ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Nezisťujeme krstné mená ani priezviská, nevieme, kde bývajú. Chceme nájsť záblesk ich vôle k zmene, hovorí Andrea Kosírová Hugáňová o práci so seredskými narkomanmi (ROZHOVOR)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /14 JÚN 2021/
Združenie STORM, v preklade búrka, vzniklo na podporu ľudí, ktorí zažívajú búrku vo svojom živote. Kvôli rôznym životným situáciám ich odfúklo na takú cestu, kde sa stretli s drogami. Stali sa ich užívateľmi a sami si nevedia pomôcť. Zamestnanci STORMu sa snažia eliminovať ich negatívny vplyv na život v meste. Čistia verejné priestranstvá od pohodených striekačiek a poskytujú poradenskú službu užívateľom aj rodinám.

Prečítajte si rozhovor s Andreou Kosírovou Hugáňovou, predsedkyňou združenia STORM. Ponúka rady, ako komunikovať s ľuďmi pod vplyvom, čo robiť, ak vám príde domov sfetované dieťa, prezradí, kde v Seredi hľadať pomocnú ruku.

Združenie STORM má v Seredi svoje meno. Čo máte na svojom konte?
V Seredi pracujeme viac ako 15 rokov. Začínali sme terénnym sociálnym programom priamo na sídliskách, v parku. Potom sme prešli smerom na výpadovku. Cieľovou skupinou boli užívatelia drog a ľudia pracujúci v sexbiznise. Zamieňali sme ich použité injekčné striekačky za čisté, čím sme minimalizovali počet pohodených striekačiek po meste. Zároveň sme tým zamedzovali aj šíreniu chorôb ako je napríklad HIV / AIDS alebo žltačka medzi komunitou užívateľov i bežnými obyvateľmi.
Toto bol výrazný problém mesta asi 20 – 25 rokov dozadu. Povaľovali sa pri každom smetiaku, v parku, kade tade. Zároveň sme tejto skupine obyvateľov poskytovali poradenstvo, ošetrenie, hľadali sme záblesky dobrej vôle meniť ich aktuálnu situácie k lepšiemu.

A potom?
Neskôr vznikla potreba otvorenia kontaktného centra pod strechou. Prvé sídlo sme mali na Garbiarskej ulici v Seredi. Bolo druhé kontaktné centrum na Slovensku v tom čase. Od roku 2017 sídlime v budove polikliniky v Seredi.

Môže za vami prísť ktokoľvek?
Áno. Pracujeme anonymne a bezplatne. Nemusia sa báť, že my na niekoho budeme ukazovať prstom. Nešpehujeme, kto a kde droguje. Nezisťujeme krstné mená ani priezviská, nevieme, kde bývajú. Poskytujeme tiež poradenstvo pre blízkych alebo rodinu užívateľov drog. Môžu sa na nás obrátiť obyvatelia celej Serede aj širokého okolia.

Je nebezpečný človek pod vplyvom?
Ja ich nevnímam ako nebezpečných. Treba byť ostražitý, ale za tie roky praxe sme sa len výnimočne stretli s tým, že by bol klient vyslovene nebezpečný. Keď sú mimo, rešpektujeme ich. Až keď sa vrátia k sebe, sa snažíme s nimi rozprávať.

Ako treba reagovať na človeka, ktorý je sfetovaný a chceme mu pomôcť?
Treba ho nechať v tomto momente tak. Nemá zmysel doňho hučať. Treba ho nechať vyspať. Je lepšie sa ho na druhý deň spýtať, ako sa má a či chce riešiť tento problém. Citlivým spôsobom a bez výčitiek.

Aké situácie zažívate?
Napríklad, príde matka, ktorej syn pravdepodobne experimentuje s drogami. Vysvetlíme jej, aké existujú možnosti na Slovensku, dávame nádej, upozorníme, ako má chrániť aj seba. Aby napríklad nevedome a možno zo strach netrpela krytím svojho dieťaťa, ak ju vyciciava nielen psychicky ale aj finančne. Toto sa nazýva spoluzávislosť. Rodičia sa boja, že priznaním si istých vecí by snáď zlyhali ako rodičia. Boja sa reakcií okolia a že ostanú sami.

Ako môžem začať pomáhať tomu, kto sa zamotal do narkotík?
My klientom na poradenstve vždy odporučíme, aby nič neriešili horúcou ihlou, tu a teraz. Žiaden stres. Treba pokoj, rozložiť si veci v hlave a konať racionálne. Povedať: synu, situácia je takáto, zmenilo sa tvoje správanie, zhoršil si sa v škole. Miznú nám z domu veci. Mám pocit, že máš nejaký problém. Rada by som sa s tebou o tom porozprávala. Ďalej treba nechať synovi priestor. Aktivizovať sa musí on.

