ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

WWF chráni prírodu už 60 rokov. Žiada okamžité kroky pre záchranu ľudí a prírody.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

WWF Slovensko |MM|  Pri príležitosti 60. výročia založenia WWF, najväčšia ochranárska organizácia na svete volá po naliehavých riešeniach globálnej klimatickej a prírodnej krízy a zabezpečení udržateľnej budúcnosti pre všetkých. Spolu s vládami, biznisom a komunitami musíme v nasledujúcich 10-tich rokoch dosiahnuť viac, ako sme dosiahli za posledných 60 rokov,“ uviedol Marco Lambertini, generálny riaditeľ WWF International.

 

Dnes je jasnejšie ako kedykoľvek predtým, že sme svedkami katastrofického kolapsu biodiverzity. Posledná správa WWF o Stave planéty, odhalila za posledných 50 rokov v priemere až dvojtretinový pokles populácií voľne žijúcich živočíchov. Zmena klímy, strata biodiverzity a prírody v konečnom dôsledku ohrozuje naše vlastné zdravie a prežitie.

 

Naša misia nadobudla za posledných šesť desaťročí na význame. Dnes vieme, že môžeme mať bezpečnú, prosperujúcu, zdravú a spravodlivú budúcnosť len vtedy, keď sa udržateľný rozvoj stane normou. Toto desaťročie musí byť zlomové,“ uviedol Lambertini.

 

WWF je už viac ako 60 rokov v popredí globálneho úsilia o ochranu prírody a je priekopníkom v oblasti inovatívnych iniciatív, ktorých výsledky sú badateľné dodnes – od podpory zakladania svetoznámych chránených oblastí, ako napr. Národný park Galapágy, najväčšia chránená oblasť oceánu s rozsahom 1,5 km2 pri Antarktíde, národné parky v sopečných oblastiach v Ekvádore či  Rwande, až po ochranu ikonických druhov vrátane pánd, tigrov, nosorožcov a slonov – čo dáva týmto druhom a mnohým ďalším šancu na prežitie.

 

Aktivity WWF stoja na vedeckých poznatkoch. Vďaka globálnej sieti  a rozmanitým partnerstvám sa WWF zaoberá širokým spektrom environmentálnych výziev. Okrem konkrétnych ochranárskych sa aktivít tiež venuje zavedeniu prvých environmentálnych značiek na svete pre potraviny a spotrebné výrobky (napr. FSC) a presadzovaniu prijatia globálnych dohôd o mokradiach (Ramsarská konvencia), obchod s ohrozenými druhmi (CITES), ochrane klímy a biodiverzity a  aktuálne o plastoch v prírode.

 

„Naše pôsobenie je možné len vďaka spolupráci s partnermi a podporovateľmi a spájaniu síl s našimi súputníkmi v environmentálnom hnutí. Ďakujeme miliónom ľudí, ktorí nám dôverujú a podporujú nás, ako aj spolupracovníkom a tisícom zamestnancov WWF po celom svete – minulým i súčasným – za 60 rokov vášne a odhodlania,“ uviedol Lambertini.

 

Začiatky WWF siahajú do roku 1961, kedy malá skupina významných angažovaných prírodovedcov poukazovala na potrebu ochrany živočíchov a stala sa známa ikonickou pandou – symbolom nádeje, že ľudia a príroda môžu žiť v harmónii. Postupne sa WWF začala venovať ochrane prírody a udržateľnému rozvoju systematicky, zamerala sa na ochranu voľne žijúcich živočíchov, lesov, oceánov a sladkovodných ekosystémov a sústredila sa na hlavné príčiny straty biodiverzity, vrátane spôsobu výroby energie a potravín, transformácie ekonomiky, ozelenenia investícií  a zlepšenia riadenia prírodných zdrojov.

 

V súčasnosti WWF pôsobí v takmer 100 krajinách sveta a podporuje ju vyše 35 miliónov ľudí. Na Slovensku WWF pôsobí od roku 2014, no ako samostatná pobočka od roku 2019. Tím WWF Slovensko sa sústreďuje na tri oblasti – na ochranu lesov, a to vrátane ochrany pralesov či iných vzácnych lesov, ako aj presadzovanie prírode blízkeho hospodárenia v hospodárskych lesoch. V oblasti ochrany vôd sa sústreďuje na revitalizáciu riek, riečnej nivy a mokradí a spriechodňovanie  riek prostredníctvom odstraňovania bariér. V oblasti ochrany živočíchov sa zameriava na ochranu ohrozených druhov, na ochranu šeliem a ich migračných trás a  podporu riešení, ktoré zlepšia spolužitie medzi človekom a šelmami.

 

WWF Slovensko pôsobí iba krátko, ale i za ten čas sa nám podarilo ochrániť aspoň časť našej úžasnej prírody a vytvoriť partnerstvá, ktoré ma napĺňajú nádejou. Myslím, že čoraz viac chápeme, že naše zdravie a budúcnosť závisí od zdravia našej prírody. Veľmi si cením každú iniciatívu, či krok, ktorý prispieva k lepšiemu prostrediu“, hovorí Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

 

Naša cesta ešte zďaleka neskončila. Za posledných šesťdesiat rokov svet prešiel hlbokými transformáciami, a to sa stalo i vo WWF. Jedna vec sa však nezmenila: naše neutíchajúce odhodlanie prispieť k budúcnosti, v ktorej sa darí ľuďom i prírode. Veda nikdy nehovorila jasnejšie a naše povedomie o stave, v ktorom sa nachádzame, nikdy nebolo silnejšie. Naša spoločnosť je pripravená na zmenu. Spoločne to dokážeme,“ uviedol Lambertini.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nó.., pokiaľ sa tu budeme vytešovať, že nám tu nejaká zahraničná spoločnosť vybudovala ďalšie haly na ornej pôde, aby Rumuni a Ukrajinci mali kde pracovať.., či budeme hopsať od radosti, že máme nové hotely v chránenom pásme Vyských Tatier, aby milionári mali bližšie k lyžiarskemu svahu.., tak to teda svet a biodiverzitu moc nezachránime.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img