ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Aplikácia Učko prinesie učiteľom aktuálne informácie priamo do mobilov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR  |MM|  Štátny pedagogický ústav v spolupráci so vzdelávacím programom Digital League vytvorili bezplatnú mobilnú aplikáciou. Jej cieľom je pomáhať pedagogickej komunite orientovať sa v uverejňovaných rozhodnutiach či usmerneniach a sprostredkovať informácie o plánovaných, ako aj realizovaných webinároch a ďalších podporných nástrojoch. Aplikácia je priamo prepojená s portálom Učíme na diaľku, ktorý slúži ako nástroj oficiálnej komunikácie ministerstva školstva, a podpory pre učiteľov, riaditeľov, zriaďovateľov a ďalších pedagogických aj odborných zamestnancov počas pandemickej situácie.

Portál Učíme na diaľku pravidelne komunikuje novoprijaté usmernenia a odporúčania rezortu školstva, vedy, výskumu a športu SR a jeho organizácií. Učiteľom, riaditeľom, zriaďovateľom aj rodičom ponúka v krízovej situácii pomoc prostredníctvom e-mailového poradenstva i prehľadu využiteľných zdrojov, nástrojov pre tvorbu a vedenie výučby na diaľku, ako aj po návrate žiakov do škôl. „Podporu učiteľov a učiteliek považujeme za jednu z najdôležitejších podmienok pre udržanie kvality vzdelávania aj počas náročného obdobia spojeného
s pandemickou situáciou,“
hovorí Miroslava Hapalová, riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu (ďalej „ŠPÚ”).

Ambíciu zjednodušiť učiteľom prístup k informáciám týkajúcich sa fungovania škôl počas pandemickej situácie a podporiť ich v kritických obdobiach má mobilná aplikácia Učko. „Chceme, aby ministerstvo bolo bližšie učiteľom, žiakom aj rodičom. Od začiatku sa preto snažíme intenzívne komunikovať všetky opatrenia a informovať školy aj rodičov. Táto aplikácia je ďalším z krokov, ako dostať informácie z ministerstva bližšie k učiteľom,“ priblížil minister školstva Branislav Gröhling.

Učiteľom priamo do mobilných zariadení prinesie novinky z portálu Učíme na diaľku v podobe informácií o rozhodnutiach ministra, manuáloch či usmerneniach pre školy z dielne rezortu školstva, ako aj informácie o pripravovaných webinároch. Rovnako je prostredníctvom Učka možné využiť službu virtuálneho poradenstva.

Aplikáciu bezodplatne vyvinuli účastníci vzdelávacieho programu Digital League.  „Spolupráca nás zaujala, nakoľko spĺňala všetky kritériá, ktoré v programe máme, a to aby bola výstupom digitálna inovácia so spoločenským dosahom,” hovorí Radovan Šalitroš spoluzakladateľ programu Digital League.

 

Idea mobilnej aplikácie bola spracovaná do prvotného prototypu, ktorý v sebe zahŕňal návrh dizajnu a základnej funkcionality pokrývajúcej potreby učiteľov. Po zapracovaní spätnej väzby od testerov, je Učko pripravené slúžiť svojmu zámeru a pomôcť zlepšiť informovanosť zamestnancov v školstve.

„Aj v časoch, keď sa žiaci  vracajú do škôl, môže byť mobilná aplikácia pre učiteľov nápomocná. Prostredníctvom nej vedia získavať aktuálne informácie o webinároch zameraných na podporu návratu žiakov do škôl, podporu duševného zdravia žiakov aj učiteľov a do budúcna aj o pripravovaných kompenzačných nástrojoch, ktorých cieľom bude vyrovnávanie vedomostných rozdielov medzi žiakmi,“ popisuje Hapalová.

Aplikácia je zdarma k dispozícii na stiahnutie v Apple Store a Google Play. Po vyplnení základných údajov bude Učko užívateľovi zobrazovať najrelevatnejšie informácie vzhľadom na región, v ktorom sa nachádza, či typ školského zariadenia, v ktorom pôsobí. Názov aplikácie nadväzuje začiatočným písmenom na názov portálu Učíme na diaľku a zároveň definuje cieľovú skupinu, ktorej je aplikácia primárne určená.

 

 

 

Kontakt pre médiá – Komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR:, tlacove@minedu.sk
Kontakt pre médiá – Štátny pedagogický ústav:
Katarína Obuchová: tel.: +421 903 029 894, katarina.obuchova@statpedu.sk

 

 

Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) je priamo riadenou rozpočtovou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Jeho poslaním je plnenie úloh v oblasti rezortného výskumu, odborno-metodického usmerňovania, zabezpečovanie odborného a metodického riadenia základných a stredných škôl a školských zariadení a úloh uložených zriaďovateľom.

 

Digital League ponúka priestor k praktickému vzdelávaniu, zdieľaniu skúsenosti a vytváraniu inovatívnych digitálnych produktov reálne využívaných v praxi. Účastníci programu pracujú v multidisciplinárnych tímoch a spolupracujú so skúsenými koučmi a mentormi.

https://digitalleague.sk

 

Portál Učíme na diaľku vznikol ako jedna z aktivít v rámci národného projektu Profesijný rozvoj učiteľov (NP TEACHERS), ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

www.ludskezdroje.gov.sk

www.minedu.sk

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img