ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Zimná údržba ciest bola najefektívnejšia za posledných päť rokov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM|  Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja (SÚC TTSK) vyhodnotila obdobie zimnej údržby cestných komunikácií 2020/2021, ktoré trvalo od novembra do marca. Reorganizáciou práce, ale aj vďaka nasedeniu novej techniky sa zefektívnilo využívanie posypového materiálu a organizácia zaznamenala pri vyšších výkonoch najnižšie náklady za uplynulých päť rokov.

 

„Som rád, že zmeny systéme práce, ale aj nákup novej techniky sa ukázali ako správne a pomohli nám zvýšiť efektivitu zimnej údržby. Dlhotrvajúce chladné a snežné počasie v porovnaní s minulými rokmi spôsobilo nárast výkonov na cestách. Oproti minulej sezóne išlo v prípade pluhovania o nárast o 1060 %. Aby boli cesty bezpečné, použili sme až o 206 % väčšie množstvo posypového materiálu. Napriek tomu sme zaznamenali zníženie prevádzkových nákladov,“ skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.

 

V uplynulej zimnej sezóne SÚC TTSK udržiavala predovšetkým cesty druhej a tretej triedy v správe kraja. Na základe zmluvy so Slovenskou správou ciest sa starala aj o cesty prvej triedy v Trnavskom a Bratislavskom kraji. Spolu išlo o viac takmer 2.000 kilometrov pozemných komunikácií, čo je porovnateľné s predchádzajúcou sezónou. Na zabezpečovaní zimnej údržby sa podieľalo 62 dispečerov a 150 vodičov. V porovnaní s predchádzajúcou zimou rokom bolo počasie nielen chladnejšie, ale bolo aj výrazne viac dní so snežením.

 

„V zmysle Operačného plánu zimnej údržby 2020/2021 boli prijaté opatrenia, ktorých výsledkom je efektívnejšie a racionálnejšie využitie ľudských aj materiálnych zdrojov. Prehodnotili sme napríklad prerozdelenie okruhov ciest jednotlivých stredísk. Teší ma, že sme tak dokázali pružnejšie reagovať na výkyvy počasia aj so zapojením komplexne obnoveného vozového parku,“ doplnil riaditeľ SÚC TTSK Dalibor Trebichalský.

 

Nová technika, ktorú pre SÚC TTSK zakúpila trnavská župa, je multifunkčná. Vďaka vyše dvom stovkám kusov prídavných zariadení je pripravená na použitie aj počas letnej sezóny, a to na mulčovanie trávy alebo čistenie krajníc a rigolov popri cestách.

 

Jozef Viskupič, trnavský župan

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img