ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

„Pionieri zdravia iskry – iskry zdravia pionierov! Nech žije káesčé-hurá-hurá-hurá!“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Juraj Smatana

Vo verejnoprávnom rozhlase dnes prebiehajú orgie spomienkového optimizmu za prvomájovými sprievodmi. Tak by som chcel doplniť zopár spomienok. Spomienku na postihy, ktoré hrozili ľuďom, ktorí tam neprišli. Spomienku na súdruhov organizátorov, ktorí vyrábali zoznamy a dávali čierne body nedostatočne nadšeným, ktorí zo sprievodu ušli skôr. Spomienku na to, ako museli žiaci deň pred prvým májom pochodovať po meste namiesto vyučovania a nacvičovať skandovanie hesiel, a učiteľky ich nepustili domov, kým nekričali dostatočne hlasne a jednotne. Spomienku na debilné slogany „Pionieri zdravia iskry – iskry zdravia pionierov! Nech žije káesčé-hurá-hurá-hurá!“ Spomienku na hodiny tupého čakania na zoradisku, kým bola škola alebo závod zaradená do sprievodu a mohla potom 5 minút mávať, kým sa dostala k tribúne so znudenými súdruhmi. Spomienku na to, ako sa ten krásny sprievod rozpúšťal už niekoľko metrov za tribúnou, kde pracujúci odhadzovali mávatka a transparenty na nákladné autá, aby ich vyfasovali opäť o rok. Spomienku, ako vo fabrike vyplácali 50 Kčs za nesenie zástavy a 100 Kčs za nesenie „dvojchlapového“ transparentu. A spomienku na to, ako sa celý deň nedali pozerať a počúvať ani rozhlas ani televízia, pretože tam kŕčovito nadšení komentátori dokola omieľali tých pár nacvičených fráz a prekladali to štatistikami o pracovných úspechoch socialistických podnikov, ktoré nikoho nezaujímali, pretože v obchodoch chýbal základný tovar.

Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Máte pravdu pán Smatana, teraz máme úplnú super idylku. Nezamestnanosť, bezdomovcov, čoraz viac ľudí na hranici chudoby a pod ňou, dôchodcov, ktorí z penzií nedokážu prežiť, drogy, kriminalitu, predražené potraviny, mladé rodiny zadlžené na celý život, zaostalé školstvo aj zdravotníctvo, a miesto rozvinutého priemyslu montážne linky a sklady + zlikvidované poľnohospodárstvo. Ale sme slobodní a demokratický, pcháme sa do riti na správnej svetovej strane a najviac sa tu darí darmožráčom, mimovládkam a zahr. investorom, u ktorých Slováci muklujú za almužny. Ale sme slobodní :-p Vivat demokracia, západné ceny a slovenské žobračenky.

  2. Pokiaľ by som bol ochotný uveriť tomu, že zamatovú revolúciu v r. 1989 zorganizoval bežný ľud, tak potom uverím aj tomu, že si o sebe rozhodujeme sami. Keďže neverím jednému, nemôžem veriť ani druhému.

  3. A kdo o nás teda rozhoduje ak nie sami?…aku školu chcete študovať, pre koho pracovať, v čom podnikať, čo v obchode nakúpiť…kto za vás rozhoduje ak nie vy? Niekto vám niečo diktuje alebo núti do nejakej voľby proti vašej vôli?

  4. Niekto vám niečo diktuje alebo núti do nejakej voľby proti vašej vôli?

    Dobrá otázka. Ešte daj odpoveď. Napíš priamo – Súčasná vládna koalícia.
    V ktorom roku si prestal srať do plienok? Zaujímalo by ma, či vieš porovnať prežitých minimílne 50 rokov, čo stojíš na vlastných nohách s vlastným rozumom.

