ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Allan Mikušek & Henrich Novák z Mufuza pubu (Večerné Svitanie s dobrom)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Akú má človek istotu v tejto neistej dobe? Mám pocit, že istota sú live streamy speváka, hudobníka a autora piesní Allana Mikušeka. Týmto spôsobom sa prihovára svojim fanúšikom snáď od začiatku pandémie a okrem spevu a hudby im rozdáva aj nádej a dobrú náladu. A nie sám. Jeho veľmi častým spoluhráčom počas týchto podujatí je vynikajúci dobrista Henrich Novák.

Tak to bolo aj v utorok 13. apríla 2021. Vysielalo sa, ako sa už stáva pravidlom, z bratislavského Mufuza pubu, kde hudobníci spolu s kameramanom Tiborom Skalom našli zázemie na online koncertovanie. Live stream bolo možné sledovať na oficiálnej stránke Allana Mikušeka na sociálnej sieti. Tiež bola možnosť zaplatiť dobrovoľné vstupné.

Vysielanie sa začalo o 19.00 hod. pesničkou Cesty, ktorej autorom je Allan Mikušek. Po nej obecenstvu pri obrazovkách prisľúbil, že hudobný nástroj dobro dostane v ten večer veľký priestor. V miestnosti, kde hudobníci hrali, bolo vraj fajn teplo, a tak sa tam vyskytla aj otravná mucha. Ale možno mala len rada hudbu, ktovie. V každom prípade si užívala koncert naživo. Allan Mikušek spieval a hral na akustickej gitare príjemne a precítene a dobro Henricha Nováka malo krásny lyrický zvuk.

Ďalšou pesničkou bola neveselá Big Star Of Moon, pochádzajúca z albumu Allan z roku 1992, teda z prvého albumu Allana Mikušeka. Je jeho autorským dielom.

Nasledujúca pesnička sa volala Black And White, no text mala český. Allan si zaspomínal, ako pred dvoma rokmi vystupoval na koncerte v pražskej Lucerne, ktorý bol spomienkou na Karla Zicha a oslavou jeho nedožitej sedemdesiatky. Allan si tam zaspieval v dvoch pesničkách, jednou z nich bola Black And White, pôvodne jeho duet s Karlom Zichom. Zoznámili sa v roku 1997 v štúdiu na Barrandove, kde táto pesnička bola natočená. Neskôr boli ešte v telefonickom kontakte a Karel Zich raz účinkoval ako hosť Allana Mikušeka na festivale Lodenica.

Po pesničke sa Allan zamyslel, ako zúžene chápeme Ameriku. Keď sa povie, že niekto bol v Amerike, myslí sa tým iba územie USA + Aljašky. Henrich Novák dodal, prečo sa potom čudujeme, že Američania nevedia, aké je hlavné mesto Slovenska. Allan Mikušek porozprával príhody, ktoré zažil v USA. V septembri 2001 bol s kamarátmi v New Yorku. V tomto meste navštívili okrem iného dlhú ulicu, v ktorej boli samé obchody s hudobninami. V jednom obchode s gitarami zažili hudobné prekvapenie: prišiel tam Afroameričan, podľa všetkého bezdomovec, požičal si gitaru a prekrásne hral blues. Ako sa neskôr dozvedeli, každý deň si tam chodil zahrať hodinku či dve, a obchod z toho profitoval, pretože keď v ňom znela hudba, chodilo tam viac zákazníkov. Ďalší pekný zážitok mal Allan v newyorskom metre, kde začal hrať neznámy chlapík len pre neho na malej trúbke. Allan nie je veľkým fanúšikom hry na tomto hudobnom nástroji, ale toto hranie sa mu veľmi páčilo. Keď prišiel jeho vlak, nechcelo sa mu ani do neho nastúpiť.

Nasledovala pesnička s priam veselo „žblnkajúcim“ dobrom: You´ve Got a Lover z repertoáru Rickyho Skaggsa. Tohto amerického speváka, hudobníka a skladateľa považuje Allan Mikušek za svojho veľkého obľúbenca, ba dá sa povedať, že učiteľa. Osobne sa s ním, žiaľ, nestretol. Prvá country platňa (vinyl), ktorú si kúpil, bola Skaggsova Love´s Gonna Get Ya! Henrich Novák však mal tú česť, že si zahral s Rickym Skaggsom v USA v Grand Ole Opry a doniesol Allanovi magnetku so Skaggsovým portrétom a s venovaním. Allan tiež tomuto hudobníkovi závidí krásne dlhé vlnité vlasy, ktoré má napriek svojmu veku (ako hovorí Allanova kamarátka, „nespravodlivé vlasy“).

Potom sme si vypočuli dve pesničky Allana Mikušeka: Šťastná ako žena má byťKto zhasol hviezdy? Tá druhá ešte pravdepodobne v Allanových live streamoch nezaznela a je o smrti kamaráta.

