ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Medzinárodná konferencia projektu NOE Erasmus+ na GVMS

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Katarína Valábková, Gymnázium Vojtecha Mihálika v Seredi /1 JÚN 2021/
Hola! Ciao! Oi! Ahoj! Tieto pozdravy zneli 28.4.2021 v úvode našej konferencie, o ktorej vás chceme teraz krátko informovať.
V rámci projektu Erasmus+ bol schválený aj náš projekt NO to EXTREMISM, so skratkou NOE. Jednou z jeho aktivít bolo aj zorganizovať a viesť konferenciu s európskymi partnermi – strednými školami v španielskej Malage, portugalskom Caldas da Rainha, talianskom (sicílskom) Leonforte, ktorú sme hostili my – GVMS.
Moderátorkou konferencie v angličtine bola koordinátorka projektu Mgr. Alžbeta Tabačková, ktorá pre túto aktivitu vybrala z prihlásených študentov najstarších – septimánov Andreu Filovú, Hanu Lošonskú, Luciu Holíkovú, Pavla Poláka, Timoteja Tabačka, Luciu Kováčovú a Zoju Zgurišovú, všetci si zaslúžia pochvalu za aktívnu účasť, prípravu a prezentáciu našej školy a krajiny v peknej, plynulej angličtine.
Konferenciu sme odštartovali z našej učebne informatiky trocha napätí, plní očakávania a miernej obavy, či si na nás technika neprichystá nejaké dramatické zápletky. Okolo desiatej sa „konferenčná miestnosť“ na virtuálnej platforme zaplnila 25 medzinárodnými účastníkmi – učiteľmi a žiakmi z troch európskych krajín – a rozprúdil sa kolotoč prezentácií, predstavovania svojich škôl a krajín a kreatívnych úloh, ktoré mali študenti v zmiešaných skupinách plniť.
Zaujímavou úlohou bolo napríklad nájsť v prezentácii o Slovensku tri nepravdivé správy – hoaxy. Medzinárodní účastníci ich rýchlo odhalili a ukázali tak svoju pozornosť a tiež schopnosť triediť informácie, overovať ich a kriticky myslieť – čo bola hlavná téma konferencie.
Jednotlivé tímy zložené z medzinárodnej posádky sa potom v súkromných „miestnostiach“ navzájom predstavili, podľa spoločných vlastností si zvolili názov (Basketball team, Chocolate team, Good vibes team, Nature team) a pracovali na zaujímavej úlohe: využiť ponúknutý nevinný obrázok a v grafickom programe z neho vytvoriť hoax – nepravdivú správu, ktorá by mala potenciál virálne sa šíriť sociálnymi sieťami. Vo fotogalérii tohto článku si vytvorené hoaxy môžete pozrieť – našťastie, ani jeden z nich sa na sociálnu sieť nedostane – veď študenti si uvedomujú škodlivosť takýchto bombastických správ a dokážu ich odhaliť. Dôkazom boli aj v skupinách vytvorené SIG (Safe Internet Guide) – Bezpečnostní sprievodcovia po internete. V plagátoch vytvorených v krátkom čase na túto tému sa to len tak hemžilo pojmami ako „overovanie informácií“, „dôveryhodné stránky“, „kritické myslenie“, „porovnávanie rôznych druhov zdrojov“. Tu bolo vidno, že mladí Európania sa na sieti rozhodne nestratia a hoci riziko uveriť hoaxu je dnes vysoké, vedia ako na to, aby ho minimalizovali.
V závere konferencie, po maratóne úloh sme sa dozvedeli aj spätnú väzbu – apka mentimeter vytvorila z feedbacku účastníkov „word cloud“ (oblak slov), ktorý je v galérii – sú tam slová ako:
zaujímavá, zábavná, dynamická, pôsobivá, priateľská… áno, aj taká bola naša prvá online konferencia a veríme, že také budú aj ďalšie akcie projektu NOE – navrhnutie loga a, ak v septembri povolí korona – prvá mobilita našich študentov, ktorá bude smerovať na Sicíliu. Dovtedy – CIAO!

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img