ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Na ochranu hraníc socializmu boli hrdí napriek tomu, že zabíjali ľudí…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Áno, bolo to tak a bývalí pohraničiari sa schádzajú ešte aj dnes v presvedčení, že to čo robili bolo správe.

Je pravdou, že u nás si na históriu a jej pripomínanie veľmi nepotrpíme, no len kúsok za hranicami na Morave žije bývalý pohraničiar, ktorý v priestoroch garáže a letnej kuchyne svojho rodinného domu  múzeum venované „hrdinským pohraničiarom“ má. A to so všetkým, čo k nemu patrí. Kopa originálnych uniforiem, upomienkových predmetov, vlajok, odznakov…

To všetko v mene hesla: „NEPROJDOU…“

https://www.naexpediciu.sk/clanky/neprojdou-netradicne-muzeum-venovane-socialistickym-pohraniciarom/

Áno aj odznaky a vyznamenania patrili v vojsku a ZNB a teda aj k pohraničiarom. Ako všetky zložky ZNB, aj pohraničiari mali spolupracovníkov. A tí najaktívnejší tiež mali svoje odznaky…

Ďalší z odznakov vydražený opätovne v Českej republike je už súčasťou zbierky múzea totality.

Len, aby sme nezabudli…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Treba dodať že 3X sa kričali stoj lebo strelí 3X výstrel do vzduchu a keď prekročiť el hraníc nezačal strieľať prvý hneď po prvom vy strele do vzduchu ale to musíš niečo vedieť a nie iba zavádzať Pozri si policajné zásahy z USA tam sa moc neprajú a hneď strielaju

  2. je smiesne, ze vam nevadi strielanie do vlastnych ludi, zakaz opustit republiku, zakon o drzani huby a pod. , ale povinnost nosit rusko pocas pandemie, resp. AG testy su najkrutejsie porusovanie vasich ludskych prav.

  3. Mediálne masírovanie mozgov na pokračovanie. Čo však môžeme očakávať od „novinárskych hyen“ ako SCHUTZ, VAGOVIČ, TÓDOVÁ, MAJKO?

  4. Keď bola povinná základná vojenská služba a niektorí boli poslaní na hranice, určite to chlapcom nebolo po vôli, ale jednoducho tam museli ísť i keď oni samí boli v nebezpečenstve. Boli možno aj takí, čo si niečo dokazovali, ale nemyslím si, že by boli všetci po utečencoch strieľali. Nemali by sme ich všetkých do jedného vreca hádzať!

  5. niekto dostal povolávak k PS ktorá patrila pod MV a niekto do ČSLA pod MNO . nikto si nevyberal a nepoznám nikoho kto by tam išiel s laskou . plnil sa rozkaz a kto ho nesplnil bolo mu to zrátané . skôr by som očakával že na pranier pôjdu velitelia a ale oni si spokojne prdia do vankušov a tu je snaha nahaňať toho posledného v rade

  6. Miloš a načo si tam šiel, keď ti je všetko z býv. režimu proti srsti? Má tam múzeum, a? Slúžil u pohraničiarov, ako iní u bezpečnosti, štb a pod. A slúžili tam aj vojaci ako iní boli u tankistov, delostrelcov, motostrelcov, ženistov atď. Aj svokor bol u pohraničiarov a nikoho nezastrelil, ani po nikom nestrieľal. A môžeme nadávať koľko chceme ale hranice neboli tak veľmi na škodu. A ostrí pohraničiari by sa dnes zišli ako soľ, najmä na hraniciach Schengenu, keďže neschopný Frontex nedokáže ustrážiť ani ho..o, súdiac podľa počtu nelegálnych „migrantov“, ktorí sa vyloďujú na území EU bez dokladov so železnou pravidelnosťou. Výhoda hraníc bola, že aspoň by sa sem vo veľkom nevozil bordel aký máme aj teraz napr. v areáli býv. Milexu, a iných sračiek. Ale chápem, že momentálne je v móde odsudzovať všetko a všetkých, ktorí mali niečo s býv. režimom – samozrejme česť výnimkám, ktorí dnes robia kariéru a hrajú sa na bojovníkov proti korupcii a pod. žvásty pre ovečky. Len pre porovnanie, na čs hraniciach bolo zastrelených cca 500 ľudí. Od 1998 do 2019 bolo na hranici USA s Mexikom zastrelených viac ako 7000 ľudí. Jaj, pardon, porovnávam, to sa nesmie, prepáčte. Zabudol som že USA a Izrael nemožno kritizovať za nič 🙂 Nuž čs. pohraničiarom česť a heslom Neprojdou by sa mali riadiť tí, čo akože strážia hranice EU, najmä prímorské.

