ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Novinárska cena roka aj pre žurnalistu zo Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Novinárska cena je ocenenie, ktoré udeľuje Nadácia otvorenej spoločnosti slovenským novinárom. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 2004, odvtedy je cena udeľovaná každoročne. Cieľom Novinárskej ceny je upriamiť pozornosť na kvalitné a zaujímavé práce slovenských novinárov. Tento rok sa konal 17-ty ročník a nominovaných bolo 13 žánrových kategórií a 6 špeciálnych cien.

O víťazoch rozhodovala 52 členná odborná porota zložená z mediálnych expertov, akademikov, profesionálov či umelcov. Poroty v jednotlivých kategóriách vyzdvihli vytrvalosť a profesionalitu mladej generácie investigatívnych novinárov, ale i rómsku redakciu verejnoprávneho rozhlasu, či vychádzajúce talenty občianskej žurnalistiky.

Odovzdávanie cien sa uskutočnilo počas slávnostného večera 6. mája v priestoroch štúdia Slovenského národného divadla ale zároveň aj v online priestore. Laureátov 17. ročníka Novinárskej ceny oznámila Nadácia otvorenej spoločnosti. Divákom sa prihovorili mimo iných aj zástupcovia medzinárodných organizácií ochraňujúcich slobodu tlače po celom svete. Medzi nimi Scott Griffen, Deputy Director z organizácie International Press Institute (IPI), šéfredaktorka Reportérov bez hraníc (RSF) Pauline Adès-Mével, či viceprezidentka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Jednou z kategórií bola aj Písaná žurnalistika – Investigatívny a analytický príspevok, v ktorej ocenenie Novinársku cenu 2020 získal kolektív autorov CJK, SME, Aktuality.sk, NZK, investigace.cz.za sériu článkov o Bödörov svet – finačná schéma schránkových firiem Norberta Bödöra. Cenu za kolektív prebral Tomáš Madleňák, podľa ktorého sa iba potvrdzuje to, že Ján Kuciak mal pravdu, keď volal po spolupráci investigatívnych novinárov naprieč redakciami.

Medzi ocenený kolektív Aktualít.sk patrí aj novinár Peter Sabo zo Serede, ktorý po odovzdaní cien na sociálnej sieti napísal: „Tento rok bolo ocenenie pre mňa špeciálne tým, čo už v ďakovnej reči vyzdvihol Tomáš Madleňák z Investigatívne centrum Jána Kuciaka, a to najmä to, že sa spojili novinári napriek redakciami aby priniesli spracovanú komplexnú tému tak ako si to prial Ján Kuciak. Ďakujem kolegyniam a kolegom z Investigatívne centrum Jána Kuciaka, Nadácia Zastavme korupciu, investigace.cz a SME za vynikajúcu tímovú prácu…. Už dnes viem, že v spoluprácach nekončíme ale ideme ďalej.“

Zdroj: wikipédia,novinárska cena roka, fb Peter Sabo

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img