ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Od rodinných domov zberáme silno znečistený bioodpad, upozorňuje oddelenie životného prostredia v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /11 MÁJ 2021/
Obyvatelia domov v Seredi majú možnosť odovzdávať zelené odpady zo záhrady a z domácností do označených hnedých nádob a čiernych vriec. Mesto ich pravidelne zberá a vyváža na bioplynovú stanicu aj zberný dvor mesta. Odpad od občanov však obsahuje aj nežiadúce prvky: betón, kovy, plasty, či drevené hranoly, čo spôsobuje problémy.

Pri kosení, strihaní stromov a kríkov, či bežnej práci v záhradách vznikajú Seredčanom zelené odpady. Niektorí využívajú možnosť kompostovania na vlastnom pozemku, niektorí ním plnia hnedé nádoby a čierne vrecia od mesta, ktoré externá zberová spoločnosť a zamestnanci údržby mesta zberajú z pred ich domov. Niektorí občania aj kompostujú, aj využívajú služby mesta.

Toto nerobte: v hnedých nádobách nachádzame špagáty, betón, drevo aj kovy
Vyzbierané bioodpady zo záhrad obyvateľov a z kosenia verejných priestranstiev mesta odovzdávame do bioplynovej stanice v Malom Háji. „Pri pravidelných kontrolách bioplynovej stanice sa zistilo, že bioodpad je zmiešaný so značným množstvom kovov, betónu, kameniva, obalov, špagátov, plastov, stavebného odpadu, či dreva. Prosíme našich občanov, aby rešpektovali systém nakladania s odpadmi, ktorý je zverejnený na stránke mesta. Odovzdávaním znečistených bioodpadov vznikajú problémy v procese ich zhodnotenia v bioplynovej stanici,“ upozorňuje vedúca oddelenia životného prostredia v Seredi, Zuzana Vohláriková.

Hnedé nádoby na bioodpad: šupky, pokosená tráva, listy a burina
Nemýľte si ich s hnedými nádobami na kuchynský bioodpad, ktoré sa nachádzajú pri činžiakoch (tieto sú určené na rastlinné aj živočíšne zvyšky z kuchyne). Hnedé nádoby pri rodinných domoch sú určené na mäkké zvyšky iba rastlinného pôvodu zo záhrad a domácností. Ich obsah sa váži na zbernom dvore na Cukrovarskej ulici a následne sa zváža do bioplynovej stanice.

Čierne vrecia na bioodpad: doplnok k hnedým nádobám
Mesto Sereď reagovalo na potreby občanov, ktorí požadovali nádoby s väčším objemom, nakoľko im hnedé nádoby na bioodpad nepostačovali. „Preto sme zvolili možnosť odovzdať mäkký bioodpad aj nad rámec povinností a poskytli možnosť zberu prostredníctvom čiernych vriec. Občania ich zväčša plnia na jar a na jeseň, inak sú 120-litrové hnedé nádoby postačujúce,“ informuje Zuzana Vohláriková.

Zviazané konáre do dvoch metrov zberajú zamestnanci údržby mesta
Problematický býva zvoz tvrdých bioodpadov, teda väčších konárov. Častokrát sa pred rodinnými domami nachádzajú spílené veľké kusy stromov, prípadne objemné nenarezané drevené bioodpady, s ktorými majú zamestnanci mesta pri zvoze veľký problém. „Konáre musia byť narezané a zviazané na dĺžku najviac dvoch metrov, inak nevieme zaručiť ich zber na zberné vozidlo. Tým sa nám zber a celkovo práca zvozu bioodpadov predlžuje,“ vysvetlil Ján Himpán, vedúci údržby mesta. Konáre sú odvezené na zberný dvor mesta Sereď na Cukrovarskej, kde ich zamestnanci mesta postupne štiepkujú.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. spravaju sa ako hovada, tak sa k nim ako k hovadam bude pristupovat. Nech sa paci – odvezte si to sami do zberneho dvora.

  2. Primitív zostane len primitívom. Neodvážajte im nič a nech sa starajú sami. Keď si nevedia vážiť to, že im to mesto zberá a vyváža, nech si to zabezpečia vo vlastnej réžii. Najjednoduchšie je vydrbať to pred dom a ešte tam nahádzať všetko čo mi doma zavadzia.

  3. Bývam v činžiaku, ak potrebujem vyhodiť niečo čo patrí na zberný dvor, tak to odveziem na zberný dvor. Netreba si nikoho čičíkať, že to stačí vyložiť pred nehnuteľnosť. Keď niekedy vidím čo všetko je pri kontajneroch, paprče by som lámal ľuďom. Ja som polámal aj starú posteľ, keď som kúpil novú a odviezol ju autom. Hanbil by som sa to vyšmariť ku kontajnerom. Ľudia sú hnilí a nič si nevážia.

  4. Nemáš auto? Sranduješ? Kto dnes nemá auto? Také časy sú už dávno preč. Väčšinou má každá rodina 2 až 3 kusy…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img