  7. SLÚŽIM SOC. VLASTI 20. mája 2021, 14:31 – srdecna vdaka, vazim si zaradenie do vazenej spolocnosti. Este prosim doplnit min. Eugena Kordu a Pala Fejera. Vsetci sa dokazali v spravny cas postavit nespravodlivosti a bezpraviu. Vieme pomenovat zlo pravym menom a – priezviskom. 😉 A nie anonymne.

    Este raz vdaka.

  8. Za komunistov sme tu mali Vlado úplný ekologický raj, že? Tú horu luženca nám sem navozili zo západu, že? Rôzne odkaliská, v každej doline stredného Slovenska mega komín, alebo napr. čo taká atómka A1 neďaleko nás? Ten rádioaktívny odpad odtiaľ budeme likvidovať že vraj do 2033. Škoda aj ďalej menovať, s ekológiou si dal veľmi zlý príklad, tam sa teda komouši nepárali.

  9. Anonym nehladaj blchy zo stareho rezimu,je to pluvanec oproti tomu co sa deje teraz,jednoducho vtedy to bolo tak a tazko tomu v tej dobe mohol niekto zabranit. Vtedy to bolo so Sovietskym zvazom na vecne casy,no a teraz to je z USA na vecne casy a nikdy inak. S pozdravom.

  10. pre Miloš Majko 20. mája 2021, 18:51
    Ešte si zabudol na Arpáda Šoltésza 🙂 Aj to výkvet slovenskej novinárskej obce ako už predtým menovaní. Čo je však smutné, tejto váženej spoločnosti chýba zopár, pre novinárov myslím veľmi potrebných vlastností ako sú slušnosť, sebareflexia a najmä objektivita. Napr. Tódová, verejne klamala, keď písala o útoku na Karolínu Farskú. Bolo zverejnené video, ktoré to jasne popiera. Ospravedlnila sa? Priznala omyl? Nehrozí, ona nemusí. Šoltész, verejne urážal Slovákov a čo sa stalo? Nič. Dokonca bol zbavený obvinenia. No na Rostasa bolo za článok poslané komando. To nie je dvojaký meter, že? Atď. Miloš, novinári majú za úlohu informovať, nie sa hrať na sudcov, porotcov aj katov. Tak sa to konečne vy vážená novinárska spoločnosť naučte.

  11. Nezávislý novinár prepáč, že som zabudol na váženého E. Kordu. Zabudol si ešte na Štefana Hríba a niet na váženejšiu spoločnosť.

  12. Nechápem celkom význam článku. Vychádza mi z toho z každého rožku trošku. Je v tom poukázanie na minulosť, pohŕdanie, odsúdenie, kritika, nepochopenie vtedajšej doby?

  13. Chlapci vam ten primitív rostas dobre vymasiroval mozog. Určite ste si tie jeho kecy overili že? Milujem takýchto blbeckov čo si ani neprečitaju článok a hneď ho zdieľajú na FB ako svätú pravdu – hlavne že odhalili všetky spiknutia vládcov tejto zemegule.

  14. SLÚŽIM SOC. VLASTI 20. mája 2021, 21:17 – v poriadku, nic sa nedeje, kazdy z nas je omylny. Nabuduce budes vediet, lebo ja som preto napisal. „min.“ 😉 a Ty si mozes doplnit sam. Bez nasledkov, slobodne s tym vsak, ze ja sa s Tvojim doplnenim stotoznit nemusim.

    Krasna je ta demokracia, nie? 😉

  15. Krasna demokracia, sloboda, spravodlivosť ala typu Štefana Hríba? Porušovanie zákonov počas pandémie /viď jeho reštaurácia pod hradom/. Vieš na Slovensku je jeden vážny spoločenský problém a to, že ten „NÁŠ“ človek môže všetko, iný nie. Prepáč u spomenutej osoby je to v poriadku, nakoľko patrí medzi váženú spoločnosť.

  16. SLÚŽIM SOC. VLASTI 21. mája 2021, 9:05 – Tvoje nazory su zvlastne. A zvlastne je, ze sa snazis navodit dojem, ako keby to boli nazory aj inych ludi.

    Ja som za to, aby kazdy kto porusi zakon niesol zodpovodenost. Aj Tebou spominany klub Stefana Hriba. Neuznavam a odsucujem pojem „nas clovek“.

