda má pri ústí teplotu 80 °C a výdatnosť 30 litrov za sekundu.

    Na prvý pohľad neuveriteľné, ale je to tak. Slovensko má more. Jeho voda je totiž unikátom porovnateľným s vodou Mŕtveho mora. Pochádza ešte z treťohorného žriedla. V jeho spodných vrstvách našli zuby rýb, peľové zrnká a ďalší vtedajší biologický materiál. Podložie žriedla patrí do relatívne mladej tektonickej oblasti, aktívnej ešte v minulom storočí. Vďaka nemu sa voda ohrieva na teplotu približne 80 °C a vystupuje na zemský povrch.

    Treťohory sa začali pred 65,5 (+/− 0,3) miliónmi rokov; táto hranica sa opiera hlavne o vyhynutie amonitov a veľkých plazov, horná hranica je (v závislosti od doby definície) 2,588 miliónov (začiatok ľadovej doby[3]) (Zdroj Wikipédia)

    Takze v skratke, niekto si tu cerpa zadarmo “vodu z oblakov” z doby ladovej, obohacuje sa na tom a ty to tu o dusu obhajujes.

  47. .. a nielen cerpa zadarmo a ryzuje na tom, ale po vyuziti a chemickom „zasrati“ ju vypusta do Lisky. Chemicky znecistenu slanu vodu. Ale podla neho to moze, lebo tam ziju len zaby. Toto je ten znak bolsevickej luzy – nic nemaju, ale so vsetkym sa chcu delit.

  48. Tento chudobny rozkradnuty a policajny stat je preto v takych srackach ako je lebo zavist, neschopnost a tupost ovlada ludi ktorí politicky a mocensky ovladaju tuto krajinu. Jozko kedze asi viem ktosi tak viem ze v celom tvojom zivote si spravil a dokazal velke hovno a samozrejme aj statu platis minimum. Ale to neznamena ze podla seba súdiš ineho. Kludne si rozdavaj rozum za klavesnicou aj s dalsim tarajom. A podla vas bude lepsie ako ked bude to vase kulturne dedicstvo v zemi 😂😂ako ked ma byt na prospech obyvatelatva ktore sa tam chodilo kúpať. Svoju sprostost, neschopnost si masirovat este aj zavistou je katasrofa pre mozok kazdeho cloveka

  49. A este dodam ze takychto geotermalnych vrtov a pramenov je na sk hodne. Urcite ich bude na stovky a boli urobene este za soc. Ja mam prejdene asi 15 a odskusane kupanim zadarmo a dokonca sa dali niektore od statu odkúpiť. Viem o com pisem lebo som sa o to jedneho casu dosť aktivne zaujimal. Su pootvorene a volne zadarmo pristupne. Vyteka z nich nesmierne množstvo nonstop uz viac ako 30rokov termalnej a aj mineralizovanej vody a zadarmo. Su to milióny m3 vody. Odber v Podhajskej je proti tomu klapka v mori ktora ale ekonomicky drzala celý region. Ale nieje horsieho ako tupý, neschopný a zavistlivý chuj

  50. Obyvatel – ziadne fakty si nam neposkytol, vyvratil som ti tu blbost s najchudobnejsim narodom, pytal som sa ta kolko je prieskumnych vrtov? Kolko ich je bez povolenia? A na kolkatich z nich si niekto plni vacky bez povolenia? V 15 udajne si sa kupal ZADARMO a tu obhajujes Podhajsku, ktora na tom ryzovala.

    Vdaka “obyvatelom” ako si ty, je tento stat tam kde je. Urazat ta nema cenu, vzhladom nato ze inteligencne si neni schopny ziadnej sebareflexie.

  51. Prosim ta ake si dal ty fakty? Ze nie sme najchudobnejsi v Eu? Mas pravdu nie sme najchudobnejsi ale sme na štvrtom mieste od konca. Ale to je v podstate jedno. Kolko je vrtov na Sk? To naozaj neviem ale odhadujem ich na stovky. Ja mam otestovane asi 15 ktore su potvorene vyteka z nich milióny m3 vody. A ked toto nieje pre teba fakt tak chod do prdele a neotravuj. Oproti Podhajskej je to klapka v mori co spotrebuje Podhajska. A na čom ryzovali ty tupec. Ved zo vstupneho a sluzieb odvadzali statu dane. Ty kolko odvadzas statu dane ty dement. Preco zavidis druhemu co sa snazi nieco robit pre turizmus a navstevnost toho celeho regionu. Uz som to tu pisal ze hlupost, neschopnost a zavist je katastrofalna kombinácia pre tvoj mozog

  52. Obyvatel – ake fakty som dal? Tak napr. ze termalna voda nepada z oblakov, ze svk neni najchudobnejsi stat, hlbku vrtu a teplotu vody v Podhajskej, obdobie s ktoreho pochadza termalna voda v oblasti..

