ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Sucho a teplo v meste: pozývame vás k spolupráci pri zálievke našej zelene

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /10 JÚN 2021/
Aktuálne pretrvávajú horúce dni. Oddelenie údržba mesta pracuje na plné obrátky a snaží sa svojimi kapacitami zabezpečiť zálievku mestským stromom, kríkom a záhonom. „Denne posielame do terénu dve autá s 1000-litrovými nádržami. Každé sa naplní a vyprázdni aj desaťkrát. Naši zamestnanci polievajú parkovú výsadbu, kvety, aj živé ploty, avšak toto horúce júnové obdobie je kritické. Deň má málo hodín na to, aby sme v horúčavách postíhali zaliať aj všetky predzáhradky na sídliskách,“ vysvetlil vedúci oddelenia údržby mesta Ján Himpán a dodal, že kým horúčavy neskončia, budú naďalej zamestnanci v teréne aj v soboty a nedele.

Stačí aj vedro vody
Preto sa mesto Sereď rozhodlo pozvať k spolupráci na polievaní aj svojich obyvateľov. „Aspoň v dňoch, keď sú teploty vysoké a nie je nádej, že príde dážď, môžu Seredčania dobrovoľnícky pomôcť. Prosíme našich občanov, aby zvážili svoje možnosti a v prípade, ak im to čas a okolnosti dovolia, zaliali vlastnými kapacitami strom, krík, kvety, či záhon napríklad v blízkosti svojho bytu. Ideálne je to skoro ráno, alebo večer, keď zeleň nie je rozhorúčená,“ vysvetlila Katarína Navrátilová z oddelenia životného prostredia mesta.
V Seredi už pritom fungujú malé komunity susedov, ktoré si adoptovali mestskú zeleň, vytvárajú a udržiavajú malé ostrovčeky zelene v rámci seredských sídlisk. Niektoré rodiny si už vlani „adoptovali“ novovysadené stromy a zabezpečujú im pravidelnú zálievku.

Inšpirujte svoje okolie
Ak sa chcete pochváliť, o ktorý kúsok zelene v meste sa staráte dobrovoľnícky vy, môžete nám svoju fotku poslať na mail zuzana.slahuckova@sered.sk. Fotografie budú inšpiráciou pre ďalších budúcich dobrovoľníkov.

 

Foto: Mladé lipy na Meandri boli vysadené ešte v roku 2019 počas susedskej brigády. Spolu šesť mladých stromov si následne adoptovali rodiny z činžiaku a zabezpečujú im pravidelnú zálievku.
Foto: Mladé lipy na Meandri boli vysadené ešte v roku 2019 počas susedskej brigády. Spolu šesť mladých stromov si následne adoptovali rodiny z činžiaku a zabezpečujú im pravidelnú zálievku.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ľudia vždy si okolie svojho bydliska upravovali a vysádzali kvetinovými záhonmi. Tí, čo bývali v rodinných domoch mali vodu zo svojich studní, z činžiakov mali lacnú vodu, takže nebol problém s polievaním. Ulice a zeleň polievali polievacie autá z TECOM-u. Teraz, keď voda je pomerne drahá a navyše po poruche musí sa desiatky litrov vypustiť. Keby aspoň vodári dávali zľavu aspoň 10% za nepoživateľnú vodu, dalo by sa o tom pouvažovať. Ale mám dojem, že mesto chce pomaly všetko hodiť na krk občanom, tak ako adoptovanie líp, vo vlastných záhradách. Ale keď niečo vy potrebujete od nich, tak je to na dlhé lakte.

  2. pouzivat pitnu vodu na zalievanie verejnej zelene ? predpokladam, ze mesto zalievacie auta plni z vodnych nadrzi alebo Vahu. rovnako obyvatelia rodinnych domov, ktori maju studne mozu tuto pouzit na zalievanie. ale na sidlisku asi tazko bude k dispozicii ina voda ako pitna. pitna voda je a bude stale vzacnejsia a jej nedostatok sa bude prejavovat postupne viac a viac. v niekorych obciach v okoli je uz zakaz pouzivania pitnej vody na zavlazovanie, napustanie bazenov, umyvanie aut a pod. ludia si nevedia vazit vodu, beru to ako samozrejmost, ze otocia kohutikom a voda tecie. ale dokedy? kym sa im nestane, ze za cely den nedotecie voda do WC, nebudu sa mat v com umyt, alebo z coho navarit.

  3. Namiesto toho, aby personálne a technicky posilnili oddelenie údržby mesta, radšej budú vymýšľať takéto akcie. Nestíhajú kosiť, nestíhajú polievať, radšej budú šetriť a ponúkať takéto riešenie. Nezostalo by na futbal?

