ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Materské pre policajtky, vojačky, hasičky a príslušníčky ďalších silových zložiek sa od júla zvýši

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Ministerstvo vnútra víta schválenie poslaneckej novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Materské pre policajtky, vojačky, hasičky a príslušníčky ďalších silových zložiek sa od júla zvýši zo 70 na 100 percent čistého denného služobného platu.

„Vítam tento krok, ktorý bude v praxi znamenať, že materské u silových zložiek bude viac zodpovedať reálnej sume materského u civilných povolaní, ktoré sa vypočítava z hrubého príjmu,“ povedal Roman Mikulec – minister vnútra SR.

Strop materského u policajtiek či vojačiek bude rovnaký ako u civilov. To znamená, že najviac bude vo výške 75 percent maximálneho denného vymeriavacieho základu na určenie nemocenskej dávky podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení. Aktuálne to je tento rok maximálne 1 669,50 eura v mesiaci, ktorý má 31 dní.

ROZDIEL MEDZI CIVILMI A SILOVÝMI ZLOŽKAMI

▪Výška materského vo všeobecnom systéme je 75 percent tzv. denného vymeriavacieho základu, ktorý predstavuje HRUBÚ mzdu.
▪Podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov sa výška materského vypočítava z ČISTÉHO denného služobného platu a aktuálne to je 70 percent.

Materské ako dávka nemocenského zabezpečenia je poskytované z prostriedkov osobitných účtov Ministerstva vnútra SR, Ministerstva obrany SR, Ministerstva spravodlivosti SR, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu a Ministerstva financií SR, resp. Finančného riaditeľstva SR.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Treba im znížiť aj vek odchodu do dôchodku a zdvyhnuť výsluhový dôchodok, zaslúžia si to, aby sme mohli my obyčajný ľudia (ONANO) žiť v bezpečí

  2. Nebolo by na čase upraviť aj dávky počas PN civilným pracovníkom, ktoré tvoria 25% a 55%? Možno, že sa to niekomu nebude ľúbiť, keď poviem, že za tzv. socializmu bola PN : prvé tri dni 70%, ďalšie 90%. Hlavná vec, že tí darmožráči počas práceneschopnosti poberajú plný plat, ich sa PN netýka. Môj názor je taký, že keď takýto zákon vytvorili pre obyčajných ľudí, týka sa aj ich, nakoľko aj oni sú občania. Oni sú do svojich postov len volení, to nie je ich zamestnanie. Po skončení volebného obdobia by sa mali vrátiť do bežnej práce a tam dokazovať svoje schopnosti a nie prehadzovať sa z parlamentnej stoličky na vládnu a beztrestne utrácať astronomickú sumu peňazí. Ľahko sa rozdáva z cudzieho. Ich to nič nestojí.

  3. Aký je prosím rozdiel medzi mamičkou “policajtkou” a mamičkou čo pracuje napr. ako predavačka alebo upratovačka alebo robí administratívnu pracovníčku v kancli?

  4. Tak čo je pravda, zvýši sa im zo 70% na 100%, alebo zo 70% na 75%? Len tých, čo na tých darmožráčov robia nejako zabúdajú.

  5. Kolko toho urobia hasicky, policajtky a vojacky? 80% z ich prace presedia a cakaju kym sa nieco stane. 10% z toho si robia vycviky a 10% sa aj nieco stane. A kolko odpracuju zeny vo fabrikach, obchodoch, roznych adminitrativnych pracach a co napriklad take doktorky ci sestricky ktore vam dennodenne zachranuju zivoty??? Prave bez tychto zien by tu nic nefungovalo! Ale hlavne tymto trom profesiam ktore cakaju kym sa nieco stane a az v tedy im zacne normalna praca prave tie si to najviac zasluzia vsak? Ano oddovodnia to tym ze oni pracuju pre stát a tie ostatne robia pre koho? Pre jezisa krista? Jebnuty stát aj s ich vedením.

  6. Pre Chore – chory si ty, keby si to lepšie čítal (aj príspevok od Jozefa), tak by si zistil, že sa im iba cca dorovnalo na sumu, ktorú dostávajú tebou menované profesie. Ty si stále nepochopil rozdiel medzi čistým a hrubým zárobkom?

  7. Dedko pozri sa na svoj dôchodok a pozri sa na výsluhový dôchodok zeleného a potom táraj…
    Prečo pochôdzkar by mal ist skôr do dôchodku tak ako chlapci z naka

  8. Čo má dôchodok spoločné s materskými? Do dôchodku mi zostáva cca 11 rokov, teda ešte ho neberiem a navyše ja si na neho odkladám, nenatŕčam ruku štátu ako ty.

  9. Jozef 14. mája 2021, 18:40.si nemyslím že si pripláca až toľko aby dostal 20-25000 € odstupné a potom mesačne 1000-1200€

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img