ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Komunisti si vychovávali dorast v podobe „vždy pripravených“ pionierov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď /  Spomínate si na červené šatky, jednotné uniformy a pioniersky pozdrav? Socializmus za ostnatým drátom „Železnej opony“ budovali nielen deti od najútlejšieho veku, teda „iskričky“ ale aj deti na Základnej škole organizované v pionierskej organizácii.

Spoločné pionierske tábory pod záštitou najmä závodných výborov ROH v podnikoch síce deťom poskytovali určitú formu letného vyžitia spravidla v prírode, no aj tam bolo všetko spojené s aktívnou propagandou zameranou na vychvaľovanie socializmu s taktným pomlčaním nemožnosti voľne cestovať do zahraničia, či dokonca na dovolenku tam, kam si mnoho ľudí želalo. Samozrejme deťom v pionierskych táboroch neboli spomínaní ani ľudia zastrelení a pohraničiarskymi psami roztrhaní pri pokusoch o prekročenie hraníc smerom na západ. Jednoducho budovanie pocitu, že lepší svet neexistuje a kapitalistickí imperialisti sú na nás schopní nasadiť jedine mandelinky, aby nám zožrali úrodu zemiakov.

My starší si skutočne na tieto časy živo spomíname a tohto týždňové zakúpenie súboru originálnych artefaktov určených pre pionierov, v múzeu poslúži na spoznanie čias minulých aj pre súčasné deti a vlastne aj dnes už 30-ročných dospelákov, ktorí o spôsobe budovania a fungovania socialistickej spoločnosti nemajú tušenia.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Miloš, zabudol si dodať, že existovali aj pionierske krúžky, napr. modelárske, počítačové, rádioamatéry, drobnochovateľské atď. Aj v Seredi sme mali super modelársky krúžok, kde bol vedúcim p. Rezmíreš. A čuduj sa svete, nikto tam do nikoho žiadne stranícke veci nehustil. Existovali športové krúžky, kde sa mohli decká venovať športom – všetkým bez rozdielu či nato niekto má alebo nemá financie. Pretože tie sú dnes v takýchto veciach rozhodujúce, bohužiaľ, nie talent. Takisto ako aj modelári, sme mali lepšie technické zručnosti v 10-12 rokoch než mnohí 17 roční dnes. Ale asi je to dnes lepšie keď sa na deti a mládež ako aj na ľudí všeobecne, z vysoka sere a robte si čo chcete. Ale slobodne a demokraticky samozrejme 😀

  2. Vlado 17. júna 2021, 1:25 – suhlasim a spominam, chodil som do toho kruzku. Nikde netvrdim, ze tomu tak nebolo. Len clanok je o propagande, ktora bola zakladom a jednou z podmienok fungovania vtedajsej moci.

  3. Vlado vy neviete, že propaganda existovala len za socializmu? Na tom západe neexistovala ani neexistuje. Šťastie, že máme na Slovensku aspoň jedného „nezávislého“ novinára ktorý vám to objasnil. Patrí vám vďaka pán Majko.

  4. Ale detské krúžky sú aj teraz. Každý sispomína na to čo bolo keď bol mladý a bolo to super. Ale to neznamená, že teraz je koniec všetkému. Kto chce si nájde aj teraz čo chce, kde chce. Slobodne.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img