ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Servis informácií z mesta: dnes odpovedá Organizačné oddelenie (2. časť)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /31 MÁJ 2021/
Dnes odpovedá Organizačné oddelenie MsÚ Sereď (2/2 časť).

O: Som držiteľom preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím. Na čo mám nárok?
O: Občania, ktorí sú držiteľmi preukazu ZŤP majú nárok na viaceré zľavy. Na Mestskom úrade v Seredi si vybavíte tieto:
– Príspevok na stravovanie seniorov – nepracujúci držiteľ preukazu ZŤP. Vybavuje Ing. Mária Mrnková, kancelária č. 6, 0903 243 093, maria.mrnkova@sered.sk.
– Opatrovateľská služba – v závislosti od zdravotného stavu. Vybavuje Ing. Mária Mrnková, kancelária č. 6.
– Znížená sadzba za záber verejného priestranstva na parkovanie (kým právnické aj fyzické osoby platia za vyhradené parkovacie státie 252,29 eur ročne, tak osoby ŤZP, ktoré sú podľa posúdenia príslušného orgánu odkázané na individuálnu dopravu vlastným autom, platia 51,25 eur ročne). Vybavuje Ing. Daniela Ivančíková, kancelária č. 2, daniela.ivancikova@sered.sk, 031/7892094, klapka 269.
– Znížená sadzba poplatku za komunálny odpad z 29,64 eur na 24 eur ročne. Nárok na zníženú sadzbu si držiteľ preukazu ZŤP uplatní podaním Žiadosti o zníženie miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Vybavuje Bc. Lucia Opátová, kanc. č. 4, lucia.opatova@sered.sk, 0948 340 037.

O: Mám nárok na príspevok na stravovanie?
O: Nárok na príspevok majú poberatelia starobného, predčasne starobného, invalidného, vdovského a vdoveckého dôchodku, ktorí nemajú príjem z pracovnej činnosti alebo z podnikania a spĺňajú aspoň jednu z nasledovných podmienok: vek nad 70 rokov, poberateľ dávky v hmotnej núdzi k dôchodku, držiteľ preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím. Vybavuje Ing. Mária Mrnková, kancelária č. 6, 0903 243 093, maria.mrnkova@sered.sk.

O: Poskytuje mesto Sereď opatrovateľskú službu?
O: Áno. Opatrovateľská služba je poskytovaná občanovi, ktorý je odkázaný na pomoc inej osoby pri úkonoch sebaobsluhy, úkonoch starostlivosti o svoju domácnosť a základných sociálnych aktivitách. Služba je poskytovaná v domácnosti klienta v pracovných dňoch v rozsahu min. 2 hod./denne a max. 8 hod./denne. Úhrada za opatrovateľskú službu je vo výške 1,50 eur za hodinu opatrovateľskej služby, ktorú si platí klient.

V prípade, že občan potrebuje väčší rozsah starostlivosti, ako mu je možné zabezpečiť v domácnosti formou opatrovateľskej služby a chce byť umiestnený do zariadenia pre seniorov (bývalý domov dôchodcov), môže požiadať na mestskom úrade o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu v zariadení pre seniorov. Vybavuje Ing. Mária Mrnková, kancelária č. 6, 0903 243 093, maria.mrnkova@sered.sk.

Ak zdravotný stav občana vyžaduje celodenné opatrovanie a občan chce zostať vo svojej domácnosti, je potrebné vybavovať príspevok na celodenné opatrovanie. Príspevok poskytuje Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Galanta, t.č. 031/2444999.
Komplexné informácie nájdete na stránke mesta: https://www.sered.sk/s191_opatrovatelska-sluzba

O: Dovŕšil som vek 62 rokov. Aké mám výhody od mesta?
O: Máte možnosť navštevovať Denné centrum pre seniorov a máte možnosť využiť zníženú sadzbu poplatku za komunálny odpad. Kompletné informácie nájdete na https://www.sered.sk/s223_poplatok-za-komunalny-odpad v časti 6) Vrátenie, zníženie a odpustenie poplatku.