    Zatial co ty nevies odpovedat na jednoduche otazky a v argumentacnych uzkych siahas po urazkach.

    Mas otestovane 15, ale ZADARMO ako si sam povedal. Podhajska na tom zarabala.

    Takze zaplatenim dane z prijmov(ty to nazyvas danou zo vstupneho a sluzieb), podla tvojej logiky, uz nemas ziadne povinnosti voci statu? 😅😅😅😅 to ze nevies ani pomenovat dan radsej ani komentovat nebudem.

    Ja platim: dan z prijmov, dan z nehnutelnosti, cestnu dan, dan z pridanej hodnoty.

    Neviem odkial si zobral, ze niekomu nieco zavidim. Podla seba sudim teba asi.
    “…co sa snazi nieco robit pre turizmus a navstevnost toho celeho regionu” – presne preto urcite firma investovala kapital, nie s cielom zisku 😅😅

    Viac sa nezhovaduj clovece

  53. Obyvatel – Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) tvrdí, že kúpalisko Podhájska nemá oprávnenie čerpať vodu z geotermálneho vrtu a využívať ju v bazénoch. Inšpekcia zahájila v auguste 2019 hlavný štátny vodoochranný dozor v spoločnosti GEO TERMÁL Podhájska, s.r.o. „Inšpektorky počas preventívnej kontroly na vodnom toku Liska v katastrálnom území Podhájska objavili systém rúr, z ktorých vytekala hnedo zafarbená teplá voda. SIŽP zistila, že kontrolovaný subjekt odobral podzemnú geotermálnu vodu z vrtu PO-1 v rozpore s vydanými povoleniami orgánu štátnej vodnej správy,“ informovala inšpekcia.
    SIŽP uložila spoločnosti GEO TERMÁL pokutu 128.978 eur, ale dotknutá spoločnosť sa odvolala. Počas druhostupňového odvolacieho konania sa zistilo, že jedno z predložených rozhodnutí, týkajúce sa oprávnenia čerpať vodu z geotermálneho prameňa, bolo pozmenené, a jeho platnosť vypršala v roku 1994. „SIŽP má za to, že podnikateľský subjekt prichytila pri konaní, nasvedčujúcom spáchanie trestného činu falšovania úradnej listiny. Oznámila to Prezídiu Policajného zboru, úradu kriminálnej polície. Momentálne sa v tejto veci uskutočňuje policajné vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu,“ potvrdila inšpekcia. SIŽP preto prerušila správne konanie, v ktorom bude pokračovať, keď sa preukáže, že rozsah protiprávneho konania nezodpovedá trestnému činu, ale ide o správny delikt. Vzhľadom na uvedené SIŽP v prípade obnovenia prejednávania pristúpi k zvýšeniu pokuty, keďže sa preukázala vyššia závažnosť protiprávneho konania. GEO TERMÁL Podhájska je vlastníkom vrtu PO-1 a má oprávnenie cez hermeticky uzavretý systém rúr čerpať geotermálnu vodu, slúžiacu na ohrev, ktorá sa má po využití reinjektovať naspäť do podložia. Spoločnosť na základe kontrolných zistení v roku 2018 odobrala 219.249 kubických metrov (m3) vôd z vrtu, z toho 96.989 m3 použila v rozpore s vydanými povoleniami orgánu štátnej vodnej správy. Na odber 32.500 m3 vôd sa dotknutá spoločnosť preukázala oprávnením, ktoré sa v procese vyšetrovania ukazuje ako sfalšované, uviedla SIŽP.
    Vlastník vrtu PO-1 je oprávnený z vrtu čerpať geotermálnu vodu, ktorá sa má využívať výhradne na ohrev skleníkov spoločnosti Slovkvet, s.r.o., ktorá má na tento účel právoplatnú zmluvu so spoločnosťou GEO TERMÁL. V povolení je podmienka, že táto voda sa nebude kontaminovať a bude sa reinjektovať. Spoločnosť GEO TERMÁL mala v období od mája 1992 do septembra 1994 dočasné povolenie do bazénov distribuovať časť predtým využitých vôd v skleníkoch. Oprávnenie zároveň umožňovalo použitý objem vody po prečistení a ochladení vypúšťať do priľahlého potoka Liska. „Toto povolenie už stratilo právoplatnosť. Spoločnosť GEO TERMÁL počas hlavného štátneho vodoochranného dozoru predložila sfalšovanú kópiu povolenia, v ktorom bolo vymazané časové obmedzenie. Spoločnosť zároveň mnohonásobne prekročila množstvo, ktoré sa uvádzalo v rozhodnutí, a dokonca čerpala do bazénov vody priamo z vrtu,“ potvrdila SIŽ.
    To však nie je jediný problém. Ako včera na tlačovej konferencii informoval šéf enviropolície Mário Kern, kúpalisko v Podhájskej vypúšťalo znečistenú vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska a odtiaľ do rieky Žitava bez povolenia. „Liska je od ústia, odkiaľ sa vypúšťali bazény, až po jej ústie do rieky Žitava v podstate mŕtvy,“ podotkol Kern. Znalecké dokazovanie ukázalo, že sa tam nachádzajú mikroorganizmy, ktoré žijú vo veľmi špecifických podmienkach. Nad výpusťou ide o normálny potok, kde žijú ryby a obojživelníky, dodal Kern.

