ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Internetová bezpečnosť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubica Štefáková, Gymnázium Vojtecha Mihálika v Seredi /1 JÚN 2021/
V dnešnej dobe trávime na internete všetci oveľa viac času, ako je vhodné. Výnimkou nie sú ani naše deti, ktoré sa museli prispôsobiť dobe a byť neustále online. Online vyučovanie, online konzultačné hodiny, online vypracovávanie a odovzdávanie domácich úloh, online krúžky a online stretnutia s kamarátmi. Mnohí rodičia boli spokojní, že vedia, čo ich deti robia a kde sú. Ale je tento virtuálny svet v detskej izbe skutočne bezpečný? Nie, nie je. Skrýva viac hrozieb a nástrah ako obyčajná ulica. Na tú nás však pripravovali rodičia už odmalička. Ale kto nás pripravil na nástrahy online sveta? Boli sme tam hodení zo dňa na deň s vierou, že sa „plávať“ naučíme sami. Rodičia nemôžu monitorovať každý náš klik či odpoveď na správu. Preto je efektívnejšie oboznámiť deti s možnými nástrahami a naučiť ich, čo v danej chvíli môžu robiť, komu sa zdôveriť alebo kam nahlásiť danú situáciu.
Naše gymnázium využilo pomoc najpovolanejších a obrátilo sa na Ministerstvo vnútra Odbor prevencie kriminality, ktoré ponúka preventívne aktivity pre študentov. Všetci naši študenti si vypočuli prednášku profesora Žilinskej univerzity Ing. Viktora Šoltésa, PhD., ktorá bola zameraná práve na internetovú bezpečnosť a nenávistné prejavy na internete. Študenti sa nielen danou problematikou oboznámili v rámci prednášky, ktorej súčasťou boli infografiky, videá, rady a odporúčania, ale mohli sa i osobne do diskusií zapojiť. Veľmi pozitívne hodnotili prístup i výstup lektora, aj extrémnu dôležitosť danej témy v dnešnej dobe. Sú plní očakávania, že im budú ponúknuté podobné prednášky aj v budúcnosti. S tým samozrejme súhlasíme. Naším očakávaním zasa je, že všetci naši študenti budú vedieť správne a pohotovo zareagovať na všetko, čo ich vo virtuálnom svete postretne.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img