 

O: Dovŕšil som vek 65 rokov. Aké mám výhody od mesta?
O: Pri dani z nehnuteľnosti máte nárok na zníženie dane vo výške 30 % z pozemkov, stavby na bývanie, bytu vo vlastníctve, jednu garáž alebo jeden nebytový priestor slúžiaci ako garáž vo vlastníctve fyzickej osoby (v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mesta Sereď č. 9/2019 o dani z nehnuteľnosti).
O: Pri dani za psa máte nárok na zníženie dane vo výške 50 % dane za psa v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mesta Sereď č. 10/2019 o miestnej dani za psa, za ubytovanie, za predajné automaty, za nevýherné hracie prístroje a za jadrové zariadenie.

O: Dovŕšil som vek 70 rokov. Aké mám výhody od mesta?
O: Máte možnosť príspevku na stravovanie, ak ste nepracujúci senior vo veku 70 a viac rokov.

O: Môžeme dostať telefónny kontakt na spoločnosti, ktoré si dali v mestskom rozhlase vyhlásiť voľné pracovné pozície?
O: Áno, telefónny kontakt poskytujeme.V prípade odstávky elektrickej energie alebo vody z mestského vodovodu poskytujeme odpovede ktorej lokality sa to týka.

O: Ako si zmením trvalý pobyt?
O: Trvalý pobyt sa nahlasuje v Ohlasovni pobytu mestského úradu. Po prihlásení nového pobytu, bude Váš predošlý pobyt zrušený a bude o tom upovedomená ohlasovňa Vášho predošlého pobytu, čiže odhlasovať sa zo starej adresy nemusíte. Po vykonanej zmene pobytu si treba vybaviť do 30 dní nový občiansky preukaz, ktorý sa dá vybaviť na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve PZ.
Vybavuje Pešková Viera, kancelária č. 8, viera.peskova@sered.sk, 031/7892094, klapka 253.

O: Čo je potrebné k zmene trvalého pobytu?
O: Pri zmene trvalého pobytu je potrebné predložiť platný občiansky preukaz a rodné listy maloletých detí do 18 rokov, v prípade, že sú rodičia detí rozvedení, treba aj rozsudok o rozvode a zverení detí do starostlivosti.
Za celú rodinu môže prihlásenie vybaviť aj jeden člen rodiny. V prípade, že občan nie je vlastníkom nehnuteľnosti, v ktorej chce mať trvalý pobyt, treba priniesť písomný súhlas s overeným podpisom vlastníka/spoluvlastníkov budovy alebo osobne príde s vlastníkom alebo spoluvlastníkmi na ohlasovňu pobytu, kde sa osobne podpíšu.

O: Aký je poplatok za zmenu pobytu v ohlasovni?
O: Samotný úkon prihlásenia sa na trvalý pobyt je bezplatný. Spoplatnené je len vydanie potvrdenia o trvalom pobyte na ohlasovni, a to správnym poplatkom vo výške 5 eur.

O: Je potrebné prihlásiť novonarodené dieťa na pobyt v ohlasovni pobytu?
O: Ak sa dieťa narodí na Slovensku, prihlásenie na trvalý pobyt nemusíte oznamovať, ten sa mu automaticky zaeviduje podľa trvalého pobytu matky.
Ak sa vám narodí dieťa v zahraničí, je začiatok jeho trvalého pobytu deň jeho prihlásenia v ohlasovni. Znamená to, že dieťa je potrebné prihlásiť po vybavení slovenského rodného listu.

O: Čo je potrebné k prideleniu súpisného a orientačného čísla?
O: Po vydaní kolaudačného rozhodnutia s vyznačenou právoplatnosťou, treba požiadať v kancelárii č. 8 o pridelenie súpisného a orientačného čísla na budovu. Treba vypísať žiadosť, doložiť kolaudačné rozhodnutie a adresný bod stavby (adresný bod je listina, ktorú vystavuje geodet, ktorý vypracoval geometrický plán) a geometrický plán.

O: Čo je potrebné k zrušeniu súpisného a orientačného čísla?
O: K zrušeniu súpisného a orientačného čísla je potrebné vypísať žiadosť a doložiť búracie povolenie.
***

Ďalšiu časť servisu informácií z oddelení mestského úradu Sereď vám prinesieme čoskoro.
Svoje prípadné ďalšie otázky na mestský úrad Sereď môžete posielať na mail zuzana.slahuckova@sered.sk.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img