ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

V národnej súťaži Enviromesto oceníme výnimočné slovenské mestá

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM|   Mestá na Slovensku majú ambíciu rešpektovať životné prostredie a pre svojich občanov zabezpečiť vysokú kvalitu života. Aby sme podporili snahy o tieto ambície, Ministerstvo životného prostredia v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia opäť prinášajú šancu slovenským sídlam zapojiť sa do národnej súťaže Enviromesto 2021. Mestá môžu získať prestížne ocenenie, ktoré odzrkadľuje ich pozitívny, hodnotný a invenčný prístup k starostlivosti o mestské životné prostredie. Záštitu nad aktuálnym 3. ročníkom súťaže prevzal minister životného prostredia SR Ján Budaj. 

 

Problematika životného prostredia rezonuje v spoločnosti nielen v odborných kruhoch, ale aj na úrovni samospráv. Mnohé mestá a obce dlhodobo vyvíjajú v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia značné úsilie a na základe vlastných skúseností môžu ostatným priblížiť výhody využívania inovatívnych technológií, či prírode blízkych riešení. A práve tento prístup chce podporiť aj národná súťaž Enviromesto 2021. „Mestá, ktoré dbajú na svoje životné prostredie prinášajú lepší a zdravší život svojim obyvateľom. Cieľom súťaže Enviromesto 2021 je upozorniť na pozitívne príklady slovenských miest. Povedzme samospráve nahlas, že naše mesto, to je predovšetkým prostredie pre náš život,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj.

 

Súťaž Enviromesto 2021 má podnecovať komunitné vnímanie spolupráce politikov, podnikateľov, škôl, neziskových organizácií a verejnosti v mestách. Nielen víťazstvo, ale aj samotná účasť v súťaži je spôsobom, ako sa mesto dostane do širšieho povedomia verejnosti a bude sa vynímať ako pozitívny príklad. „Do súťaže Enviromesto 2021 sa môže zapojiť každá obec so štatútom mesta, pričom sa budú hodnotiť aktivity s environmentálnym dopadom na mestské prostredie, ktoré samospráva zrealizovala za posledné dva roky do uzávierky prihlášok súťaže,“ upresnil Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá je organizátorom súťaže.

 

V tomto ročníku súťaže môžu mestá zabojovať o štyri ocenenia v  jednotlivých súťažných oblastiach:

  • Prechod na zelené hospodárstvo
  • Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra
  • Ochrana ovzdušia
  • Adaptácia a zmierňovanie dopadov zmeny klímy

 

Víťazom súťaže Enviromesto 2021 bude mesto, ktoré sa zapojí do všetkých súťažných oblastí. Záujemcovia z radov miestnej samosprávy sa môžu prihlasovať elektronicky od 1. júna do 16. júla 2021 na adresu enviromesto@sazp.sk. „V Únii miest sme si vedomí, že klimatická kríza je tu a musíme sa už teraz pripravovať na to, aby sme jej dôsledkom predchádzali a vedeli im čeliť. Podporujeme mestá v týchto iniciatívach a sme radi, že aj štát ich motivuje a oceňuje aj takou formou, ako je súťaž Enviromesto 2021,“ zdôraznil Richard  Rybníček, prezident Únie miest Slovenska.

 

O ocenených a víťazovi v 3. ročníku súťaže Enviromesto  rozhodne odborná hodnotiaca komisia zložená z odborníkov envirorezortu a zo zástupcov partnerských organizácií. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdávanie cien sa uskutoční v októbri tohto roka počas národnej konferencie Životné prostredie miest.

 

Partnermi súťaže sú: Únia miest Slovenska, Združenie miest a obcí Slovenska, Technická univerzita vo Zvolene, Žilinská univerzita v Žiline, Karpatský rozvojový inštitút, o.z. Košice. Podrobnejšie informácie o prihlásení do súťaže nájdete na  stránke www.sazp.sk/enviromesto.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img