ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Čo je pre nás nebezpečnejšie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický /17 JÚN 2021/

V ostatnom čase zarezonovala vo verejnosti výzva Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti a.s. Nitra na pripojenie nehnuteľnosti na verejnú kanalizáciu. Z rozhovorov so zainteresovanými som sa dozvedel, že k pripojeniu na vybudovanú kanalizačnú sieť nebránia vždy iba finančné dôvody. Podľa viacerých zistení v teréne sú niektorí vlastníci nehnuteľností natoľko smelí, že sa do kanalizácie pripojili bez prihlásenia u ZsVS. Sú aj takí, ktorí obsah svoje žumpy pravidelne vypúšťajú pomocou kalového čerpadla na svoj pozemok, na ktorom potom pestujú zeleninu. Dôsledky znečistenia spodných vôd odpadovými vodami nepatria medzi utajované skutočnosti. Internet je plný takýchto informácií. Príklad: Escherichia coli je súčasťou obsahu hrubého čreva a jej prítomnosť vo vode znamená znečistenie vody výkalmi. Od užívania takejto vody je už iba krôčik k hnačkovému ochoreniu a vážnej infekcii. Pri tom nemusí ochorieť sám znečisťovateľ ale aj ten, kto nie je dosť opatrný a užíva vodu zo studne vykopanej neďaleko od výkalmi „zušľachťovaného“ pozemku.

V blízkom Rakúsku problém s „dobrovoľnosťou“ pripojenia sa na verejnú kanalizáciu vyriešili jednoducho. Každý vlastník objektu aj oficiálne nepripojený na kanalizáciu platí vodárenskej spoločnosti poplatok, akoby pripojený bol. Preto sa každý radšej pripojí, a zbaví sa nákladov na individuálnu likvidáciu odpadových vôd. Pre dobré nápady teda nie je potrebné chodiť ďaleko.

Nedávno som tento výrok už použil a použijem ho znova. Čistota mesta je odrazom ducha a mysle ľudí, ktorí v ňom žijú. Papieriky na chodníkoch a verejných plochách, nedopalky z cigariet, obaly z cukríkov, oblátok, plastové fľaše, to všetko je náš obraz. Odpad z obalov nebezpečný. No nevypúšťanie výkalov do kanalizácie je nebezpečnejšie ešte viac. Pritom ich likvidovanie má každý tvorca tohto odpadu len vo vlastných rukách.

fotografie ukazujú čističku odpadových vôd v Dolnej Strede

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Citajuc tu v poslednych dnoch Lubosove clanky a poznajuc ho ako komunikuje s okolim konstatujem ze len robi Uzitocneho idiota pre zadavatelov. Tie clanky nepisal len sa pod ne podpisal. Lobo slop aby sme o tebe vedeli. Inak po Tebe nestekne

  2. aky zakon nas prinuti? mozno podobny ako platime za tv.mas v dome elektriku automaticky platis za tv.mas postaveny dom?musis tam mat wc! tak budeme platit pausalne ako v rakusku.

  3. tony 17. júna 2021, 22:23 – ktora SUKROMNA TV dostava od nas poplatky zo zakona?

    Skutocne som za napojenie na kanalizaciu, no konkretne my v Seredi sme (NE)ferove jednanie dodavatela tejto sluzby odskusali niekolko krat.

    Za OPRAVNENE NAROKY OBYVATELOV mesta sa nepostavili jedine primator mesta Tomcanyi a – ano, spravne, jeho zastupca Veselicky. Ten Veselicky, ktory bol o nieco vyssie oznaceny za uzitocneho idiota. Osobne sa vyjadrujem diplomatickejsie, no autor tvrdi, ze ho pozna a si teda vie, co pise.

    Podla mna by ZIADNA SUKROMNA FIRMA (ani poistovna) nemala mat prijmy a teda de facto biznis a zisk zabezpeceny zakonom. Sukromna firma sa o zakaznika musi uchadzat vo ferovej sutazi kvalitnymi a konkurencie schopnymi cenami. Nesmie mat sukromna firma zakaznikov a ich peniaze zabezpecene zakonom, pretoze nasledne nastupuju vysoke platy, odmeny pre manazment na strane jednej a na strane druhej nekvalitne sluzby, arogancia a ignorovanie opravnenych narokov zakaznikov.

    Veselicky je figurka, ktora si za nase peniaze (aj tie po takmer desatrocie vyplacane s flagrantnym porusenim zakona primatorom) „len“ plni ulohu naraznika a ochranneho valu okolo svojho sefa. Jemu staci pocit dolezitosti, dostatocne vysoka odmena (aj ked nelegalna) a nasledne dostatocne vysoky dochodok.

    A co budete mat vy, bezni obcania, za prava ktorych sa Veselicky s Tomcanyim nepostavili?

  4. Treba povedať, že sa jedná o sprivatizovanú firmu akciovú spoločnosť a akcionármi sú mestá a obce regiónu.
    Tie môžu cez vodný zákon požadovať od občanov pripojenie na kanalizáciu alebo potvrdenie o legálnom zneskodnení odpadových vôd.

  5. zakon hovori – pokial to bude technicky mozne a nebude to neprimerane drahe.
    (zhruba)
    a o tom ma rozhodnut mesto/obec/uradnik.
    to zas budu korunky cinkat.
    a samozrejme ide o tych xx% nepripojenych, aby sa nemuseli vracat eurofondy.
    A este jedna vec je tam, ten dom, ktory sa ide pripojit musi mat legalne zumpu.
    a pri kontrole, vydokladovat, ze za posledne dve roky bola zumpa vyvezena legalne.

  6. A tam kde neni kanalizácia sa urobí čo? Dobuduje to niekto niekedy keď neni ani na chod nemocníc? srandisti 😀 niekto by sa aj rád napojil, aby nemusel rieši´t tieto veci solo, ale neni kam…..

  7. Ešte by mali vodárne a kanalizácie prevziať všetky rozvody a pracovať na ich rekonštrukcii, aby sa nestávalo, že obec aj niekoľko krát za rok vytopilo s plaškami. Tiež dobudovanie kanalizácie vo všetkých obciach by malo byť prioritou.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img