  4. To je už voľakto na úrade dobre pošahaný.Platíme chrontu z vodovodu a primátor na nás ľudí je_e a ešte máme platiť aj vodu na stromčeky?????A behať s vedrami aby nevyschli?????A mesto milióny investuje do štadióna pre kúpených hráčov z afriky????To ma už vidíš Martinko jak beháme celá rodina s kýbľami aby si ty mal riťolezov na voľby

  5. Tá nová hovorkyňa teda má nápady!!!!Ako môže vymyslieť takú blbosť jako keby ani nežila v seredi.Nech odo mňa nikto nechce ani zdvihnúť po druhom papier.Robím jako mukel ráno o štvrtej vstávam a autobusom sa desat rokov je…em do blavy a chodím večer domov.Polovica daní čo potom poslanci s primátorom rozdelia svojim kamošom do futbalu.Tak to teda nie ani keď budeme vonku chodť po hovnách!!!!Nech peniaze použijú na užitočné veci banda jedna!!!!

  6. Tak toto teda ne. Taki tupi sme my Seredani hádam neni aby sme toto robili. A ani na požiadanie a prosenie pani Slahuckova.

  7. cerveny himpan je asi naliaty,co to tu trepe,aj v rakusku ma den rovnako hodin ako na slovensku a vsetko je tam perfektne udrziavane,nase dane ste najebali do futbalu a na odmeny, preto mate dve stare multikary a mi mame otrocit s kyblami pitnej vody a polievat,k comu nas budete este vyzivat?ten kto ma doma strk a cement nech zarobi beton a budeme zalievat jamy na cestach.je na tom urade banda sivava vychcana,aby vas NAKA dobre skopala,dobru koluznu vazbu na vas.

  8. Namiesto pani čo vymýšľa takéto “ jebnutosti” na úrade mali zamestnať personál na údržbu mesta. Vzdajte sa odmien a prémii na MU a zamestnajte na úrade za naše dane pracovníkov na údržbu a riadny chod mesta.
    Mesto je povinné zabezpečovať základné služby pre obyvateľov ako je kosenie,polievanie ….
    Poplatky a dane mesto zvyšuje , Ok beriem , ale treba zabezpečiť riadny chod fungovania mesta…!!!!!!!! Nikto nemá problém zaliať y”kvetináč” pred svojim obchodíkom alebo bytovkou a bežne sa to aj deje.
    Ale je už “prúser” zbavovať sa základných povinnosti samospravy

  9. Treba povedať, že takouto aktivitou vždy rodiča viedli svoje deti, aby si udržiavali čistotu okolo seba, učili ich k sadeniu, na niektorých sídliskách aj pestujú v predzahradkach. A nie o tom, že nechaj metrovu burinu, lebo to nie je moje. Funguje to aj v obciach. Potom sa netreba čudovať, že je bordel, lebo dieťa povie, ved to ma na starosti upratovačka, kosic… Aj to je výchova… Vždy to fungovalo, dokonca byvaju v obciach sútaže o najkrajšie predzahradky

  10. Najprv tu táto a je podobné indivíduá robí akože nejaké smeťobranie, veď je lacnejšie keď si to ovčania vyzbierajú, aj keď sa má starať mesto a teraz ešte chce, aby sme za mesto ešte aj polievali. 🤢🤮 Vymyslená funkcia, ktorá nikdy na úrade nebola. Vyhodené peniaze na masírovanie mozgov.

  11. Ide o funkciu vytvorenu na zaklade totalneho zlyhania viceprimatora a primatorovho hovorcu Veselickeho po dekadu nezakonne poberajuceho plat nezakonne mu stanoveny primatorom Tomcanyim.

    Treba si vsimnut historiu a predsavzatia, s ktorymi kandidovali a nasledne ako robili. Postupne zavedenie neodpovedania na niektore otazky, nasledne nedvihanie telefonu – ze len mne. No, to bude asi tym, ze na neprijemnosti sa primatorov syn tatina pytat nebude, ze? 😉

    Pripomenut treba aj VEREJNE VYHLASENIA POSLANCOV MsZ Kyseleho a Tvrdika, v ktorych opakujem VEREJNE vtedy uz novozvoleneho primatora Tomcanyiho oznacili za podvodnika a zlodeja. A nic sa neudialo, primator sa pravnou cestou nebranil – opacne, Kysely dostal pracu vo funkcii vymyslenej „priamo na neho“. Samozrejme, v momente kedy neuspel v dalsich volbach, nebol potrebny a tak zostal znovu „na ulici“.

    Ked sa teda novinar pyta na taketo veci a kladie dalsie pre primatora neprijemne otazky, nedvihanie telefonov je nutnym krokom aspon k ciastocnej eliminacii neprijemnych otazok.

    Takyto stav je samozrejme dlhodobo neudrzatelny a tak aktivna clenka komisie v spravnom case nie je zlym tahom pre sucasne vedenie mesta.

