ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Už nikdy by nemala spoločnosť uprednostniť alkohol pred knihami

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prvé výraznejšie uvoľnenie protipandemických opatrení za posledné obdobie spôsobilo dlhé rady pred mnohými obchodmi a množstvo fotografií šíriacich sa po internete, hlavne na sociálnych sieťach. V pondelok ľudia zobrali otvorené obchody útokom, no v utorok bola situácia už kľudná.

Je pravdou, že za niekoľko mesiacov sťaženého až znemožneného nakupovania bežného sortimentu ako oblečenia, riadov či technického vybavenia do domácnosti sme mnohí dospeli do štádia, v ktorom deti tlačia topánky, nezapnú nohavice, v kuchyni nebolo čím nahradiť poškodené riady, či mnohí z nás proti svojej vôli zmenili štýl nielen obliekania ale aj účesov. V mnohých prípadoch totiž neosobné nakupovanie tovaru v e-shope situáciu nevyrieši.

Naozaj niektoré z opatrení, ktorými sme prešli nielen my, ale prakticky všetky krajiny na svete sú pomerne nepochopiteľné. Ľudia sa prirodzene zamýšľali nad tým, prečo malý obchodík, do ktorého sa viac ako 5 ľudí pohodlne nevojde ani za štandardnej situácie musel byť zatvorený, no veľký hypermarket, v ktorom sa rovnako ľudia tlačili, otvorený mohol zostať. Aj keď neverím, že išlo o zámer, no na Slovensku sme takto podporili vlastníkov nadnárodných sietí – tie mali „Vianoce“ prakticky niekoľko mesiacov za sebou – no drobní obchodníci už i tak dostatočne drvení konkurenciou padli na kolená úplne.

 

Zatvorené reštaurácie, kaviarne, rýchle občerstvenie. Všetko len na predaj „cez okienko“ a tak si v nákupných centrách sadli a jedli len skutočne arogantní jedinci, s ktorými do slovnej a následne aj fyzickej potýčky nechceli ísť ani bežní SBSkári. Takže na opatrenia opätovne doplácajú len tí slušní a poctiví ľudia, ktorí chápu ich podstatu…

Nakupovaniu počas pandémie sa nevyhol asi nikto z nás. Pri každej návšteve veľkopredajne niektorého z reťazcov som nemohol nad vyššie uvedenými vecami nerozmýšľať a to najmä v kontexte pre mňa úplne nepochopiteľnom. Veľmi dobre chápem opatrenia, ktoré mali za úlohu zamedziť zvýhodňovaniu týchto sietí oproti zatvoreným malým špecializovaným obchodom a tým opáskovanie už spomenutých riadov, domácich potrieb, oblečenia, bytových doplnkov či hračiek. 

  

Ale že nebolo možné zakúpiť si knihy, to považujem za fakt choré. Na druhej strane nepochybujem, že  vysoké percento ľudí uvítalo veľmi dobre zásobené regále s alkoholom, ktorého nákup obmedzený nebol ani počas tých najväčších protipandemických opatrení. Som si istý, že receptom vymeteného „politika“ v zložení Bromhexinu s vodkou k ochrane pred vírusom nedošlo.

Slováci sú známi a posledné publikované štatistiky to aj potvrdili, že alkohol majú radi. Keď však v akýchkoľvek situáciách a to aj v tých najkrízovejších potlačíme vzdelanie a zmysluplný relax o úzadia a naopak umožníme zaháňanie nudy alkoholom, ťažko môžeme po niekoľkých mesiacoch chcieť konštatovať, že spoločnosť sa posunula vývojovo dopredu.

Množstvo alkoholu v akcii. „No nekúp to, aspoň sa ožerieme?“

Treba skutočne brať do úvahy nepochybne úprimnú snahu všetkých vlád a odborníkov obmedziť a následne zastaviť šírenie koronavírusu. Treba uznať, že viac ako 100 rokov svet v takýchto rozmeroch pandémiu nepoznal. Teda neboli ani dostatočne kvalitné manuály na jej zvládanie. No už dnes by sme mali vidieť,  že opatrenia treba robiť systémové, nie diskriminačné a v čase a len na čas, kedy sú situáciou vyžadované a pre jej zvládnutie účinné a nevyhnutné.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Anonym 22. apríla 2021, 11:43 – nie, nesuhlasim! Nesposobila to vlada, ale COVID-19.