Allan Mikušek je tiež autorom inštrumentálnej skladby Svitanie. Zložil ju, keď mal doma požičané jedno z dobier Henricha Nováka. V deväťdesiatych rokoch totiž obaja hrali v hudobnej formácii, ktorá robila predkapelu triu Jerryho Douglasa na medzinárodnom hudobnom festivale Dobrofest v Trnave. Allan sa pre túto príležitosť naučil hrať na dobre skladbu od Jerryho Douglasa Grant´s Corner. Tento americký dobrista je veľmi inšpiratívny pre hráčov na tomto hudobnom nástroji z oblasti country, bluegrassu či blues. Henrich Novák je s ním doposiaľ v kontakte. Svitanie v ten večer v Mufuza pube zahral na dobre Henrich a Allan ho sprevádzal na akustickej gitare. Bola to jemná pohodová hudba.

Prekvapením pre Henricha Nováka bolo zaradenie pesničky Una Notte Speciale (z repertoáru speváčky Alice) na setlist. Allan ju ako teenager po prvýkrát počul v letnom tábore v Taliansku a veľmi sa mu zapáčila, lebo má jednoduchú krásnu melódiu. Henrichovi pripomenul, čo hovorieval Michal Tučný: „Country je všechno, co se mi líbí.“ V každom prípade, „talianska country“ znela veľmi prirodzene. Ako gitara, tak aj dobro sú hudobné nástroje bez obmedzenia hraníc.

Následne sa Allan Mikušek zase „preladil“ na angličtinu, pretože bol čas na pesničku od ďalšieho jeho obľúbenca – speváka a autora piesní Gartha Brooksa. Volala sa One Night A Day a jej autormi sú Gary Burr a Pete Wasner. Allan sa pochválil, že v roku 1994 sa s Garym Burrom stretol v Rumunsku. Je hrdý, že sa mohol zhovárať s takým významným americkým hudobníkom, autorom piesní a hudobným producentom. Pesnička je z albumu In Pieces z roku 1993, ktorý, ako povedal Allan, bol komerčne veľmi úspešný. Henrich Novák zažartoval, že to je ten album s obalom v trnavských farbách (červeno-čiernym).

V ten večer zaznela aj pesnička, ktorá je podľa Allana tá najkrajšia: Everything That Glitters (Is Not Gold)(Nie je všetko zlato, čo sa ligoce).  Jej interpretom a spoluautorom bol americký spevák, hudobník a autor piesní Dan Seals. Ľudia sa vraj Allana Mikušeka často pýtali, prečo na ňu nenapíše slovenský text. On ju však rád hrá a spieva v origináli a nevidí dôvod to meniť.

Pesnička Život je krásny je z Allanovej autorskej dielne a existuje v dvoch nahraných verziách. Jedna verzia je duet Allana s Paľom Drapákom a treba ju ešte dokončiť (práce na nej prekazila pandémia). Druhú verziu spieva Allan Mikušek s viacerými priateľmi, ako sú napríklad Paľo Drapák, Franta a Vojta Nedvědovci, Mirka Galis – Partlová, Vašo Patejdl, Rasťo Sokol, Stano Jasečko, Jano Pardavý či členovia Allanovej kapely: Henrich Novák, Marian Radošovský, Erik Bínovský a Peter Mikušek. Táto nahrávka vznikala tak, že účinkujúci boli v spojení cez Messenger. Allanovi tiež poslali svoje selfie a on doma všetko zmixoval, postrihal a dal dokopy. Výsledné video je na YouTube. Keď Allan uverejnil trailer k tejto pesničke, jeden pán mu vraj napísal komentár: Klameš! Podľa Allanovho názoru si však treba stále hovoriť, že život je krásny, aby sme neskončili tam, kde skončiť nechceme. V Mufuza pube pesnička zaznela samozrejme len s Allanovým spevom a gitarou a s Henrichovým dobrom. Bola však rovnako nákazlivo optimistická.

Pôsobivá je aj pesnička z českého historicko-dobrodružného televízneho seriálu Zdivočelá země: Sen kovbojů. Pôvodne ju naspieval Karel Černoch. Allan v live streame poďakoval autorovi hudby Zdeňkovi Bartákovi, že mu ju dovolí spievať.

Po speve prišlo zase k slovu hlavne dobro: v podaní Henricha Nováka a Allana Mikušeka sme si vypočuli už zmienenú nádhernú inštrumentálnu skladbu Grant´s Corner od Jerryho Douglasa.

Blížil sa koniec live streamu. Allan všetkým poslucháčom zaželal krásny a šťastný zvyšok večera (aj keď bolo trinásteho) a také isté aj ostatné dni. Tiež povedal, že dúfa v lepšiu situáciu v lete. Praje si, aby sa s publikom mohli stretnúť face to face.

Na záver zaznela tradičná pesnička – „zicherka“ Stádo/Waiting For The Rain – (Čakanie na dážď). Názov ma trochu pobavil, lebo v ten večer bolo u nás nepríjemné studené počasie a pršalo. Nuž, neviem, či sme na ten dážď práve túžobne čakali, ale je pravda, že aj vlaha je potrebná. Pri magických tónoch dobra a gitary mi už ani ten dážď tak neprekážal.

Live stream trval takmer dve hodiny. Pod videom sa zhromaždil slušný počet lajkov, pochvalných komentárov i zdieľaní. Zase som sa dozvedela mnoho hudobných i slovných informácií a nechýbalo ani večerné Svitanie. Pravdaže, ešte krajšie by to bolo na živých koncertoch. Snáď časom svitne aj na lepšie časy.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img