ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Koncert ŽIDOVSKÝCH PIESNÍ v podaní Komorného orchestra ZOE v Múzeu holokaustu v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Múzeum holokaustu v Seredi usporiadal na štvrtok 10. júna 2021 KONCERT ŽIDOVSKÝCH PIESNÍ v podaní Komorného orchestra ZOE.

Orchester ZOE pôsobí na hudobnej scéne od roku 2008. Členmi orchestra sú mladí slovenskí umelci, ktorí svoje špičkové kvality dokázali na množstve kvalitných, vysoko profesionálnych vystúpení, kladne hodnotených odbornou verejnosťou aj médiami. Ide o všestranne hudobne založené teleso, ktoré je schopné zostaviť rôzne zoskupenia, ako kvinteto, kvarteto či trio. Orchester usporiadal množstvo charitatívnych koncertov, doprevádzali aj významných spevákov slovenskej scény ako Adrianu Kučerovú, Ľubicu Rybársku, Pavla Bršlíka, Gustáva Běláčka, Evu Šuškovú, Sisu Sklovskú a Máriu Čírovú. Spolupracovali s vynikajúcim klaviristom Ivanom Gajanom a populárnym huslistom Petrom Uličným.

Na koncerte privítal riaditeľ múzea Martin Korčok riaditeľku Poľského inštitútu v Bratislave Annu Opalińsku, zástupcov ministerstva školstva ako aj verejnosť. V Múzeu holokaustu orchester odohral program Židovských piesní v jidiš a hebrejčine. Skladby boli svetské i duchovné v úprave slovenských skladateľov Petra Zagara, Gregora Regeša a Adriana Harvana. Program bol doplnený o inštrumentálne skladby Ernesta Blocha.

Spev bravúrne zvládol Juraj Adamuščin. Spevák nám na záver koncertu povedal: „V Múzeu holokaustu som nekoncertoval po prvýkrát ale pamätám si na svoje prvé vystúpenie v týchto priestoroch. Po uvedomení si, že sa jedná o bývalý koncentračný tábor to bol to pre mňa veľmi emotívny pocit. Dnes som si pred koncertom odfotografoval prázdne stoličky ako symbol toho, že tí ľudia, čo tu voľakedy boli väznení tu už medzi nami nie sú. Potom sa stoličky zaplnili divákmi a to pre mňa znamenalo istú nádej. Niektorí kolegovia sa vyjadrili, že sa do múzea ešte vrátia, aby si prezreli všetky exponáty. Čo sa týka koncertu priznám sa, že sme mali obavy hrať v exteriéri. Vonkajšie prostredie vždy uberie na kvalite zvuku ale napokon všetko dopadlo nad očakávanie.“

Kristína Svrčková z Múzea holokaustu povedala: „Po dlhej dobe ide o prvú spoločenskú akciu v našich priestoroch. A ako inak začať novú sezónu podujatí ako práve koncertom židovských piesní. Koncerty sú celkovo v obľube medzi našimi návštevníkmi a tak sme radi, že sa aj toto spoločenské podujatie vydarilo a mnohým dodalo pozitívnu energiu.“

( informácie o orchestri čerpané z https://www.orchesterzoe.eu/ )

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img