ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

KRYM ODJAKŽIVA RUSKÝ? – mapa visiaca nad mojou hlavou ukazuje niečo iné

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

KRYM ODJAKŽIVA RUSKÝ? – mapa visiaca nad mojou hlavou ukazuje niečo iné 😊 V ostatných dňoch sa vraj objavilo zopár statusov, či priamo správ mne adresovaných od „facebookových expertov“ (a.k.a. konšpirátorov), že Mapy týždňa, ktoré „kreslím“, sú manipulatívne, resp. že sú nepravdivé. Zhodou okolností sa podobné názory objavujú na 99% vtedy, keď sa Mapa týždňa zaoberá Ukrajinou, Ruskom, údajným obkľúčením Ruska základňami NATO, atď. (hoci Rusko sa objavuje len cca na štvrtine máp, senzitivita „fanúšikov“ je nadpriemerná). Úplný evergreen pre facebookových expertov je Krym a ruská okupácia. Mapa týždňa demonštrujúca ilegálnu ruskú okupáciu polostrova je ostrakizovaná, označená za „falošnú“, „nepravdivú“.

OK, však nemusím mať vždy pravdu. Je tu ale menší problém, milí fanúšikovia večne-ruského-Krymu. Po prvé, Váš názor je historicky nesprávny. Po druhé, mám na to celkom originálny dôkaz. Totiž zbieram staré historické mapy. A zhodou okolností jedna visí nad mojou hlavou, od slávneho francúzskeho kartografa (Brion De La Tour) z roku 1766, a ukazuje európske územia patriace k Osmanskej ríši v roku 1766. A čuduj sa svetu – Krym je turecký!!! Čiže nech sa páči, dôkaz, pôvodný, autentický, že Krym naozaj nebol vždy ruský. …priamo z mojej obývačky

Lebo pravda je taká, ako som to už v Mape týždňa párkrát písal, že v roku 1475 sa Krym, presnejšie Krymský chanát, stal súčasťou Osmanskej ríše. Pod nadvládou Turkov Krym zostal až do roku 1774 a následne v roku 1783 bol anektovaný Ruskom. Celková dĺžka tureckej nadvlády bola teda krásnych 299 rokov, ruská 171 rokov (1783-1954).

Ale čo je najdôležitejšie – tieto historické súvislosti sú zaujímavé, ale pre súčasnú situáciu absolútne irelevantné. Vždy a neustále zdôrazňujem, že z pohľadu medzinárodného práva je absolútne, ale absolútne irelevantné, komu a ako dlho počas ostatných stáročí Krym patril. V súčasnosti podľa medzinárodného práva patrí Ukrajine, Rusko Krym ilegálne okupuje.

Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Amerika zasa potrebuje niekde pozhadzovať svoje bomby, preto sa tlačí na naše hranice a my sa tomu prizerame, hanba tejto vláde a prezidentské zvlášť

  2. Bolo to ruské a jeto, ruské. Ako to nadobudla Ukrajina? Čo chce povedať ohlupovač? Alebo kto chcel americké vojenské lode na kryme?

  3. Ktora zahraničná veľmoc sa vtedy začala mobilizovať v blízkosti našich hraníc a pár rokov predtým si zabrala časť nášho územia, tak ako to robí Rusko s Ukrajinou?…ak už teda chces toto porovnávať ..

  4. Boli pozvaný, boli, čo nemám čo porovnávať. Priznám sa že som to odsudzoval tak ako to odsudzujem v súčasnosti. Prosím ťa vždy sa pozeraj na to z dvoch strán.

  5. Pozerám sa na to z tej strany, že rovnako ako majú Rusi právo na svojom uzemi pohybovať ozbrojenými silami ako uznaju za vhodné, tak aj Ukrajina ma právo reagovať a požiadať o pomoc medzinárodné spoločenstvo ak vidia že sa im za hranicami mobilizuje ruská armáda…snáď obe strany ostanú na svojích stranách hraníc…je to podľa teba dosť obojstranný pohľad?

  6. Ešte si treba uvedomiť jednu dôležitú vec, že Čierne more vôbec nie je iba ruské. Dobrá polovica jeho pobrežia (odhad) patrí štátom NATO. Turecku na juhu, Bulharsku a Rumunsku na západe. Či sa to niekomu páči, alebo nie, momentálne rozdelenie sveta je takéto.

  7. Anonym 20. apríla 2021, 22:41 – aká idiotina?
    Jednoducho tak to teraz je, že Čierne more nie je iba ruské. Žijeme v krátkom úseku nejakých ľudských dejín a momentálne je to tak, ako som napísal vyššie. O 30 rokov bude možno celé ruské, alebo bude celé patriť NATO, čo ja viem. Alebo si Krym komerčne prenajmú alebo kúpia Číňania (ako grécky prístav Pireus).

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img