    Opatrenia neboli otestovane, nebolo jasne co je ucinne a co nie. Nijako sme sa nevymykali z rieseni inych statov – raz sme boli prisnejsi my, inokedy oni.

    Opatrenia by musela robit kazda vlada – ti so skusenostami s propagandou by ich jedine inak komunikovali.

  2. Covid 19 dovolil predaj alkoholu a zakázal predaj kníh?

    Viete, táto vláda nepotrebuje vzdelaných ľudí, potrebuje opice, tak , ako sa vyjadrili lídri koalície. Alebo aj po prečítaní knihy sa dostaví stav „opice“? Ľudia mohli aspoň čítať a nehrabali by sa na internete a čítaním médii, ktoré nič iné nepíšu, len Covid, covid,… choré!
    Nemohol som kúpiť ani baterku aby som nedostal zástavu srdca. Celé zle a najvyšší čas urobiť zmenu v opatreniach. Logických opatreniach, nie opatreniach, o ktorých sa rozhodne a vyhlási dement ráno po zobudení a užití liečiv na psychiku.

  3. Problém má hlbšiu podstatu. Pokiaľ by boli otvorené kníhkupectvá a naopak zatvorené obchody s alkoholom počas covidu, mentálna úroveň obyvateľstva by vzrástla len veľmi málo. Prečo? Museli by sme si totiž urobiť analýzu, koľko ľudí pilo počas covidu z nudy a koľkí pili , pretože sú na alkohole jednoducho závislí. A teraz nehovorím len o totálnych alkáčoch ( tým by nepomohlo, ani keby ste ich do kníhkupectva zatvorili), ale hlavne o nás bežných ľudoch. Tradícia pitia alkoholu na Slovensku pri väčšine príležitostí je v mnohých rodinách samozrejmosťou. To je už samo o sebe silným argumentom pre vládu, aby kupovanie alkoholu nesťažovala. A taktiež pitie alkoholu na vyrovnanie stresovej hladiny ( ktorá obzvlášť počas covidu u mnohých kulminovala na maximách) je v dnešnej dobe spolu s užívaním nepreberného množstva žial legálnych opiátov v podobe „tabletiek na spánok, či ukľudnenie“ úplným štandardom. Áno, absolútne súhlasím s autorom článku v tom, že je zlé, smutné, pokiaľ štát vydáva jasný signál smerom k obyvateľom, že požívanie legálnej drogy ( alkoholu ), vytváranie alebo prehlbovanie závislosti na nej, je v poriadku, kým návšteva kníhkupectva by mohla ohroziť ich zdravie. Absurdné. Začať však riešiť požívanie alkoholu obyvateľstvom SR počas pandémie nieje práve najšťastnejšie. Naopak. Vláde by sme mali vyčítať, že s touto pliagou ( pardón – tradíciou ) nezačala bojovať už dávno predtým. Že nevedie obyvateľstvo k nižšej konzumácii alkoholu prevenciou, či poukazovaním na dopady jeho užívania ( najčastejším dôvodom úmrtí na Slovensku sú srdcovo cievne ochorenia, ktoré spôsobuje o.i. alkohol ). Ako aj v iných oblastiach života, ani v tejto nám vláda nejde príkladom ( alkohol v parlamente je bežne tolerovaný : za všetkých spomeniem Slotu , Danka,Cupera,Fica.. ) a ani nám nepomáha, takže opäť zostáva na našich pleciach ťarcha riešenia alkoholizmu a “ otupievievania“ obyvateľstva v našom okolí. Takže šírme kultúru , učtme deti čítať knihy a na návštevách odmietajme pohárik zo slušnosti a možno sa raz dožijeme toho, že vláda počas inej pandémie zavrie obchody s alkoholomo a tie, kde sa predávajú knihy, nechá otvorené.

