ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

SK 8 obhajuje záujmy obyvateľov samosprávnych krajov už 15 rokov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Kancelária SK 8  |MM|  Združenie samosprávnych krajov funguje už 15 rokov. SK 8 bolo založené 16. mája 2006 v Bratislave, keď boli schválené aj jeho stanovy. Oficiálne vzniklo 29. mája 2006 po registrácii Okresným úradom Trnava.

 

„SK 8 existuje už 15 rokov. Hoci združenie samosprávnych krajov vzniklo v roku 2006, v minulosti bolo pomerne neaktívne. Činnosť združenia sme sa preto aj s novou župankou a županmi rozhodli rozprúdiť v januári 2018. Teší ma, že sa stávame relevantným partnerom vláde, parlamentu, štátnym orgánom a inštitúciám. Vďaka iniciatíve sa nám podarilo ovplyvniť viaceré zákony v prospech obyvateľov regiónov, napríklad v oblasti verejnej dopravy alebo krízového riadenia,“ uviedol predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

 

Ambíciou krajov je zaviesť tradíciu pravidelného dialógu s vládou Slovenskej republiky. Aktuálne sa zameriava predovšetkým na prípravu reformy verejnej správy, ktorá by podľa SK 8 mala byť postavená na princípoch decentralizácie, subsidiarity a fiškálnej autonómie krajov. Úpravou by malo prejsť rozdelenie kompetencií medzi štát, samosprávne kraje a obce, ako aj spôsobu financovania samospráv. Výzvou pre kraje je aj príprava efektívneho čerpania európskych zdrojov v rámci programového obdobia 2021-2027 a z Fondu obnovy.

 

„Pretrvávajúca pandémia poukázala aj na akcieschopnosť samospráv vrátane tých regionálnych. Zvládame aj úlohu takého rozsahu, akou je zabezpečovať masové očkovanie, čím nás poverila vláda. Od toho sa chceme odraziť v pripravovanej reforme verejnej správy. Sme totiž presvedčení, že kompetencie v mnohých oblastiach by pri efektívnejšej organizácii vecí verejných mohla vykonávať samospráva lepšie, adresnejšie, pružnejšie, hospodárnejšie a zo svojej podstaty bližšie k ľuďom,“ skonštatoval Viskupič.

 

Od roku 2018 má SK 8 kanceláriu, ktorá zabezpečuje odborné, organizačné, administratívne, hospodárske a technické úlohy súvisiace s jeho činnosťou. Následne boli v priebehu roka 2019 vytvorené odborné, metodické a iniciatívne orgány, takzvané „sekcie”,  pre oblasti identické s pôsobnosťou samosprávnych krajov, teda finančná, kultúrna, sociálna, dopravná, školská, zdravotnícka, energetická, regionálna a kohézna sekcia. Najnovšou je hospodárska sekcia. Združenie v novembri 2019 zorganizovalo premiérovú konferenciu na tému budúcnosti regionálnej samosprávy.

 

Združenie komunikuje s ostatnými organizáciami reprezentujúcimi samosprávy a nadviazala spoluprácu s Asociáciou krajov Českej republiky.

 

Členmi združenia SK 8  sú predsedovia samosprávnych krajov. Aktuálnym predsedom SK 8 je Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. Podpredsedami SK 8 sú Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a
Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja.

 

Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img