ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Gröhling: Ideme modernizovať triedy a školy, záujem má až 1800 škôl

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Stovky škôl na celom Slovensku chcú vytvoriť lepšie a modernejšie prostredie pre svojich žiakov. Výzva ministerstva školstva Modernejšia škola zaujala školy natoľko, že poslali rezortu až 1800 projektov na modernizáciu svojich tried a interiéru v celkovej hodnote 35 miliónov eur. Školy budú môcť modernizovať triedy, zakúpiť špeciálne tvarované lavice, vytvoriť oddychové zóny pre žiakov v triedach, vybudovať spoločné priestory s pódiom či knižnicami určené na socializáciu a diskusie a vytvoriť v triedach prostredie, ktoré umožní inovovať prístup k výučbe.

„Popri zmenách obsahu vzdelávania, na ktorých pracujeme a ktorých cieľom, je, aby sa žiaci neučili iba memorovať, ale aj prepájať poznatky a využívať ich v živote, chceme zlepšiť aj vnútorné vybavenie škôl a tried, v ktorých žiaci trávia väčšinu svojho dňa. Naším cieľom je modernizovať priestory škôl tak, aby mladí ľudia a učitelia trávili čas v príjemnom prostredí a aby sme na školách podporili inovatívne prístupy k výučbe, ako je tímová práca či skupinové riešenie problémov,“ zdôraznil minister školstva Branislav Gröhling.

Školy budú môcť vďaka finančnej podpore ministerstva školstva modernizovať svoje priestory, ako aj samotné vyučovanie. Cieľom je pretvoriť triedy tak, aby umožnili prechod od klasickej „frontálnej“ alebo „prednáškovej“ výučby k výučbe, ktorá aktívne zapája žiaka do procesu, podporuje tímovú prácu, skupinové riešenie problémov či diskusiu. V spoločných priestoroch škôl môžu školy z príspevku tiež vytvoriť oddychové zóny. Tie môžu byť môžu slúžiť ako knižnice, priestory na socializáciu, debaty, ale aj na výučbu.

Školy sa pri príprave projektov mohli prísť s vlastnými nápadmi alebo sa inšpirovať vzorovým vybavením interiéru v modelovej škole, ktorú ministerstvo školstva vytvorilo v priestoroch na Tomášikovej ulici v Bratislave: https://www.youtube.com/watch?v=mA1ZF7xvX0M.

V prvej fáze projektu „Modernejšia škola“ ministerstvo školstva vyčlenilo 3,5 milióna eur. Úspešných žiadateľov vyberie ministerstvo školstva na základe viacerých ukazovateľov, ako je počet žiakov, kvalita projektu či stav súčasného vybavenia školy. Maximálna výška dotácie na jednu školu je 30-tisíc eur. Žiadosti budú priebežne vyhodnocované podľa dátumu doručenia najneskôr do 13. júna 2021. Dotáciu je potrebné vyčerpať najneskôr do konca septembra 2021.  „Našou snahou je vyrokovať aj ďalšie finančné prostriedky na modernizáciu škôl. Vidíme, že modernizačný dlh v školstve je naozaj veľký. Preto ho touto cestou chceme dobehnúť a napomôcť tak tomu, aby žiaci dostali kvalitné vzdelanie v dobrom prostredí,“ dodal šéf rezortu školstva.

Bližšie informácie o výzve Modernejšia škola sú zverejnené na stránke ministerstva školstva: www.minedu.sk/oznamenie-o-moznosti-predkladania-ziadosti-o-poskytnutie-dotacie-ministerstva-skolstva-vedy-vyskumu-a-sportu-slovenskej-republiky-na-inovativne-pristupy-priestorovych-rieseni-a-vyucby-v-zakladnych-a-strednych-skolach-aktualizacia-11-5-2021/

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img