ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Únos lietadla spoločnosti Ryanair: EP žiada ďalšie sankcie voči bieloruskému režimu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Európsky parlament |MM|

  • dôrazné odsúdenie zadržania novinára Ramana Prataseviča a Sofie Sapegy  
  • únos lietadla bieloruskými orgánmi označený za akt štátneho terorizmu 
  • výzva na posilnenie sankcií voči bieloruskému režimu  
  • pozastavenie účasti Bieloruska na medzinárodných športových podujatiach  
     
Parlament požaduje okamžité a bezpodmienečné prepustenie bieloruského novinára Ramana Prataseviča a Sofie Sapegy. ©AP/Sergei Grits  

EÚ by mala rozšíriť sankcie voči bieloruskému režimu aj na osoby zapletené do núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku a zadržania novinára Ramana Prataseviča.

Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré vo štvrtok pomerom hlasov 626 (za): 16 (proti): 36 (zdržalo sa hlasovania) schválil Európsky parlament. Poslanci dôrazne odsúdili únos lietadla spoločnosti Ryanair z 23. mája ako akt štátneho terorizmu a vyzvali na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Ramana Prataseviča a Sofie Sapegy, ako aj všetkých ďalších politických väzňov zadržiavaných v Bielorusku.

Rozšírenie sankčného zoznamu EÚ

Uznesenie vyzýva Radu, aby čo najskôr uvalila sankcie ma osoby a subjekty v Bielorusku, ktoré boli zapojené do núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair a zadržania Ramana Prataseviča a Sofie Sapegy na jeho palube.

Členské štáty EÚ by mali s maximálnou naliehavosťou pristúpiť k ďalšiemu balíku sankcií proti jednotlivcom a subjektom, ktoré sa zúčastnili alebo sa podieľali na minuloročných volebných podvodoch či následnom porušovaní ľudských práv v Bielorusku, uvádza sa v uznesení. Sankcionovaní by podľa poslancov mali byť prokurátori, sudcovia a zamestnanci orgánov presadzovania práva zohrávajúci úlohu pri represiách, ako aj agenti, ktorí pre režim pracujú v oblasti propagandy, médií, dezinformácií, či jednotlivci podporujúci režim, ako je Marat Markov, ktorý 2. júna urobil rozhovor s Ramanom Pratasevičom v štátnej televízii ONT.

Parlament tiež požaduje urýchlené prijatie hospodárskych a odvetvových sankcií zameraných na kľúčové bieloruské podniky pôsobiace najmä v oblasti ropy a ropných produktov, uhličitanu draselného, ocele a drevospracujúceho priemyslu. Finančná podpora musí byť bieloruskému režimu striktne odopretá, akékoľvek nové úverové linky bieloruským bankám odmietnuté a akékoľvek investície do infraštruktúrnych projektov alebo hospodárskych podnikov v Bielorusku zastavené, uvádza sa v uznesení. Poslanci sa zasadzujú aj za opatrenia, ktoré európskym finančným inštitúciám zabránia nadobúdať dlhopisy alebo akékoľvek iné finančné nástroje vydané bieloruskou vládou a jej pridruženými verejnými inštitúciami.

Pozastavenie účasti Bieloruska na medzinárodných športových podujatiach

Uznesenie vyzýva na pozastavenie členstva Bieloruska v medzinárodných športových orgánoch a jeho účasti na medzinárodných športových podujatiach vrátane európskych a svetových šampionátov a olympijských hier v Tokiu. Poslanci tiež požiadali Úniu európskych futbalových zväzov (UEFA), aby bieloruskej štátnej televízii TVR odňala vysielacie práva na futbalový turnaj EURO 2020 a bezplatne ich pridelila nezávislej televízii Belsat.

Uznesenie sa zaoberá aj ďalšími aspektmi vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom. Schválený text v plnom znení bude k dispozícii tu.

Pokračujúce systematické zásahy voči demonštrantom a porušovanie ľudských práv v Bielorusku boli v utorok predmetom samostatnej plenárnej rozpravy so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Videozáznam celej rozpravy je k dispozícii tu, výňatky z nej sú k dispozícii tu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. majko to isté písal keď sa to stalo a v diskusijách ho tu hejtovali tupci.putinovci a trolovci nech len sledujú čo tu píšu a učia sa

  2. Pozastavenie účasti Bieloruska na medzinárodných športových podujatiach atď. Toto sa slušne nazýva vydieranie. Čo majú s politikou spoločné športovci, ktorí si svoje umiestnenie museli tvrdo vydrieť? Zase ideme diktovať z pozície moci, ale hráme sa na super demokratov. Komédia jak vyšitá.

  3. Vlado 11. júna 2021, 0:45 Asi tak. USA si demokratickým spôsobom vynucujú zastavenie stavby nord stream 2. a hrozia sankciami všetkým možným.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img