  5. Miloš Majko 2. mája 2021, 1:10
    Miloš, bohužiaľ nerozhodujeme. My rozhodneme akurát tak koho posadíme do parlamentu a ten potom riadi krajinu. A výmýšlajú zákony, ktoré nás častokrát viac poškodzujú, než pomáhajú. Chápem, že ty ako človek, ktorý má blízko k dnešnej garnitúre, Budajovi a spol, tak kritiku nepripustíš ale bohužiaľ. Od 89ho sme tu normálnu vládu nemali, len vydrbancov. Ale faktom je, že na týchto posledných sa moc ľudí nechytá. Za rok nám zavesiť na krk ďalšie miliardy eur, ktoré ani nevedia kam majú investovať a neustále riešiť Matovičove žabomyšie vojny a jeho ego, ktoré je žiaľ väčšie než mozog. Miloš odpovedz mi prosím ťa úprimne, ako môže niekto napísať, že sa nám neviem ako darí, keď drvivá väčšina mladých rodín, na ktorých stojí každá krajina je zadĺžená na celý život, lebo ak chcú dakde bývať a založiť si rodiny to inak nejde. Podpora ml. rodín je katastrofálna, teda slušne povedané drbú na nás. A potom sa zbehnú nejaký smradi z mimovládok, z parlamentu a novinári a povedia ako dobre sa nám darí. Tebe možno hej, aj Budajovi, aj dalším ale čo zvyšok národa? Či my to napíšeme a taká je pravda? Na názory ľudí z vysoka srať? Hlavne, že nás Brussell a Washington pochváli? Veď aj ten najslabšie mysliaci už pochopil, že EU neotvoril pre východný blok náruč preto, že nám idú pomôcť. Potrebovali odbytiská pre bordel a lacnú prac. silu. A za bakšiš im papaláši odklepávajú dotácie aby na zelených lúkach rástli muklárne, kde sa zarábajú žobračenky a zato máme byť západu vďační? Chápem, je to môj názor, pravdu máte aj tak vy – novinári.

  6. Dám ti odpoveď..a minula vládna koalícia ťa na jar minulého roku neobmedzovala? Asi nemá zmysel porovnávať život v pandemii a bez pandemie..za štandardných podmienok sa ráno
    zobudím dám si na raňajky to čo chcem, oblecem sa a idem do práce ktorú som si sám vybral za plat ktorý som si so zamestnávateľom dohodol, potom idem nakúpiť do obchodu a zase si vyberiem potraviny ktoré chcem, vyberem si kam sa chcem ist najesť alebo na dovolenku atď…máš to inak? Niekto ťa do niečoho núti, alebo sa to po 50tke zmení, keď sa pýtaš na ten vek?..

  7. Miloš. Nikdy nebudeme o sebe(SK) rozhodovať sami!furt sa budem niekomu pchať do análu.ani o sebe ako človeku nerozhodujeme sami. „dobrovoľné testovanie, dobrovoľné očkovanie….atď. My sme len MATRIX

  8. Vlado 2. mája 2021, 10:29 – je uplne jedno o ktorej vlade budeme hovorit, preto je nepodstatne, k akej politike inklinujem.

    Sucasna vlada si stav SVETA nielen Slovenska NEvybrala. Za poslednych viac ako 100 rokov nebol u nas takyto stav a okamzite po prevzadi moci a povinnosti pri sprave krajiny nevedel NIK NA SVETE co vlastne prosi nam stoji, v akom rozsahu a intenzite. Situacia, v ktorej by mal problem kazdy. Matovic to zle komunikoval a nenechal si poradit, ako komunikovat inak.
    Nepochybujem o tom, ze Fico alebo Pelle by to zvladol lepsie – ved odkomunikovali Basternaka, Jankovsku, Kocnera, Lucanskeho – v spolocnosti ludi neschopnych kritickeho myslenia hladajucich jednoduche riesenia zlozitych veci ma sancu este aj Kotleba s Bromexhinom a vodkou…

    Vlado, aj ja mam uver – hypotekarny a nie maly este na necele dva roky z 20. Ja som ho preplatil prakticky o 100 % (nie vzdy totiz boli uroky ako su dnes) a nasledne este jeden. Aj ja teda platim skur*enej banke za virtualne peniaze realnymi.

    Nevymyslel som tento system, no snazim sa ho zmenit ku prospechu beznych ludi. Len riesim to, co bezny clovek skutocne dokaze zmenit, ak chce. Ze ludia nechcu – nuz, to su tie zlozite problemy, na ktore jednoduche riesenia nie su – ano, arizatori v minulosti proste majetok inym zobrali, uzivali si ho a jeho skutocnych vlastnikov poslali do plynu. Dnes to nastastie tak nejde, no dnes z pozicie moci a kontaktov protiustavne likviduju oponentov, vrazdia novinarov, objednavaju im podpalovanie aut, zastrasovanie, korumpuju policajtov, prokuratorov, sudcov a za kazdu cenu aj navstevami sucasnych ministrov chcu zostat pri moci a udrzat si kontakty.

    Vlado, sloboda a demokracia nie je samozrejmostou, je sustavnym zapasom. A su ti, ktori v zapase zostanu a ti, ktori to vzdaju.

    Stale verim v pravo a spravodlivost a za seba urobim vsetko priblizenie sa k nemu zakonnymi prostriedkami. Viac jednotlivec v demokracii urobit nemoze. A robim to roky bez ohladu na to, kto sedi v parlamente, vo vlade, na primatorskej stolicke ci v mestskom zastupitelstve.