    Povazujem teda za smutne Tvoje vyjadrenie: “ u spomenutej osoby je to v poriadku, nakoľko patrí medzi váženú spoločnosť.“
    A povazujem za neprijatelne, aby si ho spajal v dislusii so mnou.

  17. pre Anonym 20. mája 2021, 19:02, chod sa pozriet do nemecka francuzska anglicka kolko oni produkuju radioaktivneho odpadu, a netrep blbosti!!!

  18. Aj ja som za to, aby každý, kto poruší zákon, niesol zodpovednosť. To by malo platiť predsa v každom režime. Každý vedel čo ho v prípade porušenia zákona čaká. Vtedajší zákon neporušili tí, ktorí na hraniciach plnili svoje povinnosti. Môžeme sa baviť o morálnosti vtedajších zákonov, ale aj vtedy platilo, že platný a účinný zákon sa má rešpektovať.

  19. Anonym 20. mája 2021, 19:02 Bývalý režim bol, aký bol. Najmä nešetrný k enviromentu. Potom ale prišli tie „lepšie“ časy, ktoré tu dodnes zažívame! Pred pár dňami prišla žiadosť od USSteal na vládu o podporu. Po kúpe VSŽ za facku 60 mil. USD (ak odrátame 10 r. daňových prázdnin) má takýto príjem GR USS za ostatných 10 r! Pritom USS neinvestovali do modernizácie tech. zariadení NIČ! Ak neveríš, stačí si sadnúť do vlaku v Turni n.Bodvou a vystúpiť v KE na hl. stanici. Ak tadiaľ pôjdeš aj za slnečného dňa, tam je stále zamračené. Načo bol Matelko pred pár dňami v Pitsburgu? Ak vieš, odpovedz! To sa americkým drancovačom podniká! Ruda a plyn z nenávideného Ruska, exhaláty zostávajú tu a hoci sa to nekričí do éteru, zamestnanosť klesá. A kam plynú zisky….? Na to si odpovedz sám! Ale SR z toho nemá nič!
    A keď si otvoril otázku A1, tak sa spýtaj prečo sme po 6 resp. 8 rokoch prevádzky zmodernizovaných blokov V1 ich oba zatvorili! Tie mali slúžiť až do 2030? Tie sa teraz rozoberajú na šrot a samozrejme na tom s čistým ziskom participujú Západné spoločnosti. To je ovocie práce a rozhodnutí politikov a lá Dzurinda či Mikloš. Na UA zanechali po sebe „pekné “ výsledky práce. A keď nevieš, obaja títo zmrdi sa postarali o to, že ani viac ako po 13 r. „nevieme“ uviezť do prevádzky ani jeden z blokov EMO 3,4 hoci v čase predaja SE sa nachádzali v stave na MAX. dva r. dostavby a uvedenia do prevádzky!

  20. s.i.n.
    V1 v pristupovom konani schvalil Meciar.
    EMO 3,4 poslednych 12 rokov pred matelom „financoval“ ZDER SD
    takze ee, zly priklad

  21. Jozef 21. mája 2021, 11:25 Čítaj s porozumením. O osude V1 sa rozhodovalo keď Mečiar bol v politike už len poskok. Celé SE predal za podlých 860 mil. Miklóš s Dzurindom. A ak sa nemýlim, prístupové rozhovory sa začali za Dzurindovho šéfovania, Ten bol v Amerike takmer každý týždeň. A všetci dobre vieme kde sa varí politická polievka na Slovensku. V parlamente to nie je….A s EMO tu nezavádzaj ľudí. Po kúpe SE si dostavbu financoval Enel a dokur..il to tak, že sa chce to vzdať. Mal by si vedieť o tom viac ako ja, veď si tam dosť dlho pôsobil.

  22. V roku 1994 Meciarova vlada prijala uznesenie ze prve dva bloky JB budu odstavene do roku 2000. Dzurinda to nariadenie vlady neskor zrusil.

    To ze mohli este dnes makat nepopieram. Taliani…..to je na roman

  23. Zažil som, prežil som a viem o čom to bolo.
    Kde „slúžili“ transparentní nezávislí novinári?
    Viete, mám roky na to, aby som si pamätal viac, ako niektorí PC sedátori

  24. slúžil som na hraniciach 21. mája 2021, 23:23 – tak sa pochval s podrobnostami.

    Alebo to nechame v style predchadzajuceho prispevku pod nickom „pohranicne pasmo“ ? 😉

  25. Myslím si, že nie sú potrebné.
    Máte vlastný štýl evidencie IP adries a to je každému jasné na čo môžu byť použité.
    🙂

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img