ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

OZ Vodný hrad spúšťa výzvu: 3 mesiace – 3 eurá

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V roku 2019 vyhlásilo OZ Vodný hrad verejnú zbierku na obnovu kamenného portálu hradnej brány na seredskom kaštieli. Cieľom zbierky občianskeho združenia je obnoviť staticky narušený kamenný portál hradnej brány Šintavského hradu a vrátiť mu pôvodný výraz. Dnes portál podopiera provizórna drevená konštrukcia. Celková rozpočtovaná suma na obnovu je 17 686 €. Zbierka potrvá do 20. júla 2021.

Prispieť môžete dvomi spôsobmi:

1. zaslaním dobrovoľného peňažného príspevku na transparentný účet v Slovenskej sporiteľni na číslo účtu:
SK26 0900 0000 0051 5968 1250

2. vložením dobrovoľného peňažného príspevku do stacionárnej pokladničky v Mestskom múzeu v Seredi.

Aktuálny stav na účte je 3 568,38 €.

OZ Vodný hrad sa symbolicky 3. mája, kedy do skončenia zbierky zostávajú necelé tri mesiace rozhodlo spustiť výzvu : 3 mesiace, 3 eurá.

Ako píšu vo svojej výzve: „Je to pre teba zanedbateľná suma? Pre nás znamenajú veľmi veľa a hlavne ak sa spojí množstvo ľudí! Prispejte nám na účet zbierky túto symbolickú hodnotu a do poznámky uveďte, čo pre Vás 3 eurá znamenajú! Budeme sa tešiť na Vašu pomoc, či dokonca kreatívne poznámky.“

K oprave portálu je vydané povolenie a súhlas pamiatkového úradu aj od mesta Sereď. Portál je súčasťou historicky najcennejšej časti kam patrí aj bastion. V septembri minulého roka bol vybielený prejazd, ktorý spája plochy parku pred a za kaštieľom. V apríli 2021 združenie sponzorsky obdržalo tzv. zahasené vápno. Ide o materiál, ktorý sa bežne zohnať nedá. Toto vápno môže byť využité na podobné opravné účely.

Historickú bránu dal postaviť gróf Stanislav Thurzo, manžel Anny Roziny Listiusovej. Stalo sa tak po roku 1600, počas rozsiahlej prestavby hradu na protitureckú bastiónovú pevnosť. Cieľom je obnoviť renesančnú podobu portálu, ktorý bol súčasťou 3. hradnej brány. Rastislav Petrovič ďalej dodáva: „Podobne ako celý kaštieľ, aj táto brána dostala po roku 1949 riadne zabrať. Najprv nevhodnými stavebnými zásahmi a potom dlhodobou neúdržbou. Dokonca po roku 1960 bránu z oboch strán zamurovali a v prejazde postavili záchody pre stavbárov, ktorí v tom čase stavali v Seredi nové sídliská. Po čase záchody zrušili a zámurovku brány vybúrali. A to dosť nešetrne.

OZ Vodný hrad by portál brány chcel obnoviť do renesančnej podoby akú získal za Thurzovcov. Symbolicky by sa tak mohla spojiť minulosť so súčasnosťou, seredský kaštieľ so šintavským hradom.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img