ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Výstava „TIK – TAK“ – výstava hodín z 19. storočia a výstava hodiniek z 20. storočia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské múzeum v Seredi všetkých pozýva na výstavu s názvom  „TIK – TAK“.

Trvanie výstavy: 14. 05. 2021 – 14. 6. 2021

Výstava, určené individuálne návštevy i pre malé skupiny 6 – 10 osôb

Miesto: Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi, Ul. M. R. Štefánika 8

Kurátori výstavy: Mária Diková, vedúca Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi

Branislav Kružlík, súkromný zberateľ

 

Dom kultúry – Mestské múzeum v Seredi pripravilo výstavu hodín z 19. storočia a hodiniek z 20. storočia pod názvom TIK – TAK. Výstavné exponáty sú zo súkromnej zbierky Branislava Kružlíka.

Branislava Kružlíka ku zberateľstvu hodiniek priviedol jeho otec Vojtech, ktorý sa venoval tiež tejto záľube. Samotný zberateľ sa zaujíma aj o históriu faktu, už ako 9-ročný rád čítal literatúru, jeho prvou prečítanou knihou bola kniha od autora Vojtecha Zamarovského „Za siedmimi divmi sveta“. Ako chlapec sa rád prechádzal okolo seredského kaštieľa, ktorého stavbu obdivoval a trávil v parku veľa času. Po škole sa uplatnil vo svojom povolaní kuchár – čašník v gastronómii. Ekonomické dôvody ho však priviedli k inému povolaniu,

v súčasnosti v zahraničí pracuje v stavebníctve. Zberateľstvu hodiniek sa intenzívne venuje posledných šesť rokov. V jeho unikátnej zbierke hodiniek, kde má vyše 150 exemplárov môžeme vidieť na výstave aj hodinky, ktoré boli určené na prezenčné dary ako napr.  hodinky Muammara Kaddáfího a Líbijskej Džamáhiríe. Zaujať isto môže zbierka hodiniek značky Prim z ČSSR a ZSSR, zbierka švajčiarskych hodiniek od 30. rokov 20. storočia

po súčasnosť a tiež zbierka vreckových hodiniek. Do jeho zbierky patria aj vystavené stolové francúzske hodiny z 19. storočia s lyrickým motívom.

Meraním času sa zaoberali ľudia oddávna, plynúci čas pozorovali prostredníctvom polohy slnka na oblohe a vrhajúcich tieňov – slnečné hodiny, čas udávali aj presýpacie hodiny, zvukom hlásený čas mali v minulosti aj vežové hodiny. Na cestovanie, návštevy i prácu poslúžil vynález vreckových hodiniek. Neskôr to boli aj náramkové hodinky, ktoré okrem merania času boli pre majiteľa aj vhodným doplnkom – módnym šperkom k odievaniu.

Mestské múzeum spolu s autorom Branislavom Kružlíkom Vás srdečne pozývajú na návštevu tejto zaujímavej zberateľskej výstavy. So zberateľom hodiniek sa môžete osobne stretnúť aj počas Noci múzeí a galérií v sobotu 15. mája 2021 (14.00 – 21.00 hodiny). Výstava potrvá do 14. júna 2021.

 

 

Mária Diková, vedúca Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi

Informácie o výstave v Seredi: Mestské múzeum  – Fándlyho fara v Seredi, Ul. M. R. Štefánika 8, tel. č. +421 950 894 373

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img