ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Ako prispieť k čistote Serede? Prečítajte si pár dobrých rád

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /3 MÁJ 2021/
Aktuálne sa až do deviateho mája koná celomestské upratovanie s názvom Smeťobranie. Dobrovoľníci a mesto spoločne odpratávajú smeti, ktoré sa voľne povaľujú. Neporiadok však neustále vzniká. Ako tomu zabrániť?

Už pár dní po nahlásení uprataných lokalít sa na tých istých miestach objavujú smeti zasa. Odpadky sa na priestranstvá dostávajú zväčša kvôli ľudskej nedbalosti, vypadnú z preplnenej smetnej nádoby, vyfúkne ich z kontajnera a už opäť špatia ulice.

Odpady z domácnosti do mestských košov nepatria
Komunálnym odpadom z domácností niektorí Seredčania plnia kameninové smetné koše. „V posledných rokoch si tento zlozvyk osvojilo akosi veľa ľudí. Namiesto do čiernej nádoby na zmiešaný komunálny odpad, ktorá je umiestnená pri každom bytovom dome, si uľahčia robotu a hodia svoj odpad do prázdneho odpadkového koša, ktorý je im najbližšie,“ hovorí Ján Himpán, vedúci oddelenia údržby mesta, ktorý je zodpovedný aj za čistotu verejných priestranstiev Serede.

Mesto vysýpa odpadkové koše denne
Bežne stačí vysýpať mestské koše raz za tri, či štyri dni. No ak ich naplnia ľudia domovým odpadom, sú plné ihneď. Okoloidúci sa ešte doňho snažia vmestiť malé odpadky, avšak z plného koša vyletia a už máme v meste problém. „Bohužiaľ, toto je o pohodlnosti občanov a nie o tom, že by sme my nestíhali vyprázdňovať kameninové koše. My ich čistíme každý deň. Každý deň dvaja zamestnanci mesta ručne vysýpajú mestské koše a ručne dočisťujú ich okolie,“ informuje Himpán a dodáva, že tretí zamestnanec mesta obieha denne okrajové časti mesta na modrom aute, udržiava odpadkové koše v čistom stave napríklad v kempingu, v okolí polikliniky, alebo aj na sídliskách.

O preplnených košoch informujte prvý mestský úrad
„Ak sa niektoré koše plnia viac, my to na základe urgencie občanov vieme vyriešiť aj okamžite. Avšak, musíme o tom vedieť. Preto prosím občanov, aby skôr, než o tom informujú verejnosť, informovali najprv mestský úrad. Vtedy vieme problém vyriešiť k spokojnosti všetkých. Moje telefónne číslo aj mailový kontakt je zverejnený na www.sered.sk,“ uzavrel Ján Himpán.

Najviac znečistené sú priestranstvá okolo supermarketov
Z nákupných košíkov vyletia všetky smeti, ktoré ste tam nechali: pokladničné bločky, igelitové sáčiky aj hygienické rukavice. Preto sa radšej uistite, či náhodou nespôsobujete aj vy sami neporiadok, bárs je to neuvedomelo.

Ako môžem prispieť k čistote mesta?
– Nezapĺňajte malé mestské smetné nádoby komunálnym odpadom z domácnosti
– V prípade preplneného koša, nesnažte sa tam vmestiť ďalšie smeti, ale použite najbližší voľný smetný kôš
– Uistite sa, či papier, či iný odpad, ktorý hádžete do koša, ste umiestnili bezpečne, aby nevypadol, alebo ho aj slabší vietor neodvial
– Ak zistíte preplnený smetný kôš v meste, hláste to na jan.himpan@sered.sk
– Ak nemáte uzatvorené kontajnerové stojisko (týka sa sídlisk mesta), skúste na domovej schôdzi navrhnúť jeho obstaranie. Náklady na jeho zriadenie sa pohybujú okolo 2500 eur a sú hradené zo spoločného fondu opráv
– Pridajte sa k Smeťobraniu alebo kedykoľvek, ak máte chuť, pomôžte dobrovoľnícky k čistote mesta. Brigádu nahláste mestskému úradu a vyzbierané odpady prídu zamestnanci mesta odviezť

Čistenie mesta od odpadkov bolo vyhlásené pri príležitosti Dňa Zeme (22. apríl). Tento dátum je však len pekná symbolika. V skutočnosti, Deň Zeme je každý jeden deň, ktorý môžeme žiť na planéte Zem. Len si to musíme uvedomiť a aspoň trošku podľa toho žiť.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Kukučínova ulica Sereď: Komunálny odpad z domácnosti v odpadkovom koši. Patrí však do čiernej nádoby na zmesový odpad
Smeťobranie v Seredi

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Presne tak smeti patria do kontajnerov a nie do poulicnych malych kosov, vela krat vidiet ako diticna/y/vyjdu z cinziaku a sup do najblizsieho kosa🙈. Smutne ale su medzi nami aj takyto obcania🙊

  2. A teraz nech sa každý zamysli, porozmýšľa a zistíme, že len jednoduchým hodenim odpadu do správneho kontajnera môžu byť čistejšie sídliska.
    Možno keby bolo takýchto fotiek viac pripadne robených pravidelnejsie dôjdeme „na klôb veci“

  3. Niektorí si myslia, že majú za sebou malého černoška, ktorý bude po nich zbierať smeti, ktoré oni za sebou nechávajú. Prečo by sa mal niekto zohnúť a zdvihnúť bloček ktorý mu vypadol, keď napr. aj dnes v Kauflande jedna mladá pani si prezerala papierové utierky a jedno balenie padlo na zem. Hoci utierky nekúpila, ale bez povšimnutia to balenie nechala ležať na zemi.

  4. @odpad 3. mája 2021, 22:42
    Ale seredania myslia na toho svojho „cernoska“, takeho z cukrovarskej a podla toho sa spravaju aj k odpadu. 😀

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img