ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ďalšia pamiatka na revolučné udalosti na Majdane v Kyjeve – Майдан Незалежності

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

УкраїнаКиївКиев – Майдан Незалежності

Pred tromi rokmi som pri svojej ceste na Ukrajine zakúpil výbornú faktografickú knižku  „94 dni“ chronologicky dokumentujúcu udalosti na Majdane v Kyjeve od 21. novembra 2013 deň po dni až po 22. februára 2014. Teda revolúciu urobenú Ukrajincami pre Ukrajincov.

Kniha je výbornou nielen pre už spomenuté faktografické spracovanie diania na hlavnom kyjevskom námestí, ale aj pre mimoriadne výstižné fotografie dokumentujúce, čo a ako sa vlastne udialo.

Foto: (C) Miloš Majko

V piatok mi boli doručené pamätné mince vydané Národnou bankou Ukrajiny viažúce sa k historickým udalostiam na Majdane – Майдан Незалежності. Jedna návšteva v Kyjeve a človeka upúta ulica priamo viditeľná nielen zo samotného Майдан Незалежності, ale aj z hotela  Ukrajina s pamätnými tabuľkami a fotografiami ľudí, ktorí na Majdane v zápase o demokraciu položili životy. Zaujmú osobné veci vojakov, ale aj prestrelená helma na pamätníčku jedného z nich.

Je smutné, že aj v 21. storočí pre slobodu a demokraciu zomierajú ľudia. A je smutné že práve Ukrajina ďalej musí zápasiť a svoje územie, aby ho uchránila pred ďalšou anexiou mocnejších a agresívnejších susedov.

Je smutné, že v centrách ukrajinských miest aj dnes na reklamných pútačoch namiesto ponuky výhodného tovaru, rekreácie, či kvalitného jedla v reštaurácii, musia byť plagáty verbujúce vojakov do armády na obranu celistvosti územia Ukrajiny.

Musí by byť na Ukrajine, ako so svojim územím naloží a to hlavne vtedy, keď namiesto totality krajina systematicky smeruje k demokracii a hodnotám postaveným na slobode a právach občanov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Revolúcia urobená Ukrajincami pre Ukrajincov 😀 Tento vtip bol dobrý. Bolo by ešte fajn, spýtať sa obyčajných Ukrajincov kedy sa im žilo lepšie. Mal som tú česť sa rozprávať s niekoľkými desiatkami Ukrajincov, z rôznych častí krajiny a ich odpovede by sa mnohím nepáčili. Majdan bol rovnaký ojeb na ľudí ako u nás tzv. boj za slobodu a demokraciu v 1989. U nich sa dostal k moci Porošenko, čo bol rovnaký zmrd ako Havel. Odrbať ľudí, dostať sa k moci, skákať podľa západu a nahrabať kým to ide. Ale teraz majú komedianta, tak možno keď nebudú mať čo jesť, aspoň sa zasmejú.

  2. Majko, Majko ty si vecny demagog. Farebna revolucia financovana zo zahranicia to bola a nie Ukrajincami pre Ukrajincov :D. Poznam Ukrajincov a ani jeden z nich nie je spokojny s tym ako Ukrajina dopadla. Zapredane media, novinari, mimovladky, skorumpovany politici a hlupaci s volebnym pravom, to je vysledok dnesnej Ukrajiny. Krajina totalne zdevastovana, skorumpovana, bezny slusny clovek len zivori. Dobre sa maju len potkani napojeny na zahranicne mimovladky, zapredanci z medii a prisluhovaci. Obycajny clovek je tam len lacna pracovna sila. Vela ukrajincov ak nahodou pride k vojne bude utekat do toho zleho Ruska. Lebo tam sa citia bezpecnejsie ako vo vlastnej vlasti, ktoru znicili zapredanci. Milosko ak chces urobit skutocnu reportaz o tom, ako je to so zivotom na ukrajine musis zahodit svoju rusofobiu, otvorit oci, ist medzi obycajnych ukrajincov a s nimi sa zhovarat. Potom zistis ako sa tam zije. Ak mas zaujem pomozem ti takuto reportaz sprostredkovat. A nepojde o ludi dohodenych ziadnou mimovladkou, budu osloveni obycajny obyvatelia z ulice. Mas na takuto reportaz gule ako sa hovori?

  3. Putin sam urcite nezostal,ani nezostane a suhlasim s predoslym prispevkom,ze ukrajinskemu narodu vladne banda americkych prisluhovacov,podobnych ako na Slovensku.

