ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Celoročná ochrana vlka je realitou – minister Ján Budaj podpísal vyhlášku.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Celoročná ochrana vlka je realitou – minister Ján Budaj podpísal vyhlášku.
Dnes, na Deň Zeme 2021, sa uzavrela veľká kapitola boja Lesoochranárskeho zoskupenia VLK za celoročnú ochranu vlka na Slovensku.
Začínali sme v sedemdesiatych rokoch za veľkej pomoci vtedajšieho pracovníka štátnej ochrany prírody Dr. Jozefa Voskára, pokračovali sme v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch. Naša „vlčia“ kampaň bola zameraná predovšetkým na osvetu a zmenu obrazu vnímania vlka ako škodcu, ktorý ohrozuje zdravie a majetok ľudí. Po roku 2000 sa začal názor verejnosti zásadným spôsobom meniť a z tvora, ktorý bol kedysi vnímaný ako nebezpečné zviera, sa stal živočích, ktorý pomáha ľuďom. Pomáha predovšetkým znižovaním škôd na poľnohospodárskych kultúrach predačným tlakom na raticovú zver, pomáha likvidovať diviačiu zver nakazenú klasickým alebo africkým morom ošípaných a v neposlednom rade robí sanitára lesa prednostným lovom chorej a oslabenej zveri.
Po roku 2000 sa naša snaha zamerala na zmenu slovenskej legislatívy a po roku 2010 sme oslovili Európsku komisiu so žiadosťou o pomoc zmeniť zákony tak, aby zaručovali, že vlk nebude na Slovensku ohrozeným živočíchom. Po začatí konania voči Slovensku pre porušenie európskej legislatívy sa nám podarilo presadiť zásadné zmeny v manažmente vlka. Vznikli rozsiahle územia s celoročnou ochranou vlka pri poľskej, českej a maďarskej hranici, doba lovu a aj počet zastrelených vlkov dostali svoje limity a lov vlka bol vylúčený v tých územiach NATURA 2000, kde je vlk predmetom ochrany.
Celoročná ochrana vlka je posledným krokom k záchrane tejto šelmy na území Slovenska.
Ďakujeme viac ako 60 000 podporovateľom, ktorí vydržali a podporu tejto kampani prejavovali tri desiatky rokov, ďakujeme Dr. Jozefovi Voskárovi, ktorý stál na začiatku tohto boja a ďakujeme ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi, ktorý tento náš boj úspešne zavŕšil.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img