Aké sú postupy, čo robiť najprv?
Rodičia musia postupovať ako jeden. Dajú si cieľ s nejakým časom a nesmú poľaviť: synu, musíš prestať kradnúť v našej domácnosti, musíš si zlepšiť známky, prípadne iná dohoda. Neustúpiť. Ani vtedy, ak dva týždne „sekal dobrotu“. Musia spoločne pokračovať v nastavených pravidlách dlhodobo. Je to náročné.

Akým chybám sa vyhnúť?
Chybou rodičov býva, že chcú prebrať celú zodpovednosť situácie na seba. Vtedy dieťa presvedčia, že musí ísť na liečenie, ale neriešia príčinu. Tou býva zvyčajne naozaj ťažké obdobie, ktoré prežíva, alebo napríklad len zaexperimentoval.

Nejaká praktická rada?
Volajte si kamošov svojich detí domov. Je to lepšie, než ak dieťa odchádza kamsi, ani neviete kam. Rozprávať a spoznávať svoje deti, počúvať ich stále. Aby mali pocit istoty doma v rodine.

Prečo sú v seredských rodinách toľké prípady experimentovania s narkotikami?
Rodičia mylne zaujmú postoj, že problém je v dieťati. V drvivej väčšine však treba liečiť celý systém, celú rodinu. Málokto prijme, že zmeniť sa musí aj on sám, ak chce pomôcť dieťaťu. Nie je dobré, ak si rodičia sebecky riešia len svoje traumy, sračky a kariéry. Dieťa dlhodobo ostáva bokom. V nefunkčnej rodine vznikne problém skôr.

Čo poradiť takejto rodine?
Rodinné poradenstvo je veľká kapitola. Rodičom vždy odporúčame, aby sa prihlásili do poradenských skupín. Napríklad v Trnave aj v Nitre. Fungujú anonymne. Rodičia sa podporujú navzájom, prechádzajú si rovnakými fázami frustrácie, hanby, sklamania, hnevu, nepochopenia. Prečo práve moje dieťaťa toto? No, nie ste jediní. Vzťahy a problémy sa však dajú aj napraviť. Mimochodom, v Seredi siahajú po drogách aj starší ľudia.

Prečo sa k tomu dostáva 60-ročný človek?
Je to rovnaký proces, ako sa k nim dostane 16-ročný. Ťažké obdobie. Ak stratil zamestnanie, rozviedol sa, prišiel o zázemie. V danom momente mu to príde ako fajn riešenie, rozptýlenie. Potrebuje dostať napätie von. Drogy sú cestou, nie cieľom. A možno tento človek mal už nábeh z mladosti.

Ako drogy pôsobia na osobu?
Veľa dávajú, to treba povedať na rovinu. Pocit oslobodenia, uvoľnenia, odbúrajú strach, aj úzkosť. Toto vysvetlíme každému klientovi. Zároveň však povieme, čo im berú a toho je podstatne viac.

Čo berú seredskí užívatelia drog?
Najčastejšími drogami Serede sú heroín a pervitín. Prípadne ich kombinácia. Heroín uvedie do hlbokej pohody, niekedy sa až človek opustí a nevie o sebe. Pervitín zasa nabudí, človek dokáže nespať aj štyri dni. Ďalej sa tu užívajú rôzne lieky. V Bratislave zasa fičí kokaín. Je drahší a ich užívateľmi sú zväčša majetnejší a vyššie postavení jedinci.

Ako vyzerajú?
Väčšinou sú toto hnedé alebo biele prášky.

Ako zistiť pohľadom, že niekto užíva drogy?
Pri krátkodobom injekčnom užívaní drog, okrem rozpichaných rúk, či triesel, nie sú viditeľné na tele iné známky. Pri šňupaní a fajčení má užívateľ červené oči, rozdráždenú nosnú prepážku, žlté zuby.

Čo ďalšie môže naznačovať experimentovanie s drogou?
Veľké zmeny nálad. Keď je pod vplyvom a keď má abstinenčný príznak, je to pozorovateľné. Človek sa taktiež uzatvára do seba, prestáva mať záujem o to, čo mal pred tým rád. Treba cítiť a vnímať detaily.

Ako sa zmenila situácia v meste po medializovaných policajných raziách spojených so zatýkaním dílerov?
Klienti nám vravia, že aj keď ich dílerov zatkli, veľmi rýchlo ich nahradili noví. V istú dobu, po medializovaných zatýkačkách sme mali pocit, že chodí menej klientov a drog je menej. Užívatelia si ich zháňali v iných mestách, alebo zaužívané látky obmieňali za iné. Kvalita drog sa znížila, sú miešané s ktoviečím. Z toho vznikajú ešte väčšie zdravotné riziká pre užívateľov. Majú ohromné devastačné následky na organizmus.