    Aj SOL je uz takmer dve dekady prostriedkom k slobode a demokracii – porovnaj s ostatnymi v meste.

    Tolko ja a teraz co Ty a ostatni?

  9. Bohuš 2. mája 2021, 11:10 – pchaj sa do analu komu chces, alebo z koho Ti nieco vypadne. Je to jednoduchsie a vynosnejsie, ako sa mu postavit. To mne hovorit netreba…

  10. Miloš pozerám že si mal ťažku noc ked nevieš čítať.“Nikdy nebudeme o sebe(SK) rozhodovať sami!furt sa budem niekomu pchať do análu.“ to SK znamená SLOVENSKO.Ja osobne sa nikomu do análu pchať nepotrebujem. A tiež nie som odkázaný robiť PR (reklamu)nejakej pol. strane(hnutiu)

  11. Bohuš 2. mája 2021, 11:23 – ak sa bavime o Slovensku, tak je tu znovu spomienka na oslavy 01.01. 1993. Hodne ludi oslavovalo, ja nie.

    Sucasny status SK je pochopitelny vzhladom na krajinu s poctom obyvatelov rovnajucim sa denne prepravenemu mnozstvu cestujucich metrom v Londyne.

    Nam v sucasnosti zostava uz len dufat, ze budeme trpeni pri zjavne demokratickom zapade a nebudeme vypoklonkovani smerom na vychod.

  12. Miloš Majko 2. mája 2021, 11:30
    Teda potvrdzuješ to, že od nejakého váženého a rešpektovaného člena EU, či NATO máme veľmi ďaleko. Mimochodom, vstup do NATO bol krok úplne vedľa. Načo sme tam vstúpili? Lebo Dzurinda nastavil referendum tak aby nebolo možné rozhodnúť o dvoch dôležitých veciach separré. Rakúsko v NATO nie je a chýba im? Určite nie. Ale my sme bohužiaľ len a len Slovensko.

  13. Vlado 2. mája 2021, 14:57 – nic take som nenapisal.

    So vstupom do NATO plne suhlasim a mam zato, ze jedine v NATO sme pri sucasnej svetovej bezpecnostnej situacii v bezpeci.

    Vlado, chybaju Ti zaklade vedomosti z historie a politiky na to, aby si mohol relevantne k tejto teme diskutovat.
    Snad si pred dalsim prispevkom nieco aspon precitas…

  14. Miloš Majko 2. mája 2021, 15:18 – …“ze jedine v NATO sme pri sucasnej svetovej bezpecnostnej situacii v bezpeci.“ (?)

    Mýlim sa, keď napíšem že sme sa bránili proti NATO, proti fašistom, proti vykorisťovaniu a ONI nás dostali BEZ BOJA? Proti KOMU sa teraz bránime a „cítime sa v bezpečí“? Nebodaj nás ohrozuje RF? Tá, ktorá nás pred „vašim“ NATOm chánila aby sme sa cítili bezpečne?

    Čo napíšete o 20 rokov? Akú múdrosť? Veľmi ľahko sa prispôsobujete a strácate sám seba. Chápem, písať a čítať je dvôležité. A čitateľnosť musí byť.
    Kabát v smere vetra. Ak sa otočí, otočí sa aj kabát. A takto s nami točia silní a novinári prihrievajú ich vlastnú polievočku. Či nie?

  15. Miloš Majko 2. mája 2021, 15:18
    Tak mi prosím ťa vysvetli tvoj citát:
    Nam v sucasnosti zostava uz len dufat, ze budeme trpeni pri zjavne demokratickom zapade a nebudeme vypoklonkovani smerom na vychod.
    Lebo mi to príde akoby sme mali pred niekým padnúť na kolená, alebo kľačať ako tie naše hviezdy pred každým zápasom.
    Ďakujem 🙂

  16. Vlado to nevysvetlis niekomu ako je Majko ze demokracia nie je , je to anarchia skćhovavajuc sa demokraticku ideu predstavu davat ludom slobodne stat za pasom v nanadnarodnych spolocnostiach robit otrokov
    NATO je vojenska organizacia okupujuce slobodne staty podriadit sa zapadu USA Francuzov ktorych zase platia sejkovia z Arabie .

