ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Branislav Kružlík po prvýkrát predstavuje verejnosti svoju zbierku hodiniek s vyše 200 exemplármi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dom kultúry a Mestské múzeum v Seredi pripravili výstavu hodín z 19. storočia a hodiniek z 20. storočia pod názvom TIK – TAK. Výstavné exponáty sú zo súkromnej zbierky Branislava Kružlíka.

Branislav Kružlík pochádza zo Serede a ku zberateľstvu hodiniek ho priviedol jeho otec Vojtech, ktorý sa tiež venoval tejto záľube. Ako samotný zberateľ o sebe prezradil zaujíma sa aj o históriu faktu. Už ako 9-ročný rád čítal literatúru a jeho prvou prečítanou knihou bola kniha od autora Vojtecha Zamarovského „Za siedmimi divmi sveta“. Po škole podnikal v gastronómii, poslednú prevádzku zavrel v roku 2010. Z dôvodu vtedajšej ekonomickej krízy odišiel do Švajčiarska, kde sa uplatnil najprv pri armatúrskych a neskôr v elektroinštalačných prácach.

Zberateľstvu hodiniek sa intenzívne venuje posledných šesť rokov. Dnes jeho zbierka prevýšila 200 exemplárov a väčšinu z nich sa rozhodol po prvýkrát predstaviť verejnosti: „Pravidelne sledujem aktivity Mestského múzea, sám som v minulosti poskytol medzi exponáty určité starožitné predmety. Vedúcej Márii Dikovej som ponúkol možnosť usporiadať výstavu hodiniek a ona bola tejto myšlienke okamžite naklonená. Čakali sme už iba na vhodný termín,“ vysvetlil Branislav Kružlík.

V jeho unikátnej zbierke hodiniek, môžeme vidieť na výstave napríklad hodinky, ktoré boli určené na prezenčné dary ako napr. hodinky Muammara Kaddáfího, ktoré vydražil v aukcii v roku 2015. Týmito hodinkami jeho záľuba začala. Zberateľ vlastní najmä hodinky značky Prim z ČSSR a ZSSR, švajčiarske hodinky od 30. rokov 20. storočia po súčasnosť. V zbierke má aj vreckové hodinky ale aj stolové francúzske hodiny z 19. storočia s lyrickým motívom.

„Špecializujem sa na najmä na náramkové hodinky. Denne sledujem aukcie po celom svete, aby som si rozšíril zbierku. Zaujímam sa najmä napríklad o sériu spomínaných hodiniek, ktoré boli určené na prezenčné dary zamestnancom, ktorí slúžili v službách Líbijskej Džamáhiríe Muammara Kaddáfího. Lenže týchto modelov je veľmi málo,“ hovorí Branislav Kružlík. A ktoré hodinky považuje za najcennejšie ? Jednoznačne tie, ktoré dostal od otca: „Ako malé dieťa som tieto hodinky pokazil. Napriek tomu, že nefungovali, otec ich nevyhodil. Keď som mal tzv. „zberateľskú krízu“, tak mi ich podaroval a ja som mal obrovskú radosť, že si ich v tom čase aj keď nefunkčné, odložil. Opravil som ich a dnes sú najvzácnejším kúskom v zbierke.“

Zberateľ sa venuje aj opravovaniu starých hodiniek. Náhradné diely je ale veľmi obtiažne zohnať. Objednať sa dajú totiž iba pôvodné, ktoré sú z rozobratých kusov a roztrúsené po celom svete. Ako hovorí samotný zberateľ, niekedy sú náhradné diely nezohnateľné.

Mestské múzeum spolu so zberateľom Branislavom Kružlíkom Vás srdečne pozývajú na návštevu tejto zaujímavej zberateľskej výstavy, ktorá potrvá do 14. júna 2021.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img