ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ako budú fungovať terasy od pondelka 26. apríla ?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚVZ SR |MM| Dovoľujeme si vás upozorniť na vyhlášku, ktorou sa povoľuje prevádzka terás (exteriérových častí prevádzok verejného stravovania) za týchto podmienok:

🍽 Stále platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiéri.
🍽 Jedlá a nápoje je možné podávať:
▫️ zabalené pre odber so sebou
▫️ v exteriérovej časti prevádzky: za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán.
🍽 Medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre (tu neplatí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov).
🍽 Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí.
🍽 Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.
🍽 Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
🍽 Stanovujú sa podmienky pre umývanie riadu: vykonávať sa musí podľa požiadaviek uvedených v § 9 ods. 4. písm. g) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z.; pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.
🍽 Po každom zákazníkovi je nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel.
🍽 Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať.

Vo vyhláške sme neupravovali počet ani zloženie osôb za stolom na terasách (spoločná domácnosť, mimo spoločnej domácnosti): pripomíname, že pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách, ktoré sú stanovené vo vyhláške ÚVZ SR (vstup do priestorov prevádzok a zamestnávateľov).

Zároveň sme vychádzali aj zo skúseností z praxe: prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti a vznikali tak konfliktné situácie.

Ak ide o povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest: pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, a takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári – počas rozprávania vznikajú kvapôčky a aerosól.

Okrem vyššie vymenovaných povinností pre terasy platí aj všeobecný režim pre prevádzky, ktorý je vo vyhláške stanovený v paragrafe 2, odsek 1).

Kompletné znenie uvedenej vyhlášky je možné nájsť vo Vestníku vlády SR: http://bit.ly/vyhlaska-194

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Na terase si bez rúška, rozprávaš, pľuješ, kašleš, kýchaš na všetkých okolo… a v kostole si s rúškom a nie si tvárou v tvár cudzím ľuďom, stačí takto?

  2. Všetky nariadenia sú o ničom, vezmite si len dôchodcov nad 65r.majú vyhradené hodiny, chodia si celý deň kade tade, nemusia mať test! To už čo je? Veď nech si nakúpia a ťahajú domov, nech sa naobeduju a idú do prírody na prechádzku a domov! Nie celý deň lógovať hore dole po meste a klebetiť na lavičkách! To je spravodlivé? Oni nemôžu byť nakazený? Veď sa majú chrániť, nie chodiť kadetade bez rozumu!!!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img