Fungujete samostatne. Koľko takýchto zón, či centier existuje?
My zastrešujeme tri strediská: Sereď, Trnava a Nitra a potom sú ešte dve centrá v Bratislave. Koniec. Nič viac na Slovensku nie je. Od Nitry na východ nie sú žiadne organizácie, ktoré by pracovali s aktívnymi užívateľmi drog. Myslím si, že každá obec by si narovinu mala priznať, že toto je problém na Slovensku a netreba sa tváriť, že neexistuje.

Aké sú rozdiely medzi Sereďou, Trnavou a Nitrou?
V Nitre sú užívatelia prevažne takíto: pracujúci človek, žijúci v rodine, s vlastným domovom. V Trnave je táto komunita veľmi skrytá, vie sa o nej málo. V Seredi klienti zväčša nepracujú, alebo iba krátkodobo, veľa z nich je bez domova.

Aká je spolupráca s uvedenými samosprávami?
Vedenie Serede je nám vďačné, že tu vykonávame našu prácu, no osobne by som na naše fungovanie uvítala viac peňazí. Nevyznám sa v rozpočtoch miest, treba uviesť na pravú mieru, že ostatné dve sú krajské mestá. V Seredi odvádzame najviac práce s najväčším počtom klientov. Vyzbierame v teréne najviac ihiel. V Nitre a v Trnave sme napojení priamo na mestský rozpočet a dostávame od nich aj dotácie. V Seredi nie sme napojení na rozpočet mesta, smerujú k nám len dotácie, ktoré prerozdeľuje mestské zastupiteľstvo. Tento rok nám odklepli 3300 eur. Naše ročné náklady na prácu v Seredi sú pritom 30-tisíc eur.

Ako teda môžete existovať?
Našťastie dostávame dotáciu aj z Trnavského samosprávneho kraja, plus zapájame sa do rôznych grantových programov. Momentálne nás živia Európske fondy. Čo bude s nami po tomto projekte, nevieme. Napríklad nájom týchto priestorov na poliklinike je 6-tisíc eur ročne.

Komunikujete s mestským úradom v Seredi?
Mesto nám napovedá, pri akých činnostiach by mohli byť naši klienti nápomocní. Tak napríklad by sme radi prispeli aj k čisteniu verejných priestranstiev. Chceme, aby aj Seredčania videli, že títo ľudia nie sú tí, ktorí iba ničia a fetujú. Sú to ľudia, ktorí sú schopní niečo tejto spoločnosti vrátiť. Zároveň je to aj pre našich klientov zmysluplná práca.

V Zóne máte vlastných zamestnancov. Ako pracujete?
Sme otvorení od pondelka do stredy po päť hodín, štvrtky po dohode. Klienti tu môžu ísť aj na počítač, nedávno sme s nimi riešili očkovanie, alebo sčítanie obyvateľstva. Môžu si tu pripraviť aj najjednoduchšie teplé jedlo, alebo čaj, ktoré sú mnohokrát ich jediným teplým jedlom dňa.

Chcete, aby niečo Seredčania vedeli?
Áno. Nebojte sa nás kontaktovať, ak doma či s kamarátmi riešite tému drog. Nájdete nás na poliklinike Sereď, sme označení informačnou tabuľou. Napíšte nám na info@zdruzeniestorm.sk, zavolajte na 0917 816 654 alebo si nájdite našu fejsbukovú skupinu s názvom Bezpečne v komunite Sereď. V teréne máme presne stanovené miesta a časy, kde nás nájdete.
***
foto: Združenie STORM

 

V priestoroch seredskej polikliniky sídli ZÓNA, ktorá ponúka pomocnú ruku a poradenstvo seredským užívateľom drog aj ich rodinným príslušníkom.
V priestoroch seredskej polikliniky sídli ZÓNA, ktorá ponúka pomocnú ruku a poradenstvo seredským užívateľom drog aj ich rodinným príslušníkom.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. No keď som prečítal v texte slovo sračky … prestal som čítať dalej. Dovidenie pani sama ste sa vybrali viesť svoj zivot so sračkami. Silnejši prežije. Načo budú akceptovaný v spoločnosti. Jediná šanca pre rodiča ktoreho dieťa berie veci z domu je odstrániť väčšinou už dospelé dieťa z komfortnej zóny, napriklad sa môže zastaviť u vás na striek

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img