ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Cyrilo-metodská cesta získala významné ocenenie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM| Cyrilo-metodská cesta získala certifikáciu Kultúrna cesta Rady Európy. Ide o prvú z takto certifikovaných ciest, ktorá je zameraná na slovanské kultúrne dedičstvo. Lídrom medzinárodnej iniciatívy je Zlínsky kraj, pričom Trnavský samosprávny kraj je členom partnerskej siete.

„Trnavská župa je členom medzinárodného združenia Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje už od roku 2016. Potešila ma správa, že naše spoločné úsilie bolo ocenené Radou Európy a cesta získala jej certifikáciu. Som presvedčený, že to bude ďalším impulzom pre rozvoj cestovného ruchu u nás,uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

O certifikáciu, ktorá je zárukou kvality tematickej trasy, sa Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje, z.s.p.o.  usilovala niekoľko rokov. Úspešná bola vďaka prezentácii pred komisiou Rady Európy. Tím tvorila riaditeľka združenia Martina Janochová, riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu Bratislava Vania Radeva a riaditeľka Slovenského domu Centrope Tatiana Mikušová.

Združenie bolo založené v roku 2013 a v súčasnosti je reprezentované 19 oficiálnymi členmi zo šiestich štátov strednej a juho-východnej Európy. Svojimi aktivitami podporuje živý cyrilo-metodský odkaz a hodnoty založené na rešpekte a dialógu medzi ľuďmi rozličných kultúr a vyznaní.

Trnavský samosprávny kraj, ako jeden z členov združenia, realizoval projekt „Partnerství a aktivní institucionální sítě Cyrilomedějské stezky v moravskoslovenském příhraničí“ v rámci Operačného programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika. Počas dvoch rokov slovenskí a českí partneri spolupracovali pri naštartovaní existencie medzinárodnej Cyrilo-metodskej cesty. Bolo zostavené trasovanie Cyrilo-metodskej cesty na území Trnavského kraja a susedných krajov s dosahom na historicky hodnotné lokality, body záujmu a vyznačenie trasy oficiálnym logom pozdĺž turistických trás. Cesta je určená predovšetkým pre pútnikov, seniorov, juniorov, rodiny s deťmi a cyklistov.

Viac informácií je dostupných na https://www.kulturnecesty.sk/cyrilo-metodska-cesta a na https://www.domcentrope.sk/map_CM/sk/index.html.

Jozef Viskupič, trnavský župan

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img