ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Adoptuj si lipu v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Katarína Navrátilová / 30 APR 2021 /

Mesto Sereď, oddelenie životného prostredia, pripravuje na október 2021 projekt „ADOPTUJ SI LIPU“. Cieľom tohto projektu je ponúknuť obyvateľom mesta Sereď možnosť vysadiť vo svojej záhrade mestský strom – Lipu malolistú Rancho (Tilia cordata „Rancho“). Stromy budú záujemcom dodané s koreňovým balom, so zapestovanou korunou, s obvodom kmienika 12–14 cm.

Táto varieta lipy sa vyznačuje stredným rastom, nepravidelnou ihlanovitou korunou a je vhodná aj do chudobných pôd. Je to nenáročná medonosná drevina, ktorá netrpí chorobami. Lístie sa na jeseň vyfarbuje na žlto a opadáva. V dospelosti nestrihaná dosahuje výšku 6 až 10 m a šírku 4 až 6 m.

Stromy sú jedným z najcennejších prírodných zdrojov na zemi. Pomáhajú v boji proti klimatickým zmenám, absorbujú prebytočný a škodlivý CO2 z atmosféry. Pohlcujú prach a znečisťujúce plyny, produkujú kyslík, ochladzujú klímu a tým zmierňujú negatívne dôsledky skleníkového efektu. Sú domovom pre mnoho druhov vtákov a užitočného hmyzu.

Nie vždy dokážeme v rámci údržby verejnej zelene vysadiť stromy na uličnú zeleň kvôli existujúcim inžinierskym sieťam. Preto ponúkame obyvateľom túto možnosť. Čím viac stromov bude vysadených, tým viac prispejeme k zlepšeniu klimatických podmienok v meste.
Lipa je na Slovensku jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich stromov. Je symbolom slovanskej vzájomnosti.

Zapojte sa do pripravovaného projektu a posaďte si do svojej záhrady lipu.

Záujemcovia o strom sa môžu prihlásiť na emailovej adrese: katarina.navratilova@sered.sk
v termíne do 15.9.2021, alebo vyplniť tento formulár : http://www.seredskenovinky.sk/clanok/2021-04-30-projekt-adoptuj-si-lipu

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ja by som navrhol niečo iné, Adoptuj si veľké brucho -Tomčániho a primitíva Veselického a budeš mať radosť celý rok a Sereď sa zbaví dvoch darmožráčov.

  2. Pekný počin, hodný nasledovania, p. Navrátilová!
    Hoci nerád, ale je treba o tomto projekte upovedomiť aj proj. manažéra z MsÚ a samozrejme aj všetkých poslancov, ktorí hlasovali 22.4.21 za vybudovanie cyklotrasy v Seredi „Od mosta po most“ v predloženej podobe, hoci ju väčšina z nich ani nevidela!!
    Pre tých čo nevedia o čo ide, ozrejmím: Tento neprediskutovaný projekt na verejnosti a tiež odbornou komisiou len veľmi povrchne, počíta s presadením, skôr však to bude odstránenie mladých líp rastúcich necelých 10r. popri promenáde na Nám. Slobody. Lebo, „lebo my mesto sme sa dohodli“ . A ušanovaný nebude ani ten „posledný mohykán“ stará lipa pri fontánke na konci aleje. Je tu opäť veľká šanca, že sa Sereď „zviditeľní“ pred celým Slovenskom podobne, ako pred pár rokmi so zabudovaným stĺpom v kruháči vrátane tel. kábla cez novú bytovku pri CZŠ.

  3. Mam taky pocit ze je nastal cas napisat a zverejnit pravdu o pokuse zachranit staru, teda povodu a historicky vyznamnu lipovu alej a primitivne klamstvo dendrologicky preco musia ustupit. Aj vtedy islo len o biznis.

  4. Ako adoptovat znamena ze mam za nu davat aj nejake financie? Alebo co vlastne tato kokotina znamena ze adoptuj si nejaky prasivy strom.

  5. Ak chceš investovať, adoptuj si nejakú zlatokopku, ktorej sa vyschli príjmy kvôli partnerovi v lochu. Taká sa ti odvďačí.