  54. Anonym daň som nazval všeobecne. Hadam nechces aby som menoval vsetky dane a poplatky ktore platia🙂. Zaujimave ze doteraz si statne organy nic nevsimli. Zrazu niekoho osvietilo? Kde boli doteraz? Ved ja si pametam na Podhajsku 30rokov fungovania do potoka. A verim tomu ze podobne funguje viacero vodných parkov. Vsade su teple odvodne potoky. Preco nekonali tak ako zrazu konaju, uz skor? Zaujimave ze na SK skutocne vyteka z velkeho mnozstva vrtov obrovske mnozstvo geotermalnej vody len tak do potokov a to nikomu nevadi? Ako mne osobne je len luto ze zrazu a tak razne sa zlikviduje najznamejsi a jeden z najnavstevovanejsich projektov na Sk ktory tam zivil cele okolie a aj štat. Ale co uz najlepsie je v tomto štate nic nerobit. Tolko buzeracie, zavisti, birokracie, kriminality… ze to proste nema zmysel. Ako to ze v nasom meste a okoli tu skoro každý predcasne zomiera na rakovinu z toho skurveneho luženca nevadi SIŽP. A to ten luzenec je starsi ako Pohajska. Ten luženec nezamestnava region turizmom ani štát z neho nema nasledne dane ale len niči a skracuje životy. Tak preco aj tu SIŽP nekona tak razne. Ale skoda reči najlepsie je nic nerobit tak ako Jozef

  55. Obyvatel – takze zhrnme si to moj mily obyvatel. Zadal som ti jednoduche otazky, aby si mi uviedol fakty. Nie to comu ty veris, ale fakty. Pytam sa po x krat.:
    Ktore vodne parky prevadzkuju bez povolenia?? Pomenuj nazov parku alebo firmu ktora ich prevadzkuje. Konkretny prosim ta bud! Ktore geotermalne vrty vyvieraju len tak do potoka?
    A uz netaraj prosim ta, lebo aj ked anonymne, tak sa tu zhovadujes.

    Pacia sa mi tvoje piruety co tu predvadzas.

    Takze podla teba na vine su statne organy, ze niekto si bez povolenia cerpa vodu, upravuje ju, zaraba na nej a nasledne znehodnotenu ju vypusta do potoka, falsuje doklady, miesto toho aby mal povolenia a v sulade s povolenim ju vypustal do podlozia, nie do potoka.
    Neviem odkial si zobral ze “zrazu a tak razne sa zlikviduje najznamejsi a jeden z najnavstevovanejsich projektov na Sk ktory tam zivil cele okolie a aj stat.” Projekt ako ho nazyvas funguje dalej, akurat bez termalnej vody. Ale len kvoli vode z tocky, tam ani ty nepojdes.

