ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

SK 8: Navrhované zmeny v územnom plánovaní sledujú správny cieľ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Kancelária SK 8 |MM|  V rámci reformných zámerov podpredsedu vlády Slovenskej republiky Štefana Holého v stavebnom konaní je pre SK 8 kľúčový pripravovaný zákon o územnom plánovaní. Územné plánovanie je totiž základným nástrojom samospráv pri plánovaní využívania územia. Samosprávne kraje by v tejto oblasti mali prevziať časť kompetencií okresných úradov v sídle kraja. SK 8 tento návrh považuje za dobrý základ rozvoja regiónov.

 

„Iniciatíva podpredsedu vlády Holého spočíva, okrem iného, v rozdelení procesov územného plánovania a stavebného konania do dvoch samostatných zákonov. To vítame. V rámci tvorby nového zákona o územnom plánovaní chceme prevziať časť kompetencií okresných úradov v sídle kraja. To znamená, že budeme záväzne posudzovať súlad plánu obce s plánom kraja, čo je logické a správne,“ uviedol predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

 

Návrh zákona z pohľadu SK 8 viac-menej zachováva osvedčenú štruktúru orgánov územného plánovania, ktorými sú obce a samosprávne kraje. Takéto rozvrhnutie tiež zodpovedá princípom subsidiarity a proporcionality pri organizácii verejnej správy. V rámci evolúcie predpisu sa zavádzajú aj nové druhy územnoplánovacej dokumentácie, územný plán mikroregiónu alebo územný plán významnej investície.

 

„Novým nástrojom v zákone je takzvaný revízny mechanizmus, ktorý by mal zabezpečovať, aby rozvoj územia nedoplácal na nečinnosť orgánov územného plánovania. Túto ambíciu podporujeme. Smutným faktom je, že na Slovensku máme stovky obcí bez spracovaného územného plánu. Na lepšiu ilustráciu, podľa župana Luntera, to je v Banskobystrickom samosprávnom kraji až 67 %. Existencia týchto bielych miest brzdí mnohé procesy v územnom plánovaní a stavebnom konaní a, v konečnom dôsledku, rozvoji regiónov,“ doplnil Viskupič.

 

SK 8 nemá s podpredsedom vlády Holým žiadnu špeciálnu dohodu. Samosprávne kraje v rámci tvorby zákona len hája svoje kompetencie v územnom plánovaní a regionálnom rozvoji, za čo sú primárne zodpovedné aj zo zákona. Napriek tomu v prvotnom návrhu zákona vyššie územné celky, ako orgány územného plánovania, chýbali.

 

Na margo medializovaných informácií k procesu prípravy legislatívy predseda Viskupič uviedol, že „začína byť pravidlom, že jedna z organizácií zoskupujúcich samosprávy, presnejšie len 58 zo 141 miest na Slovensku, odmieta komunikovať. Dokonca avizovala, že sa nebude zúčastňovať na stretnutiach k pripravovanej legislatíve. Po vypovedaní gentlemanských dohôd a memoranda o spolupráci pri nastavení čerpania eurofondov v novom programovom období ma to ani neprekvapuje. Namiesto nálepkovania, kto je v akej diskusii irelevantný, odporúčam využiť štandardné nástroje pri tvorbe a pripomienkovaní legislatívy. Ignorácia a odkazovanie si cez médiá ešte žiadnu tému neposunuli vpred a nepriniesli zlepšenie kvality regiónov a života ľudí žijúcich v nich.“

 

Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img