ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Archív a múzeum pre zachovanie pravdy, že sloboda a demokracia nebola vždy samozrejmosťou…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Až sa čudujem, koľko ľudí naše dlhoročné snahy zhromaždiť čo najviac originálnych materiálov v tlačenej podobe a artefaktov z rokov 1968 a 1989 do malého múzea totality, vlastne zaujímajú. Čím viac článkov s vydraženými novinkami bolo publikovaných, tým väčší záujem pociťujem. A dokonca aj telefonáty s ponukami staré veci do múzea odovzdať.

Prečo teda tento záujem?

Po Nežnej revolúcii v novembri 1989 sme akosi rýchlo nabehli do novej doby a skôr ako sme sa začali učiť demokracii a spravovaniu vecí verejných po novom s vlastnou zodpovednosťou za svoju budúcnosť, začali sme spravovať svoje pohodlie a materiálne potreby. A to je chyba, ktorá vyústila až do stavu, kedy mnoho ľudí zabudlo na negatíva socializmu, vníma len niečo málo pozitív danej doby a predrevolučné roky  v podstate hodnotí ako lepšie a spravodlivejšie.

Ľudská pamäť je krátka a veľa ľudí má skutočne tendenciu dovolávať sa „sociálnych istôt“ a priemernosti z pred roka ´89 a ich kríženia so slobodou a demokraciou súčasnosti. Nespojiteľné !!

Školy majú ťažkú úlohu deťom vysvetliť, ako sa skutočne v socializme žilo, čo spôsobovalo relatívne sociálne istoty a prečo socializmus v podobe v akej sme ho poznali, nemohol mať dlhšie trvanie.

V dobe výkonných počítačov, mobilných telefónov, možností cestovať a vzdelávať sa kdekoľvek v EÚ či mimo nej, v dobe internetu a nákupných centier plných tovaru sa ťažko deťom vysvetľuje život, kedy bola krajina obohnaná ostnatým drôtom Železnej opony a vysielanie Slobodnej Európy a Hlasu Ameriky bolo systematicky rušené a komunistami označované za zahraničné štvavé vysielanie.

So záujmom pozorujem 13 ročného syna, ktorý pozorne študuje každú starú dnes retro vec, ktorú do múzea prinesiem. Aj také tranzistorové rádio je na dnešnú dobu zariadením, ktorého obsluha je atrakciou aj pre neho napriek tomu, že predsa len má podstatne viac skúseností s technikou  a cestovaním, ako väčšina rovesníkov. Šušťanie pri manuálnom hľadaní rozhlasových staníc, natáčanie antény za signálom či nosenie rádia dokonca k oknu je činnosť, ktorú dnes naše deti fakt nepoznajú.

Práve od múzea a možností vidieť realitu minulosti si sľubujeme veľa. Deti budú mať možnosť vidieť to, čo ich rodičia už dávno zahodili.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Miloš, nie každý má rovnaké možnosti. Plné obchody, otvorené hranice, či možnosť študovať v zahr. sú človeku na dve veci, ak nato nemá financie. Býv.režim umožňoval ľuďom žiť. Nie ideálne, ľahko ale bez problémov ľudia uživili rodiny a mali strechu nad hlavou. O tom dnes mnohí iba snívajú. Zato keď nemáš dostatok fin.resp prácu, alebo nemôžeš pracovať napr.zo zdrav dôvodov tak máš istotu, že štát sa na teba z vysoka vysere. Ale slobodne a demokraticky.

  2. Vlado súhlasím a netreba zabudnúť, že súčasní 40 r. budú splácať svoje hypotéky ešte aj na dôchodku. Vôbec nezávidím mládež, verte.

  3. Vlado 7. júna 2021, 14:49 – viem presne o com pises. Som na tom s uverom rovnako. Deti vacsiny ludi na tom budu skutocne horsie, kedze ceny nehnutelnosti stupaju neumerne k platom.

    Chod sa pozriet na socialne byty mesta – tam najdes odpoved, co je pokazene a co treba opravit. Ja sa snazim aspon 15 rokov a nedari sa. Stale je nas malo.
    Zial, pokym ludia budu hrdinami len za pocitacmi, dovtedy lepsie nebude.

    Na zaver – rozdiel medzi minulym rezimom a sucasnou demokraciou je v zasadnej veci, totiz:

    vtedy si protestovat nemohol, nemohol si opustit krajinu a nemohol si sa slobodne ani vyjadrit. Nemohol si podnikat a tak robit na seba sam.

    Za vsetko co je dnes uplne bezne a kazdy si na to zvykol, v minulosti padali tresty, perzekuovali cele rodiny a ludia koncili v base. A stovky z nich zastrelili na Zeleznej opone…

  4. Miloš Majko 7. júna 2021, 17:17
    Súhlasím, ale sociálne byty v Seredi majú naši večne „utláčaní“ spoluobčania. A čo z nich spravili vieme tiež všetci. Ale môžeš to nazvať pravým menom nahlas? Nemôžeš. A prečo? Lebo mimovládky ich chránia lepšie než ohrozený druh. A celá únia sa z nich ide potentočkovať. A čo sa protestov týka, nuž, máme demokraciu a milý Lipšičko poslal na protestujúcich ťažkoodencov a vodné delá. Na Mazureka podali trestné oznámenie za podnecovanie k protestom, keď bol ten úplne nezmyselný výnimočný stav. Takisto ani dnes tu nie je celkom sloboda a demokracia už vôbec nie. Len nejaká jej chorá podoba.

  5. Čo je demokratickejšie “ Na čiernych životoch záleží“ alebo „Na všetkých životoch záleží“? Podľa tzv. DEMOKRATOV sveta platí „Na čiernych životoch záleží“, podľa NEDEMOKRATOV platí len a len „Na všetkých životoch záleží“. Čo už pravda sa dá nazvať plným menom či

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img