  4. Majko to Vy a vám podobní tzv . nezávislí i so skúsenosťami s propagandou tu manipulujete a masírujete mozgy. Pýtam sa, ktorá vláda na svete umožnila nakazeným občanom vstup do obchodov a obchodný reťazcov? Nebola to práve /naša/ resp. VAŠA vláda i so svojimi odborníkmi?.

  5. Neviem, či sme čítali rovnaký článok, ale autor článku v nom kritizoval Matovičovu vládu, teda tzv. „jeho“ vládu, ako píšete. Takže nechápem Vaše pohoršenie. Po lopate: pán Majko kritizuje Matovičovi vládu a Vy mu vyčítate, že on je propagandisticky manipulátory, čo tu propaguje Matovičovi vládu..? Prosím, vysvetlite mi to,rad by som to pochopil. Vďaka

  6. Tak čo štatistika ešte prenieha… teraz to uvoľníme a potom zase pribudnú … je to niečo ako keď máte zľavovú kartu na nákup, oni vám dajú zľavu a na úkor toho majú o vás info čo nakupujete a aký ste cieľový zákazník… toto je niečo obdobné len tu nakúpite covid atď atď …

  7. Ubezpečujem ťa, že to vedeli už oveľa oveľa dávnejšie, že chlast je tvrdá droga. Ale ďakujeme ti, že si obohatil poznanie nás nechápavých, že už v roku 1957 vedeli, že alkohol škodí.

  8. Malé obchody a služby nemuseli obmedzovať ani zatvárať. Koľko ľudí denne sa naraz stretne napr. v kníhkupectve, v elektre, vodoinštalačných potrebách či u kaderníkov? Rozhodne menej než vo veľkých hypermarketoch kde prikročili k obmedzeniam veľmi svojsky. Neviem ako ostatní ale mal niekto pocit, že niekto niekedy vo veľkých obchodoch kontroloval či je povolený počet zákazníkov na m2? Alebo či sa v skutočnosti nedá kúpiť zapáskovaný tovar? Lenže, aj táto vláda urobila jediné čo pri svojej neschonosti dokázala. Zatrhnúť fungovať malým domácim podnikateľom ale za žiadnu cenu neobmedziť zisk zahr. spoločnostiam. Lebo dodrbať Slováka, nato sú fachmani v každej vláde od 89ho. A títo v riťolezectve excelujú. Banda ko..tov!!!

  9. Ko..t si ty Vlado a to obr. Všimol si si koľko rádovo pribudlo áut a ľudí v uliciach po otvorení obchodov? Tvoj zakrpatený mozoček nechápe, čo je to mobilita a ako sa vírus šíri? A čo sme mali zavreté iba my tu na Slovensku? Zatvorené mala celá Európa, ty obrk..t!

  10. pre Anonym 22. apríla 2021, 19:54
    Počuj ty buzerant skultúrni si slovník, drbni dve po papuli, vytiahnu hlavu z riti a kukni sa za hranice. Ale nie okresu. Jebo z lesa.

  11. Alkohol človek vyrobil skôr ako knihu či nie? Alkohol sa predáva kvôli vychodnarom. Keď nemá východnar, tri dni alkohol, je zle má krízu, načo by mu bola kniha.

  12. Pán Majko, za všetko môžu ti Vaši obľúbení slnieckari-zapredani politici(olano,sas…), ktorých ste tu vždy velebili a zastávali. Je smutné že to nevidíte, musíte byť riadne zaslepeny človek.
    Na nezávislého novinára sa to teda moc nehodi. Alee to o Vás už všetci v Seredi vedia,že objektivity sa z Vašich článkov o vládnych záležitostiach nedočkáme.

  13. Vlado ten anonym pouzil tvoj skulturneny slovnik, ked si to nepochopil. Precitaj si v tvojom predposlednom prispevku posledne slovo…

  14. Vlado tu máš tie obchody zatvorené aj inde, ty buzerant (tvoj slovník):
    Maloobchodníci so spodnou bielizňou vo Francúzsku spustili kampaň, v ktorej svoje zákazníčky vyzývajú, aby premiérovi Jeanovi Castexovi poslali poštou v obálke čipkované nohavičky a tangá a žiadali takto výnimku z pravidiel v poradí už tretieho lockdownu, ktorý vo Francúzsku trvá od začiatku apríla.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img