    A hla zrazu, pod clankom o strete cloveka s medvedom, sme sa dostali k podhajskej. Pri podhajskej si sa dostal do argumentacnych uzkych, tak skaces uz na luzenec 😅 vedel by som ti aj tu argumentovat a aj k tomu by som ti vedel nieco napisat, ale popravde ma diskusia s tebou uz nebavi.

  56. anonym, pises ze, „moj mily obyvatel“, este to tak. Ja nie som tvoj milý. Nie som teply a ty si daj nazov aspon, teply anonym. A netahaj este aj sem tuto propagandu. Ja som sem temu Podhajska nedal len som sa pridal k spomenutej teme. Ja tebe vobec nemusim odpovedat na tvoje ukolove pridrbane otazky. Ty ked chces vediet kde su pootvorene termalne vrty a pramene tak sadni s tou tvojou zaprdenou ritou do auta a pobehaj a pozistuj si kde su taketo moznosti. Ver tomu ze su ale ja urcite tebe nic pisat o tom nebudem. Poznam viacero starsich seredanov co casto chodili relaxovať a regenerovat svoje zodrane tela do Podhajskej, ale vdaka mozno aj tebe tvojim partajom nech teraz chodia relaxovat a regenerovat do vahu. Treba dojebat vsetko co je prospesne pre ludi. Na Sk je taka samoposkodzujuca úchylka jedincov v kombinacii so závisťou. Preto hovorim na Sk nema zmysel nieco robiť a to pre tupcov ako si ty

  57. Obyvatel – opat zas a znovu ked nevies argumentovat schylujes sa k urazkam.
    Oslovenie mily bola ironia, vzhladom nato akym stylom tu vystupujes. Nefandi si.
    Ty si sa pridal k teme, popisal si sem bludy a prave na tie bludy sa ta pytam, nie ucelovo (ty si napisal ukolovo). Nevies sa vyjadrovat, nevies argumentovat, nevies ani diskutovat…

  58. Teply anonym, tu mas aspon jeden kam rad chodim ked mam tadial cestu. Je zadarmo a aj mineralizovany aj ked nieje az tak hlboky vrt ako v Podhajskej. Vyteka nonstop do potoka. Tak a teraz to chod udať na policiu ty truba tepla. A napriklad Seredsky vrt je asi podobne hlboky ako v Podhajskej a ziadna reinjektaž ale rovno do vahu. Len skoda ze Seredania onho došli. Nechali sa ojebat. Myslim ze podobny scenar bude aj na Podhajskej. Tiez tam nastal mocensky a zaujmovy boj a nasledovalo udavacstvo podobne tvojho zmyslania. Preto to zatial dopadlo tak ako je ale uvidime lebo kazda strana tvrdi svoju verziu.

  59. Jozej a co tu ty motaš Rostasa, ved sam dobre vies ze aj ked ho sledujes ze intelektualne mu nesiahas ani po gule. Skus sa dat niekde trosku preliecit, hadam by to trosku aj pomohlo. 😂🖕

  60. Ahoj Obyvatel, ja nie som ten tvoj teply anonym, aby si si nemyslel nahodou, ale chcel by som sa ta spytat, ze preco sa mozes v tomto vyssie spomenutom prameni kupat zadarmo a na Podhajskej za to platis niekomu, kto si to privlastnil?

  61. Ono to bolo v zaciatkoch aj na Podhajskej zadarmo. Potom sa toho ujala obec a zacala to budovat samozrejme za poplatok co chapem ved na rozvoj investovania do toho. Az to nabralo potencial slusnej návštevnosti a samozrejme uz sa tam prisali parazity a zacal tam mocensky boj. A dopadlo to zatial tak ako dopadlo. Uvidíme sam som zvedavy ako to dopadne. Dufam ze bude mat navrch zdravy rozum a nie statna birokracia policajneho statu s ecoterorizmom

  62. Dopadlo to zatial tak ze navstevnost skoro ziadna nakolko je moznost pre návštevníkov len studeny bazen. Takze obyvatelstvo sa moze doma oblievat hadicou. Uvidime co bude dalej a ako to dopadne.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img