ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Dňom Zeme si pripomeňme záväzok, ktorý máme voči našej planéte

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

 

MŽP SR |MM|  Vo štvrtok 22. apríla si svet pripomenie 52. ročník Dňa Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. V rámci Dňa Zeme pripravuje Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci s rezortnými organizáciami sériu podujatí vrátane prednášok a súťaží.

Program sa začne o 11-tej hodine tlačovou besedou ministra životného prostredia Jána Budaja, ktorý si Deň Zeme pripomenie v spoločnosti predsedu vlády Eduarda Hegera.

Od 13-tej hodiny sa bude konať séria populárno-náučných prednášok. Verejnosť ju bude môcť sledovať prostredníctvom streamu na facebooku MŽP SR. Klásť otázky bude možné cez aplikáciu Slido #DenZeme.

13:00 – 13:15 Aktivista na ministerstve – veselé historky z ministerstva Štátny tajomník Juraj Smatana
13:15 – 13:30 Vlk a novinky v ochrane prírody Štátny tajomník Michal Kiča
13:30 – 13:45 Ultra-kritické zelené myslenie v marketingu Daniel Abrahám, Effectivity
13:45 – 14:00 Spoločensky zodpovedné aktivity na pracovisku Paula Mičová, Jana Mikudová, MŽP
14:00 – 14:15 3919 dní v podzemí Peter Holúbek, Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva
14:15 – 14:30 Zmena klímy akceleruje, ale máme čas ju ešte spomaliť Jozef Pecho, Slovenský hydrometeorologický ústav
14:30 – 14:45 Zlepšenie kvality ovzdušia Katarína Mičáková, MŽP
14:45 – 15:00 Ewobox – envirovzdelávanie Jana Šimonovičová, Slovenská agentúra životného prostredia
15:00 – 15:15 Simulované záplavy v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja Andrej Kasana, Vodohospodárska výstavba

 

Zároveň ministerstvo spustí sociálnych sieťach na dve fotografické súťaže pre deti a mládež. Prvá „Obľúbená časť našej Zeme“ sa zameria na zábery obľúbených lokalít Slovenska. V rámci druhej sa budú môcť pochváliť stavitelia „bunkrov“ z vetvičiek a iných prírodných materiálov. Na víťazov čakajú vstupy do jaskýň, alebo do Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach.

Aktivity ale nezostanú len v online priestore. Pred budovu ministerstva a v jej blízkom okolí umiestnime v spolupráci s EWOBOXOM informačné panely s kvízovými otázkami. Vo vchode budovy MŽP SR (v kancelárii Zelenej linky) dostanú školopovinní súťažiaci kartičky. Ak ich správne vyplnia, získajú darčekové predmety. Vzdelávacia cesta bude aktívna každý pracovný deň do 6.5.2021 od 9:00 do 17:00 hod.
Facebookový event Dňa Zeme: https://fb.me/e/24oedpYVT

Ďalšie aktivity chystajú aj rezortné organizácie. Pre viac informácií odporúčame sledovať weby organizácií. Z plánovaných aktivít môžeme spomenúť napríklad, že Národná zoologická záhrada Bojnice spustí výzvy „Vyčistíme Slovensko“ a „Mysli globálne, konaj lokálne“. ZOO zároveň pripraví online prednášku o opadavých listnatých lesoch. Slovenský hydrometeorologický ústav chystá brífing, na ktorom bude informovať o klimatologickom porovnaní desaťročia. Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva organizuje projekt „Uzemni nudu, osláv deň Zeme“, ktorý upozorní na problematiku zmeny klímy. Slovenská agentúra životného prostredia je spoluorganizátorom výzvy „Vyčistime si Lúky II.“ Ďalšie aktivity

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img