  4. Anonym 18. apríla 2021, 19:22 – evidentne Vy reagujete dostatocne jasne na to, aby ste ho identifikoval. 😉

    – – –

    Vidim, ze na Slovensku je podstatne viac odbornikov na Ukrajinu a jej dejiny, ako na samotnej Ukrajine.

    Ma niekto k tvrdeniam napisanym v diskusii aj nejake dokazy, alebo len kopirujete zo Sputnik.news?

    Mozno by bolo fajn prist do Kyjeva k tym pomnickom a zacat sa tam takto slobodne vyjadrovat. Co myslite, ako by ste dopadli, ked este aj 1200 km od Kyjeva sa skryvate za anonymitu?

  5. pre Miloš Majko 18. apríla 2021, 20:21
    Miloš, pomníky sú jedna vec, názory ľudí žijúcich v tej krajine druhá. Jasné, 100 ľudí, 100 chutí. Ale pardon, mám možnosť baviť sa s Ukrajincami a nielen s nimi a 99% z nich nie sú spokojní s tým, čo tam po Majdane nastalo. Každý mi povedal, že pre radových Ukrajincov sa nezmenilo k lepšiemu, absolútne nič. A oprav ma, ale nemala by práve táto akože revolúcia, práve tou podstatnou zmenou? Ako aj u nás zamatová revolúcia v 89tom? Či stačí, že vyhnali Janukovyča a ľudia ako Tymošenková a spol. si svoje miliardy môžu konečne spokojne užívať a zo Švajčiarska, kam po prepustení z basy hneď zdrhla? Tak to bol potom kauf.

  6. Miloš Majko 18. apríla 2021, 21:24
    Nebol som na Ukrajine, ale mám tú česť stretávať Ukrajincov aj u nás a keď je možnosť a čas, tak vždy je čas na rozhovor, čo a ako, u nich a u nás. A div sa svete, všetci sa zhodli v tom, že situácia v krajine je horšia než bola.

  7. Vlado 18. apríla 2021, 21:37 – keby som Ta nepoznal, nevenoval by som dalsi cas diskusii pri ktorej je znovu vidiet, ze neanalyzujes situaciu.

    Asi vies, ze pred koronou boli u nas ubytovani aj Ukrajinci. Prave taki, s ktorymi mas moznost hovorit aj Ty a vlastne kazdy Slovak, kto o to prejavi zaujem.

    Skusim takto:
    Ked sa Nemec Slovaka pracujuceho v Nemecku spyta, ci mu je na Slovensku dobre, co si myslis, ze odpovie? Jasne, nechal som idealne podmienky na Slovensku a prisiel som do Vasej zobrackej krajiny robit najposlednejsiu robotu, lebo u nas by som mal sancu robit len spickoveho manazera… – Nie, odpovie Ti presne to, co odpoveda aj ten Ukrajinec dnes uz zvacsa nacierno makajuci niekde na stavbe na Slovensku.

    Urcite vies aj to, ze ja som pred koronou chodil na Ukrajinu minimalne 6 X rocne, v novembri 2019 som bol 2 X a nielen v Odesse, ale aj v Krivom Rohu. Inak to mesto je dlhe polovicu z toho, ako je Slovensko od severu na juh a stvrtinu z toho, ako je Slovensko zo zapadu na vychod. Len pre predstavu. 😉

    Ja teda hovorim s Ukrajincami, ktori nie su odkazani na utek z vlastnej krajiny a neutekaju ani do Ruska.

    Ide POCHOPITELNE o dva rozne a uplne odlisne pohlady na Ukrajinu. Rovnako, ako je tomu u nas, v Madarsku, Polsku a vlastne vsade.

    Hlavne si neidealizuj Rusku federaciu – bol som niekolko krat aj tam a nebyt korony, pribudli by mi 4 cesty – za Polarny kruh, do Vorkuty, do Yakutska a do Vladivostoku. Letenky sme mali, len nam ich zrusili – najdes v clankoch na http://www.naEXpediciu.sk.

    Vlado, nikde nie je len dobre, alebo len zle. Vzdy je to o tom, kto a z akeho pohladu hodnoti. Je to dost subjektivne a hodnotiaci disponuju kazdy svojou pravdou a to aj ked hovoria o uplne rovnakej veci.

    Porovnam:

    – ked strcis opici do zadku hlavu, budes mat Ty v tej istej riti tu istu hlavu, ale aj opica. Podrobnosti asi rozoberat nemusim…

  8. Len škoda, že v 90. rokoch Ukrajina vrátila Rusku svoje jadrové zbrane a dostala za to ruské bezpečnostné záruky. Asi by bolo všetko trocha inak.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img