ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Dáždnikový pochod na podporu utečencov v Bratislave sa bude konať aj tento rok

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Dáždnikový pochod sa v uliciach hlavného mesta Bratislavy koná pri príležitosti Svetového dňa utečencov, ktorý oficiálne vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2000 na 20. júna. V tento deň sa ľudia po celom svete “skryjú” pod dáždniky, aby symbolicky vyjadrili solidaritu so žiadateľmi o azyl, ľuďmi, ktorí získali doplnkovú ochranu a azylantami. Tento rok sa opäť k tejto iniciatíve pripojí aj Slovensko. Migračný úrad MV SR bude na podujatí poskytovať informácie o azyle a utečencoch na Slovensku.                                   

Medzinárodný deň patrí ľuďom, ktorí opustili svoje domovy a v nových krajinách hľadajú nielen bezpečie, ale aj pomoc pri riešení každodenných problémov. Na Slovensku v roku 2020 požiadalo o azyl 282 ľudí, Slovensko udelilo 11 azylov a 27 doplnkových ochrán. Podobná situácia bola v roku 2019, o azyl požiadalo 232 ľudí, získalo ho 9 ľudí, pričom doplnková ochrana bola poskytnutá 19 osobám. Pomer uznaných žiadostí sa tak pohybuje pod 4 percentami. Pandémia a prísne obmedzenia pohybu spôsobili pokles žiadostí o udelenie azylu v Európe o 31 percent.

 

Takmer 80 miliónov ľudí na svete bolo nútene vysídlených zo svojich domovov. Teda približne každý stý človek je utečencom. Až 40 percent z nich sú deti. Viac ako 26 miliónov z nich sú ľudia na úteku, ktorí museli opustiť svoju krajinu, aby unikli pred prenasledovaním a hrôzami ozbrojených konfliktov. Ich odvahu a silu pripomína Svetový deň utečencov.

Infostánok Migračného úradu MV SR a jeho odborníci budú širokej verejnosti k dispozícii na Tyršovom nábreží v Bratislave popoludní. Poskytovať budú overené informácie o azyle a utečencoch na Slovensku. K dispozícii budú tiež materiály, letáky a príručka o kultúrnych reáliách Slovenska s ktorou pracujú odborníci v utečeneckých táboroch a pri integrácii azylantov a osôb s poskytnutou doplnkovou ochranou. Súčasťou diskusie bude i výstava a darovanie ručne robených náramkov a suvenírov utečencami. Podujatie organizujú Nadácia Milana Šimečku, Slovenská humanitná rada za spoluúčasti rezortu vnútra.

 

Program podujatia Svetový deň utečencov na Tyršáku & Dáždnikový pochod:

 

14:00   – Primaciálne námestie bubnovací workshop Drumstas.

Interaktívna bubnová show, ktorá spája a prináša radosť. Zapojiť sa môže každý, kto má chuť spoznávať nové veci. Svieže tanečné rytmy z celého sveta budú znieť aj počas Dáždnikového pochodu.

 

14:30   – Primaciálne námestie – štart Dáždnikového pochodu ulicami mesta

smer Tyršovo námestie.

 

15:00   – Tyršovo nábrežie    – príhovory

 

16:00   – Tyršovo nábrežie   – Divadlo na hojdačke: Posledný dinosaurus.

Nezávislé divadlo Divadlo na hojdačke tvorí autorské rozprávky pre deti. Predstavenie Posledný dinosaurus poučí a zabaví najmenších aj žiakov I. stupňa. V príbehu o putovaní svetadielmi a hľadaní identity nechýbajú veselé pesničky.

 

17:00   – Tyršovo nábrežie   – koncert Andrey Bučko

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A pochod za slušné rodiny čo pravidelne chodia do práce a majú tu svoje deti a zaviažu sa na celý život úverom bude kedy?

  2. Ochotne a rád jednu z tých liberálnych buzien toto leto zoberiem do prístavného mesta v ITA a vyložím ho večer na námestie..
    Môže skúsiť si ten pochod zorganizovať tam.. Ak prežije..

  3. pridal : redakcia…
    A to je kto ? Miloš už si načisto stratil zdravý úsudok ? Akých 40.% sú deti ? Kde sú ? Sem sa hrnú len mladí chlapi – invázia islamu začala.
    Z tohoto bude v budúcnosti veľmi zle a ja dúfam že všetci „vítači“ skončia na popravisku !

  4. Daniel 18. júna 2021, 22:31 – autorom spravy je MINISTERSTVO VNUTRA.
    Redakcia uverjnila spravu tzv. vo verejnom zaujme rovnako ako patranie po hladanej osobe a pod. a to na nase naklady.

    Dano, ja sa pod svoje clanky a prispevky v diskusii podpisujem.

  5. Ahááá ! Ďakujem za objasnenie. No keď si to tu uverejnil,budí to dojem že s tým súhlasíš
    Aspom keby si to na malom kúsku okomentoval…

  6. Že, sa ľudia boja príchodu migrantov je opodstatnený, ale hlavne z islamistov. Že sa toto deje, nemajú prsty v tom aj štáty, ktoré tieto krajiny zásobujú zbraňami, ktoré bohatnú na nešťastí na iných? Myslím si, že tí obyčajní ľudia by radšej zostali doma. Určite, že mnoho ich išlo z myšlienkou na ľahší život. Ale konečne, nie sme aj my migrantmi? Koľko našich ľudí sú v zahraničí, ktorí odišli za lepším zárobkom, za ľahším životom? Už sa aj v niektorých krajinách ozývali ľudia, že naši im berú prácu. Aj v minulosti, koľko odišlo do Ameriky? Je ťažko rozlíšiť akým úmyslom prichádzajú, či preto, že sú ohrození, alebo sú poslaní tu škodiť?

  7. Miloš ked tu propagujes taketo sračky tak potom neplac ake mas výdavky a naklady. Ved si ich sam zvyšuješ uverejnovanim a zalohovanim takejto propagandy plnej sraciek.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img