  6. Ty debil. Ja sa nieco pytam a ty pises o uplne niecom inom. Ja zato nemozem ze tvoja zena v tebe videla bohateho a nakoniec sa ti kurvila lebo nemas ani korunu. Presne taka odpoved aku si zasluzis ty blb…

  7. teba co vychovala nejaka vlcica? to sa ako spravas? keby sme tu nemali ziadne stromy, potom by si videl…

  8. Pre Ja 2. mája 2021, 17:31

    Vzhľadom k tomu, že si akciu nazvali kokotinou a spomenul si aj prašivý strom, tvoj dotaz som ani nemohol hrať vážne. Preto aj moja odpoveď tomu nasvedčovala. Ďakujem za tvoju starosť o mňa, mám sa fajn. Som už zabezpečený, pracovať nemusím. Ak sa aj pominiem, zo zákona bude zabezpečená aj moja žena. Prajem peknú nedeľu.

  9. Ty a tvoja zena ma absolutne nezaujimate a to ze si zabezpeceny a robit nemusis mozes hovorit doma mame pri caji. Takych bolo co povedali a hovno z kazdeho. A ked ta pominie tak zena nude skakat na druhom ale vlastne tebe to uz moze byt jedno

  10. Šírka a výška stromu vám zaručí tieň na väčšine pozemku… Kto dal Túto ponuku do placu a nakúpil lipy, musel dlho rozmýšľať…
    Či kto sponzoruje túto nezmyselnosť?
    S nostalgiou spomíname na lipy v malom parku a so zdesením pozorujeme v akom stave je pozostatok starých líp, ktoré tam dožívajú. A stále pamätám na zdesenie, keď som videla, koľko m 3 zeminy a koľko líp odtiaľ vyvážali…
    Ale máme pekelne vypálené námestie, kde v lete nevydržíš…

  11. Treba podporit tuto akciu. Je to rozumny napad. Do zahrad patria skor ovocne stromy ale ale ako vysadbu pred domy je to dobry napad a podpora zalesnenia mesta. V kvete je to prijemna vôňa a podpora včelstvu. Mohla by sa trosku viac zrealizovat aj takato vysadba obojstranne aj pozdlz celej hradze s cyklotrasou. Tam je to zatial biedne. Ale inak rozumny napad. Za mna 👍

  12. Už väčšiu blbosť nemohli vymyslieť. Ktorý blbec bude si vo svojej záhrade vysádzať lipu a oni celé aleje vyrúbu. Nech si pán architekt a celé osadenstvo MsZ, ktorí súhlasili s výrubom líp na námestí vysadia záhrady lipami. Z pekného, zeleného námestia urobili mesačnú krajinu a okrem toho, sa tam majú deti hrať , čo zo všetkých strán tam lietajú autá. V zdravom prostredí. A posudok na výrub, to je jedna kravina na kvadrát. Napíšu na požiadanie čo chcú. Kto to skontroluje? Papier veľa znesie.

  13. V lete parkujem pod lipou. Okrem toho že sa v nej zdržujú holuby hrivňáci 🦉 ktorý mi pravidelne pošpinia auto a ja to potom musím olupovať nechtami tak tá lipa púšťa aj nejaký lep ktorý nakomplet zaprcá celé auto. Tak sa pýtam prečo zrovna lipa a nie napr topole ktoré ste bez milosti vyrúbali aj s koreňmi na štadióne??? Tam ste nám nebrnkali na citi so sloganom “zachráň topol a adoptuj si občana z trnavskej napr…”

  14. Prečo by nemali byť lipy? Že vtáctvo znečisťuje a poškodzuje strechy, nenesieme na tom vinu aj my, keď vypilovávame stromy a berieme im prirodzené ich prostredie? Potom sa zhromažďujú na obmedzenej ploche.

  15. Topole? A čo si sa ty s koňom zrazil? A to si si doteraz nevšimol, čo z tých topoľov lieta, keď kvitnú? Topoľ je najhorší alergén medzi stromami… Z lipy je aspoň výborný lipový čaj.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img