  17. Syria napadnuta sunitmi podporujuc USA vytlacit sitov zobrat im podu naftove polia je podla Majka demokraticke ?
    Syrcania zachranit si zivot pred nakazou pitnou vodou pouzivali na cistenie chlor , vYSledok tohro kroku oznacilo USA ako chemicku vojnu , je mi to na smiech zaroven do placu ked som ce skype zo znamim zo Syrie ked sa este dalo pokial USA znicilo aj internetove medium aby sa informacie nedostavali do sveta , zase demokracia ?
    Preco nase media nepisu o agentov CIA zadrzanych v Moskve v pripade atentatu ? zse demokracia ? podla mna iba jednym smerom zapadnym

  18. Vlado 2. mája 2021, 16:56 – odpoved je jednoducha – padat na kolena nemusime, no nase vyjednavacie pozicie z globalneho meradla su na urovni jedneho predmestia niektoreho z velkomiest krajin EU, ci dlhsej ulice Kahiry, Tokya, New Yorku, alebo ktorehokolvek vacsieho mesta Ciny.

    To su fakty Vlado, opakujem – vsetci obcania Slovenska sa vmestia do suprav londynskeho metra za JEDEN jediny den. A to vratane obcanov, ktori uz v Londyne a v GB, Svajciarsku, Nemecku ci Rakusku roky makaju a najviac vedia, co my tu na Slovensku mame pre slobodu a demokraciu urobit.

  19. IP 2. mája 2021, 18:06 – evidentne mas nastudovany Aeronet a Hlavne spravy – Teba je tu skoda, mal by si ist do OSN – Tvoj prehlad v geopolitike Ti budu zavidiet… 😉

  20. Miloš vidim ze aj ty studujes ten aeronet ked mas prehlad sprav tak ako Ratafak aj Jozef. Len to pokrytecky zatlkate. Mozno ze aj viac onanujete ako súložíte, len to zatlkate, tak len v tom pokracujte aj nadalej len sa nesnazte toto vase spravanie implementovat na obyvatelstvo😂

  21. Obyvatel…človek nemusí denne študovať aeronet aby vedel že tam nájde konšpirácie, a ty ked niečo napíšeš je 100% istota že to máš z nejakého podobného webu…tým si tu známy a ani sa tým netajíš, že veríš len tomu čo napíšu anonymní prispievatelia na konšpiračné weby..;-)…ale nemám problém priznať že raz za 3-4 mesiace na to kliknem, aby som videl aké konšpirácie sú momentálne v mode a na akej konšpiračnej vlne dnes frčia dezoláti..:-).

  22. Zastávať sa demokracie,je správne,že sme v EU,je tiež veľmi správne,keď vychádzame z toho,čo je pre Slovensko výhodné.Ale,spojovat to z terajšou vládnou garnitúru,už vôbec nie je správne.Je to výsmech demokracie,je to nesmierna arogancia moci,ktora farizejstvom,klamstvom nemá obdobu.Mozno,že bolo potreba vymeniť bývalú vládu Smeru,ale čo sme teraz dostali,je výsmechom všetkého rozumného,všetkého,čo robí demokraciu ľudskou .Z tohoto sa Slovensko hneď tak nespameta.

  23. Smeriku,nauč sa čítať,Ty blbeček,presne k vôli takým hlupakom,čo majú v hlave protézy,namiesto rozumu,je to tu tak ,ako je.

  24. Poznáš ho z fotky? Onanuješ nad fotkou s jeho podobizňou?
    Stretol si sa ním? Rozprával?

    Skús si nájsť čas a s ľuďmi, ktorých ani „nemusíš“, sa porozprávať aj o iných názoroch. Mne osobne to problém nerobí. Porozprávam sa s ktorýmkoľvek občanom, bielym, žltým, čiernym aj s teplým ako si ty. A možno ma presvedčíš, že nie si teplý, ani smerík, ale si len zakrpatený oľanovec.

  25. Vlado podľa súčasných tzv. demokratov platí že „NA ČIERNYCH ŽIVOTOCH ZÁLEŽÍ“. My ktorí tvrdíme, že „NA KAŽDOM ŽIVOTE ZÁLEŽÍ“ medzi nich asi nepatríme, či ako je to v tomto svete.

  26. \Otazka znie , strcil ma pele ? mozno ano mozno nie ? na hoteli vTRnave ? ciiii? Cle zariadenie tam Nahlik vymenil koli nemu aj mne tytrubrlka , mozes sa pridat niekedy

  27. Každý mal ohnutý chrbát len tolko koľkoho ohol sám.Nebol som člen strany vsprievode na prvého mája som bol za tých 40 rokov možno 5krát a nič sa mi nestalo nemal som vpráci ani vškole žiadne problémy.Vy pán Majko len toľko.Otec komunista syn demokrat,ale keby sa to otočilo

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img