ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Kaštieľ zabojuje o štátnu dotáciu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /17 MÁJ 2021/
Sereď sa zapojila do výzvy o príspevok zo štátu na obnovu časti kaštieľa. Naša národná kultúrna pamiatka by konečne mohla dostať novú strechu, zrekonštruovala by sa jeho južná časť a vznikol by priestor pre galerijné účely.

Obnovme si kaštieľ
V máji podalo oddelenie projektov mesta projektovú žiadosť v rámci výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR. „Opätovne sme kompletne pripravili a podali projektovú žiadosť o dotáciu na Ministerstvo kultúry SR. Jedná sa o dotačný systém Obnovme si svoj dom a jeho podprogram je zameraný na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy,“ vysvetlil Branislav Bíro z mestského úradu, ktorý sa v Seredi venuje projektom.
Seredský kaštieľ sa nachádza v nepriaznivom stavebno – technickom stave, má poškodenú strechu, nosné konštrukcie, výrazne sú poškodené omietkové vrstvy aj výplne otvorov.

Postupná obnova: strecha a južné krídlo
Aktuálny projekt je zameraný na postupnú obnovu. „Záchrana tejto národnej kultúrnej pamiatky sa bude týkať hlavne stavebných objektov: centrálna časť strechy a južné krídlo objektu kaštieľa. Prínosom projektu má byť zachovanie a prezentácia kultúrneho dedičstva na lokálnej a národnej úrovni, ďalej dosiahnutie trvalo udržateľného a stavebnotechnického stavu národnej kultúrnej pamiatky a čiastočné odstránenie jej havarijného stavu,“ uzavrel Branislav Bíro. Pri úspešnej realizácií projektu môže mesto rátať aj s priestormi pre svoje kultúrnospoločenské aktivity, prezentáciu rôznych exponátov, či osvetovú činnosť.

Tretina kaštieľa je už v rukách nájomcu
Začiatkom tohto roka sa seredská verejnosť oboznámila s menom vysúťaženého nájomcu severného krídla kaštieľa. Ten sa zaviazal, že do stanoveného termínu v tejto časti sprevádzkuje reštauračnú časť, kancelárske a školiace priestory a tiež zrekonštruuje priestory suterénu. Na túto časť seredského kaštieľa sa podaný projekt nevzťahuje, avšak v prípade schváleného projektu mesta je veľký predpoklad, že práce budú na seba nadväzovať.

O čerstvo podanom projekte sa detailne oboznámia poslanci mesta na najbližšom zastupiteľstve. Výsledky rozhodnutia členov dotačnej komisie MK SR budú zverejnené do konca júna 2021 a v prípade schválenia nášho projektu by sa mohlo začať s rekonštrukčnými prácami v prvej polovici roka 2022.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Takto nechali zdevastovať kaštieľ. Keby boli postupne ho opravovali, nemusel by byť v takomto stave. Tie obrovské čiastky, čo sa dávalo futbalistom, iste by boli pomohli ako tak nenechať tak zdevastovať kaštieľ. Keby len na opravu strechy. Nemuselo sa čakať len na eurofondy. Tie môžeme dostať, ale aj nie.

  2. Vizitka predstaviteľov mesta. Hanba, ostuda. Interiér celý rozbúraný. Možno, že stoja, ako tak obvodové múry. Možno, že je to účelom, aby sa zbúral a nejaký zbohatlík si tam postaví haciendu.V Seredi je všetko možné.

  3. Veselicky keď ho podpálili bezdomovci povedal že najlepšie by bolo keby vyhorel Mám to od çloveka ktorý to počul na vlastné uši. Takže aj tak sa dá ……

  4. Ale skutocnost ja naozaj taka ze keby sa zbural a podla neho postavil novy tak by to bolo lacnejsie, kvalitnejsie a prevadzkovo udržateľnejsie. Takto to bude len platovanie stareho.

  5. Je to len diera na peniaze. Zbúrať, preorať, nálezy čo sa nájdu dať do múzea. Bohužiaľ nič lepšie sa s tým nedá urobiť.

  6. Mame drzat palce, len si spomenme ako presustrovalo vedenie mesta predchadzajuce uspesne vyzvy…
    Velmi tazko nam priklepnu dalsie peniaze ked videli ako sa nam do tych oprav „chcelo“.

  7. Jeden pán zo serede nemenovaný vybavil dotácie na záchranu kaštieľa a plus ešte niečo navyše.ale cele to spadlo na tom že pán primátor neviem presne ktorý ale tuším vranovic dal tomu stopku s dvovodu takého že pán zo serede by dohliadal na chod práce plus kontrola financií .tak sa im to nepáčilo že by im nekvaplo do vačku.mam na toho pána kontakt je to čestný seriózny človek.

  8. Nemáte pravdu ten kaštieľ patrí do Serede a dá sa ešte poopravovať držím palce a verím že ešte zmanite podaktorí svoje názory.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img