    Problemom je, ze ona „odpoveda len na temy mesta“ a osoba Veselickeho a Tomcanyiho ma byt dopytovana stale cez Veselickeho, ktory telefon stale nedviha. (znovu vyskusane prave teraz)

    Vsetko ma svoje priciny a nasledky. A vsetko vyhovuje konkretnym ludom k realizacii ich zamerov.
    Tolko k novej hovorkyni a dovodom, preco my obcania v meste o velkosti jednej vacsej ulice bezneho velkomesta, platime dvoch hovorcov.

  12. A neplatime si len dvoch hovorcov, ale uz aj dvoch informatikov. Bolo vobec vyhlasene vyberove konanie? Sledujem seredsku stranku pravidelne a veru som tam ziadne nevidela. Alebo sa tam len tak vytvorila potichucku funkcia pre Koricanskeho kamarata? Naco su na meste dvaja informatici, dvaja hovorcovia, ked tam staci jeden aj to na polovicny uvazok. Celkovo funguje na meste pri obsadzovani funkcii rodinkarstvo a kamaratstvo. Ved si len pozrite zoznam pracovnikov (https://www.sered.sk/s173_kompletny-zoznam-kontaktov) a porovnajte si tie rovnake priezviska. A je tam aj par takych co nemaju rovnake priezviska, ale su z rodiny, pribuznych alebo kamaratov.

  13. Poliať by sa dalo ako tak, ale tá metrová tráva. V paneláku asi kosačky nemajú avšak alergikov zabíjajú. Hlavne, že podporujú futbal, kde jedného spoločníka obvinili z vraždy a prania penazí. Sereď je v novinách stále za drogy. Naháňajú čo zdrhli aj s rodinami do horského

  14. Zaujímavé je aj sa pozrieť na povinne zverejňované objednávky
    https://egov.sered.sk/default.aspx?NavigationState=781:0:
    nájdete tam objednávku na skoro 2000 EUR do Aqua Wellness Trnava. Má to byť za účelom regenerácie pracovnej sily. Je to možno platené zo sociálneho fondu zamestnancov alebo možno nie. Bolo by tiež zaujímavé si prejsť položky týkajúce sa IT, napr. je tam oprava notebooku zadaná súkromnej firme. Sú tam dvaja informatici a nevedia to opraviť. Od konca apríla do súčasnosti len za hardware a software mesto zaplatilo 2900 Eur.

  15. Keby pekny primator nedaval 65 000ove odmeny a kadejake pofiderne biznisiky svojim kamaratom tak teraz mohlo mesto polievat

  16. Keby náhodou uvidíte niekoho čo ciká na stromy, kríky, kvetinky alebo trávu nemá asi vedro pri sebe. Zalieva. Musí ale dodržať pravidlo ráno alebo večer.
    Treba ho ešte pochváliť že ušanoval Drahocennú Pitnú Vodu zo splachovača.

    Ale nie. To bol žart samozrejme.

    Pani ING. horúce dni ešte len prídu.

    Neviem ale ako to funguje. To keď mu dojde voda tak ide kam? Na základňu? a tam napustiť vodu a naspet?

    Neviem,,, efektívne by som to videl z korby vymeniť tu prázdnu 1000L nádrž za plnú, ktorá by bola po blíž a hneď pokračuje ďalej

    P.S.
    Zatial neni až tak sucho že by bolo treba aj stromy a kríky polievať. Jedna vec je ale krutá. Stačí jedna riadna búrka a úroda je v… vo vode.

  17. Šlahučková nech ide aj so svojou celou rodinou zalievať a nech si pozýva na výpomoc darmožráčov z mest. úradu, veď je ich tam ako psov , v každej kancelárii nájdete minimálne troch. Samozrejme aj veľké brucho s tým podareným prednostom (železnice), ktorý dostáva 65.000.- odmeny.

  18. …… no a zábavné je že človek tam príde a kompetentná osoba ani nevie kam treba ísťs nejakým papierom na potvrdenie, tromi dvermi som prešla a to som jasne povedala čo potrebujem-…..nevadí komentáre nadomnou majú pravdu a to vo všetkých komentároch ….od ovečiek všetko akože pomoc mestu ale mesto len samé pre svoje črevá a aktivity

  19. ved buduci piatok bude urad zatvoreny po skoleni mozu zobrat vedra a hajde polievat v celom meste a nie varit gulas v kempingu

  20. Pani slahuckova je veľmi múdra som zvedavá akú cocot u vyprodukuje nabudúce.Vsimla si už tých cervikov v hnedých smetiakoch ,a to ešte len začalo teplo.

  21. …… pre amonym PRESNE aj tie aktivity že upratať okolo kaštiela a podobne, každý normálny občan má roboty doma dosť po 8hodinovej zmene je rád že si porobí a oddýchne, ne všetci bývajú na byte a hlavne nie každý si môže cez pracovnú dobu nakúpiť, vybaviť úrady, a poštu….stačí koľko za všetko platíme…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img