ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Originálne zástavy bývalého ZSSR, fotoaparát z roku 1951 a zápalky s komunistickou propagandou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Piatok a Marek z Prahy znovu priniesol zopár noviniek do pripravovaného múzea.

Je zaujímavé, koľko je ešte zachovaných originálnych zástav a vlajok bývalého Sovietskeho zväzu  (červená zástava so žltou hviezdou a kosákom s kladivom v ľavom hornom rohu) medzi občanmi. Chápem, že likvidácia zásob v mestách a na dedinách bola pre staršiu generáciu zaujímavá, no potomkovia zrovna veľké pochopenie pre symboly doby, ktorú vlastne vôbec nepoznali, nemajú.

Zástavy ZSSR teda máme dve – klasickú veľkú a aj takú zhruba štvrtinkovú. Veď uvidíte z expozície.

Dvoje originálne socialistické zápalkové krabičky aj so zápalkami a čo je najdôležitejšie, s originálnou komunistickou propagandou. Ku krabičkám s Václavom Havlom, logom VPN a predstaviteľom Poľskej Solidarity Lechom Walesom, sú skutočné výborným doplnkom múzea.

Ďalší starý fotoaparát ALTISSA  6×6 cm vyrobený niekedy okolo roku  1951  takmer nenesie známky opotrebenia. Bol vyrobený v Drážďanoch, je v originálnom puzdre a dokonca s originálnym návodom k nemu.

Malý, no zaujímavý odznačik 16. výročia založenia DDR (NDR- Nemeckej demokratickej republiky) doplní originálnu zástavu, razítka v mojom cestovnom pase, niekoľko drobností z NDR, Nemeckých Mariek a- samozrejme kúsku Bermínskeho múru, ktorý som si osobne zapožičaným kladivom v roku 1990 priamo z Berlínskeho múru odrazil.

Dva atlasy dejín budú len ako doplnok do knižnice, v ktorej sa obdobných publikácií nachádza už niekoľko.

Napriek originálom Cibulkových zoznamov spolupracovníkov ŠTB  venovaných osobne ich vydavateľom Petrom Cibulkom pri osobnom stretnutí s ním v Prahe v roku 2015, sme zakúpili jeden exemplár určený na listovanie návštevníkmi múzea.

Tento víkend bol okrem príprav priestorov na múzeum zaujímavý aj na dražby – už aby bol ďalší tovar na ceste k novému majiteľovi a na štúdium pre záujemcov o novodobú históriu ČSSR a doby našťastie už bývalej totality.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. „…históriu ČSSR a doby našťastie už bývalej totality.“
    A o tej dnešnej, oveľa sofistikovanejšej sa kedy dočítame?

  2. A čo tak spomenúť prozápadnú kapitalistickú propagandu – vymývania ľudských mozgov tým známym „Na čiernych životoch záleží“, Ešte aj do športu to demokrati západu zavliekli.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img