ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

25. máj – Medzinárodný deň nezvestných detí. Prinášame rady polície pre rodičov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Prezídium PZ SR |MM|   25. máj je dňom, kedy celý svet vyjadruje solidaritu s rodičmi, ktorých deti sa nevrátili domov, ale nikdy sa na ne nezabudne. Polícia Slovenskej republiky v tieto dni robí osvetovú kampaň na FB, ktorá môže pomôcť každému rodičovi. Tu sú hlavné posolstvá.

📌 ROZHOVORY SÚ NAJLEPŠIA PREVENCIA PRED NEZVESTNOSŤOU DETÍ
👉 Zhovárajte sa so svojimi deťmi, riešte problémy, nepodceňujte ich možné trápenia. Drvivá väčšina nezvestných detí uteká z domu. Zabráňte tomu.
📌 TAKMER KAŽDÉ NEZVESTNÉ DIEŤA SA NÁJDE
👉 Na Slovensku sú ročne tisíce nezvestných detí. Do tejto štatistiky sa započítavajú aj opakované nezvestnosti napríklad tých detí, ktoré často utekajú z domu.
👉 Absolútna väčšina nezvestných detí sa nájde v poriadku.
👉 Pri zvyšnom počte môžeme hovoriť o dvoch hlavných dôvodoch, prečo nezvestnosť trvá – dieťa utieklo z domu a ešte sa nevrátilo alebo je s jedným z rodičov a ide teda o takzvaný „rodičovský únos“.
📌 NEČAKAJTE 24 HODÍN, NEZVESTNOSŤ NAHLASUJTE IHNEĎ!
👉 Ak neviete, kde sa nachádza váš blízky, obráťte sa ihneď na políciu. To platí dvojnásobne v prípade nezvestnosti detí a mladistvých. Nečakajte ani hodinu navyše, ako to môžete vidieť v rôznych filmoch.
👉 Ak ste sa presvedčili, že vaša blízka osoba nie je na žiadnom z miest, kde štandardne chodí, nečakajte a príďte na políciu.
📌 AJ VY MÔŽETE POMÔCŤ POLÍCII V PRÍPADE NEZVESTNÝCH DETÍ
👉 Zdieľajte pátranie z oficiálnych komunikačných kanálov Policajného zboru na Facebooku
👉 Zaregistrujte sa už dnes na https://www.amberalert.sk/ a keď bude dieťa v ohrození, polícia vám pošle e-mail so všetkými podstatnými informáciami.
👉 Buďte všímaví k svojmu okoliu, nemajte strach nahlásiť polícii akékoľvek podozrenie, že ste mohli vidieť nezvestné dieťa
📌 DVE HLAVNÉ PRÍČINY NEZVESTNOSTI SLOVENSKÝCH DETÍ
👉 Žiadne únosy, žiadne dodávky. Za takmer všetky nezvestnosti slovenských detí môžu ich úteky z domu či z reedukačných centier alebo takzvané „rodičovské únosy“, čo ani nie je samostatným trestným činom.
📌 ÚNOSY DETÍ BIELOU DODÁVKOU – KRÁĽ HOAXOV, KTORÝ NEMÁ V NAŠEJ HISTÓRII OBDOBU
👉 Za posledné roky sa nestal žiadny únos dieťaťa na Slovensku. S vysokou pravdepodobnosťou k tomu nedošlo v samostatnej histórii štátu. Nehovoríme o tzv. rodičovských únosoch, ale o klasických únosoch, keď dieťa unesie cudzia osoba mimo rodičov.
👉 Všetky doposiaľ publikované statusy o údajných dodávkach, ktoré sa pokúšajú uniesť deti, boli hoaxom. Polícia takéto správy šíriace sa na Facebooku vždy preveruje.
📌 KOMENTÁRE, KTORÉ MÔŽU ZABIŤ
👉 V dnešnej dobe je úplne „normálne“, že sa v diskusiách na internete objavujú primitívne komentáre s cieľom zaujať či vyhrať pomyselnú trofej v trápnosti a cynickosti. „Zábava“ sa končí, keď sa takéto komentáre objavujú pod statusmi, ktoré informujú o nezvestnosti konkrétnych osôb.
👉 Prečo? Lebo niektoré nezvestné osoby si zvyknú vyhľadávať o sebe informácie, ktoré súvisia s pátraním. Sú medzi nimi aj deti, ktoré napríklad ušli z domu alebo mladiství so samovražednými myšlienkami. Práve druhá skupina je najviac ohrozená.
👉 Keď si tínedžer prečíta primitívne komentáre na jeho adresu, je reálne, že v ťažkom nervovom rozpoložení sa pokúsi siahnuť si na život. Priamo k tomu tak prispejú zbytočné komentáre. Ich autori si krv zo svojich rúk už do smrti nezmyjú.
📌 NEPREHLIADNI SIGNÁLY „ONLINE-GROOMINGU“
👉 Pri príležitosti Medzinárodného dňa nezvestných detí AMBER Alert Europe, neziskové organizácie v oblasti ochrany detí a orgány činné v trestnom konaní z celého sveta zapojili influencerov do boja proti online grooming-u prostredníctvom tanečnej výzvy so skrytým významom a to priamo na platforme TikTok.
Viac:
📌 DATÁBAZA NEZVESTNÝCH MALOLETÝCH A MLADISTVÝCH DO 18 ROKOV: https://www.minv.sk/?patros-index
📌 AMBER ALERT
👉 Pohotovostný systém v SR na zvýšenie šancí vypátrania uneseného/nezvestného dieťaťa v bezprostrednom ohrození života a zdravia.
👉 Zaregistrujte si na tomto webe svoju emailovú adresu a keď polícia z taktického hľadiska uzná za vhodné, že je nutná okamžitá medializácia dieťaťa v nebezpečí, všetky informácie vám prídu mailom.
Zdroj informácií: Policajný zbor

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A nezvestné deti su aj Palermo, Kovac, Cervo a spol. Urcite rodicom tiez chybaju treba ich policii pomoct co najskor najst.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img